Ukrajina vraj ostreľovala jadrovú elektráreň a minula len o desiatky metrov, tvrdí Rusko

TA3 TASR
21.7.2022 15:53

Rusko tvrdí, že Ukrajina tento týždeň dvakrát ostreľovala Záporožskú jadrovú elektráreň a iba so šťastím sa predišlo katastrofe. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje agentúra AFP.

Jadro
TASR/AP

Zacharovová povedala, že Ukrajinci ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň z bezpilotného lietadla 18. a 20. júla. Chladiaci systém reaktora minuli "len o desiatky metrov".

"Len šťastím to neviedlo k poškodeniu zariadenia a ku katastrofe," uviedla Zacharovová. Kyjev sa podľa nej snaží vytvoriť "podmienky pre jadrovú katastrofu nielen na svojom území, ale v celej Európe".

Moskvou dosadený predstavitelia v Záporožskej oblasti obvinili Ukrajinu z "jadrového terorizmu" a uviedli, že sa s týmto incidentom obrátia na Organizáciu Spojených národov.
     

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily sa jej zmocnili ešte v marci. Kyjev viackrát upozornil, že okupácia tohto komplexu zvyšuje pravdepodobnosť jadrovej havárie.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAAE) v júni uviedla, že do  elektrárne plánuje vyslať delegáciu odborníkov. Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom to kritizovala s tým, že takúto návštevu "nepozvala".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok