Zomrela Ivana Trumpová, prvá manželka bývalého prezidenta USA. Mala 73 rokov

TA3 ČTK
14.7.2022 22:07

Zomrela Ivana Trumpová, rodáčka z Československa a bývalá manželka amerického exprezidenta Donalda Trumpa mala 73 rokov. Trump o jej úmrtí informoval na svojej sociálnej sieti Truth Social. Vyhlásenie vydala aj rodina.

"S veľkým zármutkom oznamujem všetkým, ktorí ju milovali, a tých je veľa, že Ivana Trumpová zomrela pri sebe doma v New Yorku," napísal Trump na sieti. "Bola to skvelá, krásna a úžasná žena, ktorá viedla skvelý a inšpiratívny život. Jej pýchou a radosťou boli jej tri deti, Donald junior, Ivanka a Eric. Bola na ne taká pyšná, rovnako ako sme my všetci boli pyšní na ňu. Odpočívaj v pokoji, Ivana!" doplnil.

Vyhlásenie vydala aj rodina Trumpových. "S hlbokým zármutkom oznamujeme, že zomrela naša milovaná matka Ivana Trumpová. Naša matka bola neuveriteľná žena - sila v podnikaní, športovkyňa svetovej úrovne, žiarivá kráska a starostlivá matka a priateľka," uviedla. Vo vyhlásení tiež napísala, že Trumpová utiekla pred komunizmom, prijala USA a učila svoje deti "odvahe a húževnatosti, súcitu a odhodlaniu".

S Trumpom mala dobré vzťahy 

Trumpová, za slobodna Zelníčková, sa narodila 20. februára 1949 v Zlíne v rodine architekta. Keď u nej rodičia zaznamenali pohybové vlohy, podporovali ju v športovej kariére. V troch rokoch už stála na lyžiach, v dvanástich bola v reprezentácii. Študovala Fakultu telesnej výchovy a športu na Karlovej Univerzite. Vtedajšie Československo jej ale čoskoro pripadalo malé, tak aby mohla odísť na Západ, prvýkrát sa vydala za lyžiara s rakúskym pasom Alfreda Winklmayra.

V Kanade pracovala ako modelka, po príchode do New Yorku sa zoznámila s Trumpom, ktorého si v roku 1977 vzala. Mala s ním tri deti: Donalda mladšieho, Ivanku a Erika. Sobáš ukončil rozvod v roku 1992 po Trumpovom romániku s bývalou miss štátu Georgia Marlou Maplesovou. V posledných rokoch mala však Trumpová s bývalým prezidentom dobré vzťahy, píše agentúra AP. V knihe z roku 2017 napísala, že spolu hovorili zhruba raz týždenne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok