Známu ruskú novinárku, ktorá vytiahla transparent vo vysielaní, už prepustili. Protestovala priamo pred Kremľom

TA3 TASR
17.7.2022 21:03

Bývalá ruská televízna moderátorka Marina Ovsjannikovová bola čoskoro po svojom nedeľnom zadržaní opäť prepustená. Médiá o tom informoval jej právnik Dmitrij Zachvatov. Moderátorka, ktorá v poslednom čase opakovane verejne kritizovala ruskú agresiu na Ukrajine, pobudla na policajnej stanici v Moskve. Ruské úrady ju vinia z diskreditácie ruskej armády.

Bývalá moderátorka televíznej stanice Pervyj kanal bola zadržaná po druhej verejnej protestnej akcii proti ruskej útočnej vojne na Ukrajine. Na jej účte na Telegrame sa v nedeľu objavili fotografie ukazujúce, ako ju polícia odvádza do dodávky. Podľa Zachvatova bola zadržaná v Moskve blízko jej domu.

Neskôr Zachvatov povedal BBC, že Ovsjannikovová bola na policajnom oddelení krasnoselského policajného okresu. Zadržanie podľa ruskojazyčnej BBC súviselo so správnym konaním kvôli "diskreditácii" ruskej armády.

V piatok Ovsjannikovová podnikla solitérnu protestnú akciu priamo oproti Kremľu, sídlu prezidentskej administratívy. Držala v rukách plagát s nápisom "Putin je vrah. Jeho vojaci sú fašisti. Zomrelo 352 detí. Koľko detí ešte musí zomrieť, aby ste prestali?". K nohám si položila bábiky pomazané červenou farbou.

Poznáme ju z protestu v televízii

Ovsjannikovová sa preslávila v polovici marca svojou akciou, pri ktorej narušila vysielanie najsledovanejšej ruskej televíznej stanice. V hlavnom vysielacom čase sa objavila za chrbtom moderátorky a roztiahla plagát, ktorý hlásal, že stanica šíri propagandu, a vyzýval na ukončenie vojny. Novinárke vtedy televízia dala výpoveď a úrady jej uložili pokutu 30-tisíc rubľov.

Po ukončení spolupráce s ruskou televíziou sa Ovsjannikovová stala prispievateľkou nemeckého denníka Die Welt. Vydala sa pracovne aj na Ukrajinu, odkiaľ ju ale podľa jej vlastných slov musela redakcia nemeckého denníka evakuovať, pretože jej pôsobenie v krajine tvrdo kritizovali novinári iných médií. Do Ruska sa podľa médií novinárka vrátila kvôli súdu so svojím manželom ohľadom zverenia dieťaťa do starostlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok