ONLINE: Štáty Európskej únie schválili ďalšie peniaze pre Kyjev, Rusi útočili na Čuhujiv a Toreck

TA3 TASR ČTK
18.7.2022 06:46

Ruské sily v pondelkových ranných hodinách zasiahli mesto Čuhujiv v Charkovskej oblasti a najmenej šesť ľudí zahynulo pri ostreľovaní Torecka v Doneckej oblasti. Rusko proti Ukrajine použilo už vyše tritisíc riadených striel, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE:
TASR/AP

23:48 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

22:50 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská je na návšteve v USA, počas ktorej vystúpi aj s prejavom k členom amerického Kongresu. Prvou oficiálnou časťou programu bolo stretnutie s ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

22:28 Ruská televízna stanica Dožď, ktorú tamojšia vláda v marci zablokovala v rámci tvrdých zásahov proti nezávislým médiám kritizujúcim inváziu na Ukrajine, začala v pondelok vysielať zo zahraničia. Informovala o tom agentúra AFP.

Stanica spustila vysielanie zo zahraničia v pondelok o 17.00 h na svojom kanáli na YouTube a jej prvým programom tam bola spravodajská relácia, ktorú moderoval šéfredaktor stanice a hlavný moderátor Tichon Dziadko.

21:50 V Poľsku ani v Európskej únii nebude kvôli ruskej invázii na Ukrajine nedostatok potravín, vyhlásil v pondelok námestník poľského ministra poľnohospodárstva Ryszard Bartosik. Citovala ho tlačová agentúra PAP. "Nedostatok potravín nebude ani v EÚ, ani v Poľsku. Máme nadbytok potravín," povedal Bartosik po stretnutí ministrov poľnohospodárstva z členských krajín EÚ v pondelok v Bruseli.

21:17 Západné sankcie proti Rusku sú veľký problém, ale prezident Vladimir Putin tvrdí, že jeho krajina bude pracovať a všetky ich prekoná. Nedá sa postaviť taký "obrovský plot", ktorý by Rusko izoloval od zvyšku sveta, dodal.

19:38 Maďarsko prispeje k úsiliu na zmiernenia krízy pri exporte ukrajinského obilia, pričom doposiaľ zabezpečilo prevoz 368.000 ton cez svoje územie, oznámil v pondelok v Bruseli v prestávke rokovania ministrov zahraničných vecí krajín Európskej únie šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

19:18 V pondelok došlo podľa ruskej agentúry TASS k poškodeniu plynovodu v dôsledku úderu ukrajinských ozbrojených síl pri vodnej elektrárni Kachovka v ukrajinskom meste Cherson. Tento región majú v súčasnosti pod kontrolou ruské sily.

Hovorca ukrajinského štátneho plynárenského systému Naftogaz však uviedol, že neexistujú žiadne bezprostredné dôkazy o tom, že by vývoj v Chersonskom regióne ovplyvnil tranzit ruského zemného plynu do Európy.

19:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval v pondelok za zastupujúceho šéfa Štátnej bezpečnostnej služby Vasyla Maľuka, skúseného predstaviteľa v oblasti bezpečnosti a bojovníka proti korupcii.

18:46 Ministri krajín Európskej únie schválili poskytnutie ďalších 500 miliónov eur na nákup zbraní pre Ukrajinu. Oznámil to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, podľa ktorého sa hovorilo aj o nových sankciách proti režimu Vladimira Putina.

18:12 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok opätovne pohrozil, že "zmrazí" úsilie Fínska a Švédska o vstup do NATO v prípade, ak nepristúpia na podmienky Ankary.

17:15 Šéf Kremľa Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v utorok stretnú v Teheráne, aby rokovali o mechanizme na vývoz obilia z Ukrajiny.

Ukrajina je jedným z najväčších svetových exportérov pšenice a ďalších obilnín. Ruská blokáda jej prístavov zastavila vývoz obilia, čo vyvoláva obavy z nedostatku potravín vo svete, píše AFP.

16:37 Niektorí ruskí vojaci vtrhli na Ukrajinu s mapami z roku 1969, tvrdí ukrajinská tajná služba SBU. Od roku vydania máp sa pritom množtvo miest na Ukrajine zmenilo.

16:17 Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a predstavitelia Nemecka v pondelok v Berlíne vyzvali priemyselne vyspelé krajiny, aby aj napriek vojne na Ukrajine pokračovali v boji proti klimatickej zmene.

"V tomto pre svet rozhodujúcom období je dôležité, aby sme všetci vyvinuli úsilie a spolupracovali s cieľom čeliť týmto výzvam," povedal Sísí, ktorý je jedným z účastníkov medzinárodnej konferencii Petersberg Climate Dialogue v Berlíne.

15:47 Ruský súd dal pokutu 21,8 miliardy rubľov americkej internetovej spoločnosti Google. Firma podľa neho opakovane neodstránila obsah, ktorý ruské úrady považujú za zakázaný.

15:00 Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom vyhlásila stav vyššej moci na dodávky zemného plynu do Európy najmenej jednému významnému odberateľovi. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na písomné oznámenie firmy s dátumom 14. júna.

14:55 Slovensko sa chce zbaviť závislosti od ruského paliva do jadrových elektrární. Pri pondelňajšej návšteve Rakúska to uviedol premiér Eduard Heger. Vláda podľa neho už niekoľko mesiacov rokuje s alternatívnymi dodávateľmi, informovala agentúra APA.

14:37 Účastníci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci sa zhodli na tom, že ruská agresia má ďalekosiahle globálne dopady na potravinovú a energetickú bezpečnosť. "Dnes je v 53 krajinách sveta 193 miliónov ľudí, ktorí žijú v potravinovej neistote – o 40 miliónov viac ako vlani. Je preto namieste diskusia o tom, ako pomôcť Ukrajine, a najsilnejšie posolstvo je, že nemôžeme byť unavení z poskytovania pomoci Ukrajine," uviedla Brocková. 

14:26 "Rusko sa nenechá vo svojom rozvoji zatlačiť desiatky rokov späť, ako mu predpovedajú jeho nepriatelia," vyhlásil vodca Kremľa Vladimir Putin. Západné sankcie sú podľa jeho slov "obrovskou výzvou", ale Moskva sa "nechystá zložiť ruky do lona". Putin na rokovaní rady pre strategický rozvoj a národné projekty tiež kritizoval tempo znižovania chudoby v krajine. Na konci minulého roka žilo pod hranicou chudoby jedenásť percent Rusov.

14:09 Ukrajinské bezpečnostné zložky podľa portálu Ukrajinska pravda zadržali obyvateľku Kyjeva, ktorá zhromažďovala a preposielala do Ruska informácie o pozíciách ozbrojených síl a strategických aj civilných objektoch v hlavnom meste aj Kyjevskom regióne. Podľa úradov plnila zadanie ruských tajných služieb. Fotky a súradnice chcelo Rusko použiť na raketové útoky, konštatovali ukrajinské úrady.

14:00 Rusi ostreľovali Odesu štyrmi raketami, z ktorých jednu zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Podľa agentúry Ukrinform o tom informovala tlačová služba operačného velenia Juh.

13:34 Britský mediálny regulátor Ofcom v pondelok oznámil, že ruská štátna spravodajská televízna stanica RT za štyri dni od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine porušila pravidlá týkajúce sa nestrannosti až 29-krát.

13:15 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová a šéf tajnej služby SBU Ivan Bakanov neboli oficiálne odvolaní, ale len dočasne uvoľnení z funkcií, a to až do konca vyšetrovania, upresnila v pondelok prezidentská kancelária.  

12:41 Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa v pondelok dohodli na poskytnutí ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 500 miliónov eur. Oznámil to na sociálnej sieti Twitter predseda Európskej rady Charles Michel.

12:34 "Rusko proti Ukrajine použilo už vyše tritisíc riadených striel. Počet delostreleckých a ďalších rakiet, ktoré boli použité proti našej krajine a našim ľuďom, je nespočítateľný. Ale rozhodne je možné stíhať všetkých ruských vojnových zločincov. Každý zo spolupracovníkov. Každý kto je zodpovedný za teror. Za všetko, čo sa deje 145 dní a viac ako osem rokov,“ napísal ukrajinský prezident Zelenskyj na svojom Facebooku.

12:20 Podľa hovorcu nemeckého ministerstva hospodárstva mala byť turbína pre plynovod Nord Stream do Ruska nasadená až od septembra, čo znamená, že jej absencia nemôže byť skutočným dôvodom poklesu dodávok plynu.

11:58 Ministri zahraničia krajín Európskej únie pravdepodobne schvália ďalších 500 miliónov eur na dodávky zbraní Ukrajine. Podpora bloku v bezpečnostnej oblasti sa tak zvýši na dve miliardy eur. Sú tiež blízko k dohode o zákaze dovozu ruského zlata, napísala agentúra Reuters.

11:43 Ruské sily v pondelkových ranných hodinách zasiahli mesto Čuhujiv v Charkovskej oblasti. Poškodili dva obytné domy, uviedla podľa agentúry Ukrinform oblastná prokuratúra na Telegrame. Pri ostreľovaní v okrese podľa prokuratúry zomrel 38-ročný muž a ďalší dvaja boli zranení.

11:33 Najmenej šesť ľudí zahynulo pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Toreck v Doneckej oblasti, informuje s odkazom na ukrajinské úrady Unian.

11:07 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v pondelok v Bruseli vyhlásil, že ruská blokáda ukrajinských prístavov ohrozuje dodávky obilia pre desaťtisíce ľudí, ktorí sú vystavení nebezpečenstvu hladu, a musí sa skončiť. "Najznepokojujúcejší je nedostatok jedla v mnohých krajinách sveta a jedlo tam nie je, lebo Rusko blokuje export ukrajinského obilia," povedal novinárom.

10:55 Ukrajinská generálna prokurátorka a šéf tajnej služby neboli odvolaní, ale majú do konca vyšetrovania pozastavené funkcie, upresnila kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

10:39 Podľa člena správy Chersonskej oblasti Serhija Chlane vybuchujú v okupovanej Novej Kachovke zásoby ruskej munície. Uviedol to vo svojom príspevku na Facebooku, napísala agentúra Ukrinform.

9:51 Vodca čečenských jednotiek, Kadyrov, povedal, že v Čečensku je potrebná základňa protivzdušnej obrany.

9:26 Spoločnosť H&M, druhý najväčší svetový predajca módy, v pondelok oznámila, že sa rozhodla ukončiť svoje podnikanie v Rusku a pripojila sa tak k rastúcemu zoznamu spoločností, ktoré z tejto krajiny úplne odchádzajú.

9:00 Toto sú aktuálne ruské straty od začiatku invázie podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:50 Britská vojenská rozviedka v pondelok uviedla, že Rusko využíva súkromnú armádu známu ako Wagnerovci na posilnenie jednotiek na fronte v konflikte na Ukrajine. Počas bojov o mestá Popasna a Lysyčansk utrpeli značné straty.

8:31 Podľa starostu Kramatorska zasiahli ruské rakety priemyselnú zónu mesta v Doneckej oblasti. Informácie o obetiach a škodách sa upresňujú.

8:20 "V dôsledku ozbrojenej agresie Ruskej federácie bolo na Ukrajine zranených viac ako 1019 detí. K ránu 18. júla 2022 sa oficiálny počet detských obetí za deň nezmenil, je ich 353. Zvýšil sa ale počet zranených, je ich viac ako 666,“ informovala agentúra Ukrinform.

8:18 Ruský minister obrany Sergej Šojgu dal armáde pokyn, aby sa prioritne zamerala na zničenie ukrajinských raketových a delostreleckých zbraní dlhého doletu, uviedlo v pondelok ministerstvo obrany.

8:09 Kremeľ sa pravdepodobne pokúša o obnovu a prestavbu ťažko poškodenej ruskej armády a/alebo udržanie dlhej vojny na Ukrajine, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

7:53 Novinár Denys Kazanskyi zverejnil video, ako vyzerá jeden z bytových domov v Luhansku, ktorý zasiahla ruská paľba.

7:46 Juhoukrajinským mestom Mykolajiv v noci na pondelok otriaslo asi desať explózií. "Opäť masívne ostreľovanie Mykolajivu. V meste sa ozývajú silné výbuchy. Už ich bolo počuť asi desať," uviedol starosta mesta Oleksandr Sjenkevyč na Telegrame. Žiadne obete neboli hlásené, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na Sjenkevyče.

7:24 Ďalšia vojenská pomoc Ukrajine a nové sankcie proti Rusku budú dnes zásadnými témami rokovania ministrov zahraničných vecí krajín Európskej únie. Počas zasadnutia, ku ktorému sa na diaľku pripojí aj ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, budú diskutovať aj o dezinformáciách spojených s ruskou inváziou. Ďalšími témami prvého stretnutia šéfov diplomacií počas českého predsedníctva budú digitálne diplomacie či vzťahy s krajinami Latinskej Ameriky.

7:20 Bývalá ruská televízna moderátorka Marina Ovsjannikovová, ktorá vytiahla transparent v televíznom vysielaní, bola čoskoro po svojom nedeľnom zadržaní opäť prepustená, informoval jej právnik Dmitrij Zachvatov.

7:19 Je nepravdepodobné, že by koniec ruskej operačnej pauzy vyvolal novú masívnu vlnu pozemných útokov na viacerých frontových osiach, hoci ruský minister obrany Sergej Šojgu presne toto verejne nariadil, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. Predpokladá, že po konci operačnej pauzy nastane kolísavé a postupné obnovenie pozemných ofenzív.

7:12 Podľa ukrajinských armádnych predstaviteľov zostávajú v Čiernom mori dve nepriateľské raketové lode, ktoré nesú 16 riadených striel Kalibr, a tri veľké vyloďovacie plavidlá. V pobrežných oblastiach je zvýšená hrozba zamínovania, varovali podľa agentúry Ukrinform.

7:00 Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zaznamenaných celkom 23 711 trestných činov agresie a vojnových zločinov, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra na Telegrame. Týkajú sa porušovania zákonov a vojnových zvyklostí, plánovania, prípravy, začatia a vedenia agresívnej vojny či jej propagácie.

6:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v nedeľu kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauvi, že Ukrajina nikdy nebude akceptovať rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu určenú pre ruský plynovod Nord Stream 1, pretože by tak len podporila ďalšie porušovanie sankcií uvalených na Moskvu.

6:40 Ukrajinci ďalej zhromažďujú dôkazy. Rusi pri Kyjeve zabili vyše 1300 civilistov, tvrdia tamojšie úrady.

6:38 Proruskí separatisti v Doneckej oblasti zajali ďalšieho britského občana, informovala o tom v noci na pondelok BBC. Na videu, ktoré zverejnili ruské štátne médiá, je zrejme Brit John Harding v zajatí.

6:35 Podľa starostu okupovaného Melitopolu Ivana Fedorova pripravujú ruské sily referendum o pripojení k Rusku na začiatok septembra. Obchádzajú podľa neho domy a sčítávajú obyvateľov. Dodal, že tí, ktorí podporujú Ukrajinu, budú zo Záporožskej oblasti násilne vyhostení, informuje server The Kyiv Independent.

6:30 Udalosti ohľadom situácie na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok