ONLINE: Zelenskyj odmietol siedmy balík sankcií, Ukrajina Donbas ešte nestratila

TA3 TASR ČTK
20.7.2022 06:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol ako nedostatočné siedme kolo sankcií Európskej únie proti Rusku. Východoukrajinský región Donbas ešte Ukrajina nestratila. Uviedol to predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:47 Ruskí vojaci sa údajne snažia získať prístup k strojovniam v blokoch ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, aby tam mohli rozmiestniť svoju armádnu techniku a zbrane. Podľa agentúry Unian to tvrdí ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá spravuje ukrajinské jadrové elektrárne.

23:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol ako nedostatočné siedme kolo sankcií Európskej únie proti Rusku, ktoré sa v súčasnosti dokončuje. "To nestačí a hovorím to svojim partnerom úprimne. Rusko musí cítiť oveľa vyššiu cenu za vojnu, aby sa to donútilo usilovať sa o mier,“ povedal v nočnom videoprejave.

22:47 Rusko prestane na svetový trh dodávať ropu, pokiaľ padne rozhodnutie o cenovom strope na túto surovinu. Podľa ruskej agentúry Interfax to povedal podpredseda ruskej vlády Alexander Novak.

22:16 Juhoamerické združenie voľného obchodu MERCOSUR odmietlo požiadavku ukrajinského prezidenta, aby na prebiehajúcom summite tohto združenia online predniesol prejav. Oznámil to v stredu Paraguaj, ktorý túto schôdzku na najvyššej úrovni hostí.

20:51 Východoukrajinský región Donbas ešte Ukrajina nestratila. V stredu to uviedol predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley. "Pýtate sa či je Donbas stratený? Nie, ešte nie je stratený. Ukrajinci nútia Rusov platiť za každý centimeter územia, ktorý získajú," povedal Milley.

20:27 Ukrajina požiada zahraničných držiteľov svojich štátnych dlhopisov o dvojročný odklad splátok, aby tak mohla sústrediť ubúdajúce finančné zdroje na odrážanie útoku ruských vojsk. Vyplýva to z rezolúcie, ktorú v stredu zverejnila ukrajinská vláda.

19:26 Internetové vyhľadávače v Rusku budú musieť uvádzať, že organizácia Wikimedia Foundation, ktorá prevádzkuje internetovú encyklopédiu Wikipédia, porušuje ruské zákony. Oznámil to ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor, podľa ktorého Wikipédia odmietla odstrániť množstvo závadných materiálov vrátane tých, ktoré podľa úradu obsahujú nepravdivé informácie o priebehu špeciálnej vojenskej operácie na ukrajinskom území. Tak ruská vláda hovorí vojenskej invázii na Ukrajinu.

19:11 Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská vystúpila v stredu v americkom Kongrese. V emotívnom prejave zdôraznila, akých zverstiev sa ruské sily dopustili na civilistoch, a predovšetkým na deťoch Ukrajiny. A pripojila výzvu o ďalšie zbrane, ktoré by odrazili postup ruských vojsk.

18:15 Za posledných 24 hodín na Ukrajine zhorelo viac ako 200 hektárov úrody. Na svojom Twitteri o tom informuje agentúra Nexta. "Okupanti naďalej cielene ničia úrodu a nedovoľujú záchranárom a miestnym obyvateľom hasiť požiare,“ píše Nexta a odvoláva sa na tamojšie ministerstvo vnútra.

17:45 Medzinárodný menový fond zhoršil výhľad nemeckej ekonomiky na tento rok, hospodársky rast podľa neho brzdí negatívne dopady vojny na Ukrajine. Fond teraz predpokladá, že hrubý domáci produkt Nemecka sa tento rok zvýši o 1,2 percenta, zatiaľ čo v májovej prognóze počítal s dvojpercentným rastom. Nemecko je najväčšou ekonomikou v Európe a najväčším obchodným partnerom Českej republiky.

17:00 Štáty Európskej únie sa dnes zhodli na prijatí novej sady sankcií proti Rusku za jeho pokračujúcu agresiu voči Ukrajine. Informovalo o tom české predsedníctvo Rady EÚ. Európsky blok zakáže dovoz ruského zlata a ďalej obmedzí vývoz produktov, ktoré môžu byť využiteľné na vojenské účely. Rozšíri aj postihy proti najväčšej ruskej banke Sberbank. Na sankčný zoznam tiež pribudne na päť desiatok ruských občanov a niekoľko firiem. 

16:36 Mierové rozhovory s Ukrajinou nemajú pre Rusko v súčasnej situácii žiadny zmysel. V stredu to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje agentúra AFP. 

16:05 Spojené štáty pošlú Ukrajine štyri ďalšie salvové raketomety HIMARS. Povedal to v stredu americký minister obrany Lloyd Austin. Informuje agentúra Reuters.

15:41 Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu považuje 89 % Ukrajincov za jediný prijateľný scenár ukončenia vojny návrat všetkých území Ukrajine vrátane Krymu a Donbasu.

15:12 V Bachmute v Doneckej oblasti boli odhalení štyria ruskí agenti, uviedol v stredu hovorca Bezpečnostnej služby Ukrajiny Arťom Dechtiarenko. Podozriví odhalili súradnice infraštruktúrnych zariadení mesta a zhromaždili informácie o rozmiestnení a pohybe jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v regióne. Agenti sa tiež pokúsili získať identifikačné údaje ukrajinských obrancov, vrátane zamestnancov Bezpečnostnej služby.

14:29 Rusko je pripravené povoliť vývoz ukrajinského obilia, pokiaľ budú zrušené všetky sankcie týkajúce sa vývozu ruského obilia, vyhlásil v Teheráne ruský diktátor Vladimír Putin, ktorého citoval denník Le Monde. Hoci krajiny, ktoré na Rusko uvalili sankcie kvôli invázii na Ukrajinu, opakovane zdôrazňujú, že sankcie sa nevzťahujú na dodávky potravín z Ruska, Kremeľ tvrdí, že sankcie ovplyvňujú poistenie lodnej dopravy, platby a prístup do európskych prístavov.

14:01 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že ruské vojenské ciele na Ukrajine sa už nesústreďujú "len" na východ krajiny. Lavrov dodal, že zámery Kremľa zmenili dodávky západných zbraní pre ukrajinskú armádu.

13:49 Moskovský súd uložil zriaďovateľovi a šéfredaktorke opozičného denníka The New Times pokuty v celkovej výške 670-tisíc rubľov za šírenie "falošných informácií" o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine, oznámil denník Kommersant. Šéfredaktorka Jevgenija Albacová bola predtým kvôli rovnakému prehrešku pokutovaná čiastkou 120-tisíc rubľov. Vinu v oboch prípadoch odmietla.

13:12 Gazprom tvrdí, že stále nedostal od nemeckej firmy Siemens dokumentáciu potrebnú na opätovnú inštaláciu turbíny pre plynovod Nord Stream 1.

12:24 Najmenej desať ďalších mŕtvych a rada zranených si vyžiadali ostreľovanie a nálety ruskej armády v ukrajinských mestách a dedinách. Informovali o tom ukrajinské médiá a ruskojazyčný web BBC. Terčom sa stali okrem iného mestá Nikopol, Charkov či Odesa. Medzi mŕtvymi je aj trinásťročný chlapec. 

11:54 Najmenej desať ďalších mŕtvych a rad zranených si vyžiadali ostreľovanie a nálety ruskej armády v ukrajinských mestách a dedinách. Informovali o tom ukrajinské médiá a ruskojazyčný web BBC. Terčom sa stali okrem iného mestá Nikopol, Charkov či Odesa. 

11:46 Európska komisia chce navrhnúť dobrovoľné zníženie spotreby plynu členskými štátmi o 15 percent od budúceho mesiaca, píše agentúra Bloomberg.

11:24 Rusi uniesli približne štyristo obyvateľov Záporožskej oblasti a držia ich ako rukojemníkov. S odkazom na vyjadrenie predsedu správy oblasti Oleksandra Starucha o tom informuje agentúra Ukrinform. Podľa Starucha uniesli Rusi aj pracovníkov Záporožskej jadrovej elektrárne a predstaviteľov miestnych úradov.

11:01 Ukrajinské sily zasiahli a výrazne poškodili strategicky dôležitý most cez rieku Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorú z veľkej časti okupujú ruské invázne jednotky. V stredu to uviedol promoskovský lokálny predstaviteľ Kyrylo Stremousov, informuje agentúra AP. 

10:31 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu povedal, že Moskva nevidí zo strany Ukrajiny ochotu plniť podmienky predbežnej mierovej dohody, ktorá bola podľa jeho slov uzavretá počas marcových rokovaní v tureckom Istanbule. 

10:02 V rámci takzvaného slavkovského formátu mal s českým ministrom Janom Lipavským a rakúskym ministrom Alexandrom Schallenbergom prísť na Ukrajinu aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, avšak cestu do Kyjeva musel napokon odrieknuť pre pozitívny test na covid.

10:00 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v utorok na Slovensko 2682 ľudí. Z toho bolo 658 mužov, 1534 žien a 436 detí. O dočasné útočisko požiadalo 128 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2903 osôb.

9:47 Priestory núdzového ubytovania pre Ukrajincov v Banskej Bystrici boli využité viackrát, v súčasnosti však tieto služby nikto nevyužíva. Uviedla to hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Pripomenula, že mesto ho zriadilo v telocvični na Tatranskej a Bakossovej ulici. "Samosprávy prijímajú žiadosti na príspevok na ubytovanie Ukrajincov, ktoré následne posúvajú okresnému úradu," spomenula. Doplnila, že vyplatiť príspevok nemusia v prípade, ak je zle vyplnené tlačivo alebo sú zle uvedené údaje.

9:24 Po nočnom ostreľovaní mesta Nikopol na juhu Ukrajiny hlásia najmenej dvoch mŕtvych civilistov a deväť zranených.

9:14 Sýria, ktorá je blízkym spojencom Ruskej federácie, oznámila v stredu ukončenie diplomatických vzťahov s Ukrajinou. Tento krok zdôvodnila tvrdením, že ide o reakciu na obdobné rozhodnutie Kyjeva.

8:57 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský pricestoval do Kyjeva, kde bude rokovať s vrcholnými ukrajinskými predstaviteľmi. Sprevádza ho šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg.

8:08 Ruské vojská pri ofenzíve v Donbase na východe Ukrajiny dosahujú minimálne zisky, ukrajinské sily naďalej držia obranné línie, uviedlo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky.

7:25 V polovici marca vyliezol Oleksij Vološčuk na najvyššie poschodie rozostavaného domu v Mariupole, kde bolo ešte možné zachytiť mobilný signál. Prihlásil sa na Facebook a zverejnil tam fotografiu 19 detí rôzneho veku. "Žijú v sanatóriu v pivnici a dojedajú posledné zásoby," napísal vtedy Vološčuk.

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku: 

6:53 Ukrajina musí vyhrať vojnu proti Rusku do začiatku zimy, aby zabránila svojmu susedovi usadiť sa dlhodobo na jej území, povedal v utorok vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

6:30 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok oznámil, že plynárenská spoločnosť Gazprom je ochotná "úplne" splniť všetky svoje povinnosti. Podľa tlačovej agentúry AP Putin však tiež povedal, že je to chyba Západu, že sa tok ruského zemného plynu k európskym zákazníkom zmenšil, a varoval, že dodávky môžu slabnúť aj ďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok