Nepriateľom sa nepodarí vrhnúť Rusko o desiatky rokov späť, vyhlásil Putin

TA3 ČTK
18.7.2022 14:54

Rusko, postihnuté západnými sankciami, sa nenechá zatlačiť vo svojom rozvoji o desiatky rokov späť, ako mu predpovedajú jeho nepriatelia, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin na porade rady pre strategický rozvoj a národné projekty. To sú celoštátne programy zamerané predovšetkým na znižovanie chudoby v krajine.

Kto nahradí Putina?
Vladimir Putin

Západ zaviedol proti Rusku sankcie v reakcii na ruský vpád na Ukrajinu z konca februára, aby tak prinútil Moskvu k stiahnutiu vojsk. Ruská invázia, podniknutá na Putinov rozkaz, rozpútala najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Kyjev a Západ obviňujú Rusko z ničím nevyprovokovanej agresie. Putin odôvodnenie vojny, ktorú nazýva špeciálnou vojenskou operáciou, niekoľkokrát zmenil, zakaždým ju ale obhajoval ako "vynútenú" a "jedine správne rozhodnutie". Vplyv západných sankcií na Rusko až doteraz bagatelizoval.

Proti Rusku "sa zámerne a špeciálne používajú nie jednoducho obmedzenia, ale prakticky úplné zamedzenie prístupu k zahraničným technologicky vysoko vyspelým produktom", posťažoval sa Putin podľa agentúry TASS. Dané technológie pritom majú globálny charakter av súčasnom svete sú základom pre rozvoj akejkoľvek krajiny.

"To je presne miesto, kde sa nám snažia stavať prekážky, aby spomalili rozvoj Ruska. Chápeme, že to je obrovská výzva pre našu krajinu, ale nechystáme sa zložiť ruky do lona, zmätkovať alebo - ako nám to predpovedajú niektorí naši 'fanúšikovia' - prepadnúť sa o desiatky rokov späť. To samozrejme nie. Urobíme pravý opak," zdôraznil Putin.

Na porade kritizoval tempo znižovania chudoby v krajine. "Pokrok tu je, ale rýchlosť je zjavne nedostatočná," povedal o údajoch, podľa ktorých v roku 2017 pod hranicou chudoby žilo zhruba 12,9 percenta z približne 146 miliónov Rusov, zatiaľ čo na konci minulého roka ich bolo 11 percent.

Prezident tiež ohlásil dobré správy: na konci druhého štvrťroka tohto roku sa úmrtnosť v krajine znížila na úroveň, aká bola pred covidovou pandémiou v roku 2019, a predpokladaná priemerná dĺžka života presiahla 73 rokov.

Nie je jasné, či v týchto údajoch sú zahrnuté aj utajované údaje o stratách ruských vojsk na Ukrajine, ktoré dnes ukrajinský generálny štáb odhadol na viac ako 38-tisíc vojakov počas necelého pol roka vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok