Zamestnanci školstva a štátnej správy sa dočkali. Dostanú stovky eur, platy sa zvýšia

TA3
13.7.2022 15:19

Zamestnanci v štátnej správe aj zamestnanci v školstve dostanú od štátu príspevok a ich platy sa zvýšia. Informovali o tom na tlačovej konferencii Úradu vlády premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič s tým, že ide o výsledky kolektívneho vyjednávania.

Heger oznámil, že je rád, že vláda úspešne ukončila vyjednávanie o platoch zamestnancov v štátnej správe aj o platoch učiteľov. 

"Jedná sa celkovo o sumu do výšky jednej miliardy eur," informoval s tým, že do septembra dostanú vyplatený jednorazový príspevok 500 eur. Odmeňovanie bude pokračovať aj v roku 2023. "Je to dôkaz, že nám na budúcnosti Slovenska záleží," dodal predseda vlády.

Celkový nárast platov pri porovnaní júna tohto roka a septembra budúceho roka tak podľa jeho slov bude o 21,2 %.

V školstve dôjde k valorizácii platov od 1. januára 2023 o desať percent. Následne od septembra 2023 to bude 12 percent. Uviedol to v stredu počas tlačovej konferencie minister financií SR Igor Matovič.

"Hospodárime lepšie ako pred tromi rokmi hospodárila predošlá vláda, keď nemali žiadnu krízu. Preto, že šetríme, lepšie vyberáme dane, ideme podvodníkom po krku a nekradneme, môžeme dnes túto správu oznámiť ľuďom, ktorí pracujú pre štát," skonštatoval Matovič.

Plat sa zvýši podľa odbornosti

Kolektívna zmluva ešte podpísaná nie je, ale podľa ministra financií sa už na nej dohodli. Priblížil, že bude podpísaná s platnosťou od 1. januára 2023 až do 31. augusta 2024. Odôvodnil to tým, aby bol presah týchto dohôd až za voľby, ak sa uskutočnia v riadnom termíne.

Predseda školských odborárov poukázal na to, že intenzívne rokovania sa začali po 15. júni, keď sa uskutočnilo v Bratislave protestné zhromaždenie za vyššie platy v školstve. "Nedosiahli sme na 100 percent toho, čo sme si predsavzali," povedal Ondek. Zároveň konkretizoval, že od 1. januára 2023 nepedagogickí zamestnanci budú mať valorizáciu sedem percent, od septembra to bude desať percent. Pedagogickým a odborným zamestnancom, učiteľom vysokých škôl, vedeckým a výskumným pracovníkom sa od januára budúceho roka budú platy valorizovať o desať percent, následne od septembra o 12 percent.

Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová uviedla, že dohoda je istým kompromisom. Ideálne rokovanie je podľa nej také, že ani jedna strana nie je spokojná. "Vyjednávanie je o kompromisoch, obidve strany zo svojich požiadaviek ustúpili," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok