Hodiny pred inváziou sa na Ukrajine ničili tajné dokumenty, spomínali sa v nich prominenti

TA3
13.7.2022 06:00

Ukrajinský štátny vyšetrovací úrad nariadil pred spustením ruskej invázie zničenie tajných dokumentov. Tie mali obsahovať dôkazový materiál namierený voči popredným ukrajinským politikom. Niektorí aktivisti naznačujú, že mohlo ísť o krok ľudí napojených na Rusko. Americká senátorka ukrajinského pôvodu podozrieva zo stykov s Rusmi šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Informoval o tom webový portál Rádia Slobodná Európa.

Petro Porošenko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa internej správy, ktorú poskytol jednen zo zdrojov činných v trestnom konaní, boli dokumenty s informáciami o 140 trestných prípadoch stiahnuté z centrály Štátneho vyšetrovacieho úradu v Kyjeve 24. februára o 1:30 h, teda iba dve a pol hodiny predtým, ako Rusko spustilo inváziu.

Šéf Štátneho vyšetrovacieho úradu Oleksij Suchačev mal vycestovať do mesta Chmelnyckyj, ktoré sa nachádza zhruba 350 kilometrov od Kyjeva, aby odsúhlasil zničenie utajovaných materiálov. Nie je jasné, či boli dokumenty zničené, aby sa predišlo tomu, aby sa dostali do rúk ruských síl, alebo aby sa zabránilo trestnému stíhaniu vplyvných postáv ukrajinskej politiky, uviedlo Rádio Slobodná Európa.

Štátny vyšetrovací úrad, ktorý vyšetruje nekorupčné zločiny spáchané najvyššími predstaviteľmi, a je podobný americkej FBI, uviedol, že nemôže okamžite komentovať obvinenia a požiadal o 20 pracovných dní na odpoveď. Generálna prokuratúra však 8. júla vo vyhlásení potvrdila, že "niektoré materiály obsahujúce tajné informácie z predmetných trestných vecí boli zničené odborom informačnej bezpečnosti Štátneho vyšetrovacieho úradu". Kancelária dodala, že s prokurátormi pracujúcimi na prípadoch "nebolo konzultované ničenie materiálu".

Dokumenty o exprezidentoch

Zničené dokumenty obsahovali aj dôkazový materiál, ako napríklad zvukové záznamy alebo video nahrávky. Obsahovali informácie o ukrajinskom exprezidentovi Petrovi Porošenkovi či poslancovi Viktorovi Medvedčukovi. Ten je známy svojimi proruskými názormi. Vladimir Putin je dokonca krstným otcom jeho najmladšej dcéry. Medzi vyšetrovanými je aj bývalý šéf ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU Oleksandr Jakymenko, ktorý v roku 2014 nariadil streľbu do demonštrantov v Kyjeve.

Zlikvidované spisy zahŕňajú aj vyšetrovanie kontroverznej dohody bývalého prezidenta Viktora Janukovyča z roku 2010 s ruským exprezidentom Dmitrijom Medvedevom. Janukovyč a Medvedev sa dohodli, že Rusko bude predávať Ukrajine zemný plyn pod trhové ceny výmenou za to, že Ukrajina bude súhlasiť s predĺžením ruského prenájmu čiernomorského námorného prístavu na Kryme do roku 2042. Dohoda pobúrila západne orientovaných politikov na Ukrajine.

Prípad žiadajú vyšetriť

Bývalý prokurátor Serhij Horbatjuk kladie otázku, prečo bol materiál v Chmelnyckyj zničený, ak mestu nehrozilo vyplienenie ruskými silami. Povedal, že ak by došlo k ohrozeniu mesta, úradníci mali bezpečne prepraviť dokumenty ďalej na západ. "Ak by boli zničené, bolo by to nezákonné," podotkol. Vitalij Tytyč, ukrajinský právnik, povedal pre ruský portál Current Time, že by sa malo vyšetriť, čo sa stalo a prečo.

Zničenie dokumentov malo podľa internej správy zabrániť tomu, aby vyšetrovanie mohlo pokračovať a prípady sa nakoniec dostali pred súd. Horbatyuk však tvrdí, že zničenie materiálu "výrazne komplikuje" vyšetrovanie prípadov, ale neuzavrie ho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok