ONLINE: Ukrajinci hlásia odrazenie ruských útokov v oblasti mesta Sloviansk

TA3 ČTK TASR
17.7.2022 07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer vyhlásil, že jeho krajina znovu získala pod svoju kontrolu niektoré oblasti obsadené Ruskom a bude pokračovať v boji o opätovné nadobudnutie okupovaného územia. Ukrajinci hlásia odrazenie útokov v oblasti mesta Sloviansk. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:53 Ukrajinci sa nikdy nezmieria s rozhodnutím Kanady vrátiť Nemecku opravenú turbínu pre plynovod Nord Stream 1, povedal vo videoprejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O odovzdaní turbíny Nemecku bolo podľa Zelenského rozhodnuté v rozpore s režimom sankcií.

23:24 V nedeľu utrpeli 3 dospelí a 3 deti zranenia v dôsledku ruského ostreľovania Bachmutskej oblasti v Doneckej oblasti, uviedla prokuratúra Doneckej oblasti na Facebooku. Okupačná armáda ostreľovala mesto Soledar a dedinu Jahidne.

22:50 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa chce zasadzovať o silnejšiu Európsku úniu, ktorá sa tvárou v tvár vojne na Ukrajine musí stať geopolitickým aktérom, napísal to vo svojom článku pre denník Frankfurter Allegemeine Zeitung.

22:17 Juhoukrajinským mestom Mykolajiv v noci na dnešok otriasla desiatka explózií, uviedol podľa ukrajinských médií miestny starosta Oleksandr Sjenkevyč. Obete dnes z Mykolajivu hlásené neboli. Podľa serveru Ukrajinska pravda ruské sily zasiahli priemyselné areály a objekty infraštruktúry.

21:45 Viac ako šesťdesiat úradníkov prokuratúry a Štátnej bezpečnostnej služby pracuje proti Ukrajine na okupovanom území, uviedol podľa agentúry Reuters Zelenskyj, v reakcii na odvolanie šéfa tajnej služby Bakanova a generálnej prokurátorky Venediktovovej.

21:09 Ruské sily v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny menia svoju taktiku a snažia sa "ukrývať za civilné obyvateľstvo", informovali v nedeľu ukrajinské ozbrojené sily. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian. 

20:37 Od 24. februára do 17. júla na Ukrajine padlo 38 300 ruských útočníkov, z toho 160 len za posledný deň. Vyplýva to z údajov Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny, informuje agentúra Ukrinform.

19:45 Takmer 2000 ľudí sa zhromaždilo v nedeľu pred budovou ruského veľvyslanectva v poľskom hlavnom meste Varšava, aby vyjadrili nespokojnosť s ruskou inváziou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. 

18:50 V meste Záporožie bolo počuť niekoľko výbuchov a v regióne vypukli požiare v dôsledku útokov raketometov MLRS na osady blízko frontovej línie, píše sever Ukrainska Pravda.

18:00 Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu označil za "systémovú hrozbu" skutočnosť, že Ukrajina a členské štáty Severoatlantickej aliancie odmietajú uznať Krym za ruský.

16:50 V meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny sa v nedeľu konala posledná rozlúčka so štvorročnou Lizou Dmytrijevovou, ktorá zahynula pri ruskom raketovom útoku na mesto vo štvrtok 14. júla. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

pohreb UK ČT24/Reuters

15:45 Obyvatelia Kyjeva si dnes prišli vyzdvihnúť zvieratá z dočasného útulku. Každý sa mohol zoznámiť so zvieratami zachránenými z bojových území, ako aj vyzdvihnúť domáceho miláčika, ktorý sa mu páči.

14:55 Rusko prišlo o vyše 30 percent efektivity svojich pozemných bojových jednotiek. V nedeľu to povedal admirál Tony Radakin, náčelník generálneho štábu britských ozbrojených síl, keď hodnotil vojnu Ruska na Ukrajine pre program Sunday Morning na televíznej stanici BBC One. Z tohto dôvodu je ukrajinská armáda "absolútne" presvedčená, že vojnu vyhrá, dodal admirál, ktorý nedávno navštívil Kyjev.

14:44 Vojna na Ukrajine ukazuje, že dominancia Západu sa blíži ku koncu, keďže sa Čína v partnerstve s Ruskom dostáva do postavenia superveľmoci. Uviedol to bývalý britský premiér Tony Blair.

Blair povedal, že svet sa nachádza v historickom zlomovom bode, ktorý je porovnateľný s koncom druhej svetovej vojny alebo pádom Sovietskeho zväzu. Tentokrát však podľa jeho slov Západ zjavne nie je na vzostupe.

14:06 Takto vyzerajú dôsledky ruského ostreľovania v meste Mykolajiv. Fotografie zverejnila agentúra NEXTA.

12:56 Moskva berie podľa expertov britskej tajnej služby vážne hrozbu, ktorú pre jej vojakov predstavuje protiofenzíva ukrajinských obrancov. Rusko posilňuje svoje obranné pozície na juhu Ukrajiny, uviedlo britské ministerstvo obrany v nedeľu v pravidelnej správe o vývoji vojny.

12:34 Polícia na západe Ukrajiny odhalila skupinu, ktorej členovia dovážali humanitárnu pomoc z krajín Európskej únie a potom ju predávali ďalej. Ukrajinská polícia o tom informovala na svojich internetových stránkach.

10:13 Mnohé krajiny zo skupiny G20 počas ministerských rokovaní týchto najväčších ekonomík sveta odsúdili inváziu Ruska na Ukrajinu a vyzvali Moskvu na ukončenie vojny. V noci na nedeľu to v záverečnom vyhlásení uviedla hostiteľská Indonézia.

10:06 Rusko posilňuje obranné pozície v oblastiach, ktorú okupuje na juhu Ukrajiny, uviedla britská vojenská rozviedka.

9:41 Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky ruských jednotiek v oblasti mesta Sloviansk v Doneckej oblasti na východe krajiny. Oznámil to v nedeľu ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého bola vojenská i civilná infraštruktúra v rôznych lokalitách terčom mohutnej delostreleckej paľby.

9:25 Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 3 623  osôb. Z toho bolo 746 mužov, 2074 žien a 803 detí. O dočasné útočisko požiadalo 7 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3 878 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

8:20 Vedúci regionálnej správy Dnipropetrovsk a Mykolajiv uvádzajú, že oba regióny boli včera večer ostreľované ruskými okupantmi.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer vyhlásil, že jeho krajina znovu získala pod svoju kontrolu niektoré oblasti obsadené Ruskom a bude pokračovať v boji o opätovné nadobudnutie okupovaného územia.

"Podarilo sa nám už oslobodiť časť územia obsadeného po 24. februári," povedal Zelenskyj vo svojom každodennom videopríhovore, pričom mal na mysli dátum, keď Rusko začalo svoju vojenskú inváziu na Ukrajinu. "Postupne oslobodíme aj ďalšie oblasti našej krajiny, ktoré sú v súčasnosti okupované," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok