Ukrajinskú generálnu prokurátorku a šéfa tajnej služby neodvolali. Sú len dočasne suspendovaní

TA3 TASR
18.7.2022 13:43

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová a šéf tajnej služby SBU Ivan Bakanov neboli oficiálne odvolaní, ale len dočasne uvoľnení z funkcií, a to až do konca vyšetrovania, upresnila v pondelok prezidentská kancelária. V nedeľu ukrajinské médiá oznámili, že prezident Volodymyr Zelenskyj oboch odvolal.

Ukrajinskú generálnu prokurátorku a šéfa tajnej služby neodvolali. Sú len dočasne suspendovaní
Twitter/Iryna Venediktova

"Zatiaľ nejde o odvolanie týchto dvoch funkcionárov, ale o to, že generálna prokurátorka bola postavená mimo služby a šéf SBU dočasne zbavený plnenia svojich povinností," vysvetlil podľa denníka Ukrajinska pravda zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Andrij Smyrnov.

V nedeľu médiá s odvolaním sa na web prezidentskej kancelárie uviedli, že Zelenskyj Bakanova a Venediktovovú odvolal. Dôvodom malo byť, že na Ruskom okupovanom území Ukrajiny pracuje proti záujmom štátu cez 60 pracovníkov SBU a prokuratúry.

Podľa Smyrnova ale prezident až po konci teraz začatej previerky prijme rozhodnutie, či požiada parlament o súhlas s odvolaním generálnej prokurátorky a šéfa SBU. Venediktovová a Baklanov sú mimo služby, aby vyšetrovanie potenciálne nemohli ovplyvniť.

Odhaľujú vlastizradcov

Podľa Smyrnova sa dosť dlho od šéfov generálnej prokuratúry a tajnej služby čakalo, že oba orgány očistí od "kolaborantov a vlastizradcov". Ale po skoro pol roku vojny sú podľa neho ďalej škodcovia odhaľovaní "po balíkoch".

"Žijeme v krajine, v ktorej platia zákony, a tak áno, viem si to predstaviť," odpovedal Smyrnov podľa agentúry Reuters na otázku, či by sa obaja funkcionári mohli vrátiť do funkcií.

"Viac ako 60 zamestnancov prokuratúry a SBU zostalo na okupovanom území a pracuje proti nášmu štátu," uviedol vo večernom prejave prezident Zelenskyj. "Také množstvo zločinov proti základom národnej bezpečnosti štátu a väzby, ktoré boli zaznamenané medzi pracovníkmi ukrajinských bezpečnostných zložiek a ruských špeciálnych služieb, vyvolávajú veľmi vážne otázky smerom k príslušným predstaviteľom," dodal.

Séria neúspešných operácií

Zelenskyj tiež oznámil, že proti pracovníkom prokuratúry, vyšetrovateľom a predstaviteľom ďalších orgánov činných v trestnom konaní začali ukrajinské úrady 651 trestných stíhaní na základe zákonov o vlastizrade a kolaborácii. Úradujúcim generálnym prokurátorom prezident menoval Oleksija Symonenka, stojí v nariadení zverejnenom prezidentskou kanceláriou. SBU teraz podľa ukrajinských médií dočasne riadi námestník Vasyl Maljuk.

Server Politico s odvolaním sa na svoje zdroje minulý mesiac uviedol, že sa Zelenskyj chystá odvolať Bakanova z čela SBU kvôli sérii neúspešných operácií a tiež kvôli strate mesta Cherson na začiatku ruskej invázie. Bakanov je podľa Reuters priateľom Zelenského od detstva, do funkcie bol menovaný v roku 2019 s cieľom vykonať reformy v SBU a očistiť ju od ruského vplyvu. V čase predvolebnej kampane Bakanov riadil Zelenského štáb. Predtým stál aj na čele prezidentovej strany Sluha národa.

Venediktovová bola okrem iného zodpovedná za stíhanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. V roku 2020 sa stala prvou ženou, ktorá na Ukrajine zastávala funkciu generálnej prokurátorky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok