Top udalosti týždňa: Učitelia sa dočkali zvýšenia platov. Zomrela Ivana Trumpová

TA3/nf
17.7.2022 19:01

Festival Pohoda oslávil štvrťstoročnicu! Vzťahy medzi Ruskom a Litvou ohľadom Kaliningradskej oblasti sú naštrbené. Domáca politická scéna tento týždeň tiež zažila svoje. Učitelia sa dočkali zvýšenia platov. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Ivana Trumpová 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Prezidentka na Pohode

Pohoda oslávila štvrťstoročnicu! Na letisku v Trenčíne sa v nedeľu skončil hudobný festival Pohoda, na ktorom odzneli napríklad skladby od speváka Nicka Cavea, ale aj koncert Laca Lučeniča a Midi Lidi, ktorý bol poctou pre tvorbu zosnulého Mekyho Žbirku. Bolestivý a predčasný záver mal festival pre speváka kapely Polemic, ktorý skončil po páde z pódia s dvojitou fraktúrou ruky v trenčianskej nemocnici. 

Festivalu v Trenčíne sa zúčastnila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa v diskusii so Štefanom Hríbom vyjadrila k politickej kríze. Chce sa stretnúť aj s premiérom Eduardom Hegerom, zaujíma sa o to, ako bude zabezpečený riadny chod ústavných orgánov. Termín zatiaľ nešpecifikovala. "Spôsob fungovania, prijímania opatrení, nereflektovanie na jednotlivé krízy - týmto spôsobom sa ďalej ísť nedá. Vyžaduje si to reštart. Dúfam, že ten bude k prospechu tejto krajiny," skonštatovala.

Spory o Kaliningrad

Litva zastavila prepravu tovaru podliehajúceho sankčnému režimu Európskej únie do Kaliningradskej oblasti 17. júna vrátane ocele, betónu, dreva a priemyselných chemikálií.

"Dôraz bol kladený na situáciu v súvislosti s nezákonnými obmedzeniami, ktoré Litva uvalila na tranzit tovaru do Kaliningradskej oblasti," uviedol Kremeľ na margo stretnutia lídrov Ruska a Bieloruska. Dodal, že v tejto súvislosti "sa diskutovalo o niektorých možných spoločných krokoch".

Európska komisia v stredu vydala nové usmernenie ohľadne sankcií na dovoz tovaru do ruskej enklávy Kaliningrad zo zvyšku Ruskej federácie. 

Vyplýva z neho, že Litva musí umožniť tranzit ruského tovaru do Kaliningradskej oblasti po železnici, pričom sankcie sa vzťahujú na cestnú dopravu."Cestný tranzit tovarov podliehajúcich sankciám prostredníctvom ruských prepravcov nie je podľa opatrení EÚ povolený. Tento zákaz sa nevzťahuje na železničnú dopravu," píše sa vo vyhlásení Komisie s tým, že po železnici sa do Kaliningradskej oblasti môžu z Ruska prepravovať iba nevyhnutné tovary.

Heger sa obul do Sulíka

Strana SaS je kedykoľvek pripravená rokovať o novej koaličnej zmluve. Na rokovania chce priniesť aj svoje konkrétne návrhy. Píše to v liste, ktorý v pondelok adresoval šéf SaS Richard Sulík premiérovi Eduardovi Hegerovi. Zopakoval v ňom dôvody vypovedania koaličnej zmluvy. Za problém považuje lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča.

Strana v liste skonštatovala, že súčasná vláda a koalícia sú vnímané ako konfliktné a sprevádza ich hrubé a opakujúce sa porušovanie koaličných dohôd. "Koalícia s fašistami, nezodpovedné nakladanie s verejnými financiami, opakované hrubé obchádzanie princípov pri tvorbe legislatívy, ľahkovážne neobsadenie dôležitých ústavných orgánov a verejných úradov a hrubé klamstvá, útoky a urážky koaličného partnera, ktoré presahujú hranicu možnej spolupráce," vymenoval Sulík.

Heger na list reagoval nasledovne: "Z takéhoto prístupu predsedu SaS Richarda Sulíka k informovaniu koaličných partnerov o závažných rozhodnutiach sa mi javí, že v skutočnosti mu nejde o hľadanie riešenia za spoločným stolom," napísal Heger na Facebooku. "Nemyslím si, že toto je vhodný postup, považujem ho za nekorektný voči partnerom a nezodpovedný aj voči občanom," dodal premiér. 

Heger a Sulík v hoteli Bôrik

Líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík označil sobotňajší rozhovor s premiérom Eduardom Hegerom za rozsiahly a konštruktívny. Strana však naďalej trvá na svojich podmienkach. Ak sa nenaplnia, ministri SaS opustia k 31. augustu vládu. Vyplýva to zo stanoviska Sulíka, ktoré poskytol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Množstvo vecí sme si vydiskutovali, no naďalej platí naše pôvodné stanovisko odsúhlasené Republikovou radou SaS, že po tom, ako sme 6. júla opustili koalíciu, sme pripravení podpísať novú koaličnú zmluvu, z ktorej bude vyplývať, že Igor Matovič nebude členom budúcej vlády," uviedol Sulík.

Ukrajina a tajné dokumenty

Ukrajinský štátny vyšetrovací úrad nariadil pred spustením ruskej invázie zničenie tajných dokumentov. Tie mali obsahovať dôkazový materiál namierený voči popredným ukrajinským politikom. Niektorí aktivisti naznačujú, že mohlo ísť o krok ľudí napojených na Rusko. Americká senátorka ukrajinského pôvodu podozrieva zo stykov s Rusmi šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Informoval o tom webový portál Rádia Slobodná Európa. 

Podľa internej správy, ktorú poskytol jednen zo zdrojov činných v trestnom konaní, boli dokumenty s informáciami o 140 trestných prípadoch stiahnuté z centrály Štátneho vyšetrovacieho úradu v Kyjeve 24. februára o 1:30 h, teda iba dve a pol hodiny predtým, ako Rusko spustilo inváziu. 

Tejto téme sme sa venovali aj v relácii Tak takto?! s Ankou Žitnou. O téme sme hovorili s riaditeľom Inštitútu ľudských práv Petrom Weisenbacherom. 

Zvyšovanie platov

Zamestnanci v štátnej správe aj zamestnanci v školstve dostanú od štátu príspevok a ich platy sa zvýšia. Informovali o tom na tlačovej konferencii Úradu vlády premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič s tým, že ide o výsledky kolektívneho vyjednávania. 

V školstve dôjde k valorizácii platov od 1. januára 2023 o desať percent. Následne od septembra 2023 to bude 12 percent. Uviedol to v stredu počas tlačovej konferencie minister financií SR Igor Matovič.

Zdravotníci stále čakajú. Lekári hrozia výpoveďami, podarí sa vláde zachrániť situáciu? Vo štvrtok mala lekárskym a sesterským predákom predstaviť plán zvyšovania platov, no rokovania stopli. Budú pokračovať 9. augusta, detaily z diskusie neprezradili.

V štúdiu sme privítali Tomáša Szalaya, riaditeľa odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý sa zaoberá zdravotnou politikou, dostupnosťou zdravotnej starostlivosti a zdravotníckou legislatívou.  

Zomrela Ivana Trumpová

Zomrela Ivana Trumpová, rodáčka z Československa a bývalá manželka amerického exprezidenta Donalda Trumpa mala 73 rokov. Trump o jej úmrtí informoval na svojej sociálnej sieti Truth Social. Vyhlásenie vydala aj rodina. Podľa hovorcu boli príčinou smrti tupé nárazy do trupu. Polícia medzičasom uviedla, že Trumpová spadla vo svojom byte zo schodov. Naposledy ju videli v stredu popoludní. 

"S veľkým zármutkom oznamujem všetkým, ktorí ju milovali, a tých je veľa, že Ivana Trumpová zomrela pri sebe doma v New Yorku," napísal Trump na sieti. "Bola to skvelá, krásna a úžasná žena, ktorá viedla skvelý a inšpiratívny život. Jej pýchou a radosťou boli jej tri deti, Donald junior, Ivanka a Eric. Bola na ne taká pyšná, rovnako ako sme my všetci boli pyšní na ňu. Odpočívaj v pokoji, Ivana!" doplnil.

Fico nazval Naďa vojnovým štváčom

Záver týždňa patril sobotňajšej tlačovej besede strany Smer-SD. Strane sa nepáčia postupy ministra obrany Jaroslava Naďa, ohľadom nákupu vojenskej techniky od fínskej firmy Patria za 480 miliónov eur. Členovia strany podajú trestné oznámenie na generálnu prokuratúru. Hovoria o podozrení zo spáchania "obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu prípravy". 

"Nákup je od začiatku netransparetný a pre Slovensko nevýhodný. Vláda SR sa veľmi nezodpovedne zbavuje vojenskej techniky a nakupuje drahú techniku zo zahraničia," povedal Fico.

Minister obrany reagoval príspevkom na Facebooku, ani nie hodinu po skončení tlačovky. "Neotravujte, tu sme pri zaslúženej dovolenke. Takto to vyzerá, keď oligarcha v pozadí Smeru nakáže riešiť tému, pretože s horším vozidlom nevyhral, ale obsahovo nie je o čom."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok