Špekulácie o Putinovom zlom zdravotnom stave sú neopodstatnené, tvrdí šéf CIA

TA3 TASR
21.7.2022 12:53

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby William Burns považuje špekulácie o zlom zdravotnom stave ruského prezidenta Vladimira Putina za neopodstatnené, napísala vo štvrtok britská verejnoprávna stanica BBC.

CIA
TASR/AP

Podľa Burnsa neexistujú žiadne relevantné informácie spravodajských služieb, ktoré by naznačovali, že ruský prezident, ktorý tento rok dovŕši 70 rokov, je nevyrovnaný alebo v zlom zdravotnom stave.  

Vo svojom vystúpení na Aspenskom bezpečnostnom fóre v štáte Colorado Burns konštatoval, že Putin sa zdá byť "v príliš dobrom zdravotnom stave". V reakcii na smiech, ktoré jeho slová vyvolali, Burns dodal, že nejde o oficiálne stanovisko spravodajských služieb.

Burns, ktorý bol veľvyslancom USA v Moskve, pripomenul, že ruského vodcu sledoval a rokoval s ním viac ako dve desaťročia. Na základe toho dodal, že Putin "veľmi verí v kontrolu, zastrašovanie a pomstu" a tieto vlastnosti sa za posledné desaťročie ešte viac vyostrili, pretože okruh jeho poradcov sa zúžil.

Putin "je presvedčený, že jeho osudom ako ruského lídra je obnoviť Rusko ako veľmoc. Verí, že kľúčom k dosiahnutiu tohto cieľa je obnovenie sféry vplyvu v susedstve Ruska, a to nemôže dosiahnuť bez ovládnutia Ukrajiny," vysvetlil šéf amerických tajných služieb.

Burnsove výroky potvrdzujú vyjadrenia náčelníka britského generálneho štábu admirála Tonyho Radakina. Ten sa minulý týždeň ohradil voči fámam o zdravotnom stave ruského prezidenta alebo o možnosti, že by naňho mohol byť spáchaný atentát. "Myslím si, že niektoré komentáre o tom, že Putin nie je v dobrom zdravotnom stave alebo že ho nakoniec zavraždia, sú len zbožnými želaniami," povedal Radakin v rozhovore pre BBC, ktorý bol odvysielaný minulú nedeľu.

"Ako vojenskí profesionáli vidíme v Rusku relatívne stabilný režim, prezident Putin dokázal potlačiť akúkoľvek opozíciu a nikto na najvyšších miestach nemá motiváciu postaviť sa mu," vyhlásil Radakin. Upozornil tiež, že "výzva, ktorú predstavuje Rusko, bude trvať" potenciálne "desaťročia" a dodal, že politik, ktorý vo funkcii premiéra nahradí Borisa Johnsona, by si mal byť vedomý toho, že Rusko je pre Spojené kráľovstvo "najväčšou hrozbou".

Aj riaditeľ CIA predpovedal, že Kremeľ bude na Ukrajine pokračovať vo vyčerpávajúcej vojne v presvedčení, že vôľa Západu podporovať Ukrajinu časom ochabne. Pripomenul však, že Putin sa pri svojich pôvodných inváznych plánoch prepočítal, keďže sa mu nepodarilo bleskovo obsadiť Kyjev. Podľa Burnsa sa opäť ukáže, že sa mýlil. Putin "trvá na tom, že Ukrajina nie je skutočná krajina, ale skutočné krajiny sa bránia," vysvetlil Burns.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok