ONLINE: Severodonecku hrozí humanitárna katastrofa, USA poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc

TA3 TASR ČTK
8.7.2022 06:30

Gubernátor Luhanskej oblasti varoval pred humanitárnou katastrofou v Severodecku, ktorého sa pred dvoma týždňami zmocnili ruské sily. Spojené štáty poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc za ďalších 400 miliónov dolárov. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajina zakázala ruskú hudbu v médiách a na verejnosti, pokračuje ofenzíva proti Severodonecku
TASR/AP

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:55 Britská BBC pripomína, že ukrajinská armáda sa ruskej agresii zvláda účinne brániť aj vďaka tomu, že mnoho ukrajinských dôstojníkov študovalo stratégiu a taktiku na vojenskej základni Fort Leavenworth v americkom Kansase. Podľa expertov hrá Ukrajincom do kariet to, že západná vojenská doktrína je oveľa flexibilnejšia ako tá ruská, ktorá vychádza ešte zo sovietskych čias.

23:34 Ukrajinci vztýčili vlajku na Haďom ostrove.

23:32 Podľa reportéra denníka The Wall Street Journal Ukrajinci so salvovými raketometmi HIMARS dodanými z USA denne zasahujú niekoľko ruských skladov munície či paliva. Moskva tento týždeň deklarovala, že dva americké raketomety zničila, Kyjev túto informáciu poprel.

22:49 Proruskí separatisti v nedávno dobytom ukrajinskom Lysyčansku podľa agentúry Reuters usporiadali "výstavu", na ktorej sa chvália ukoristenými ukrajinskými zbraňami či uniformou. Vybavenie na mieste zanechali sťahujúce sa jednotky obrancov.

22:34 Bieloruské sily vykonávajú prieskum na severnej Ukrajine, uviedol ukrajinský generálny štáb. Spomenul, že bieloruské armády vykonávajú prieskum a "posilňujú opatrenia proti (ukrajinskému) prieskumu bezpilotnými vzdušnými prostriedkami". Informoval o tom web The Kyiv Independent.

20:57 Spojené štáty poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc za ďalších 400 miliónov dolárov. K dodávke budú patriť štyri ďalšie salvové raketomety HIMARS, informoval predstaviteľ amerického rezortu obrany.

20:54 Rusi zrejme pripravujú útok na mesto Siversk. To leží na pol ceste medzi okupovaným Lysyčanskom a Slovjanskom, uviedol spravodajca ČT na Ukrajine Ján Šilhan. Dobytie Siversku by znamenalo vážne komplikácie pre ukrajinské jednotky, pretože by sa potom otvoril už tretí možný smer útoku na Slovjansk.

20:53 Gubernátor Luhanskej oblasti varoval pred humanitárnou katastrofou v Severodecku, ktorého sa pred dvoma týždňami zmocnili ruské sily. Mesto je podľa Serhija Hajdaja bez vody, elektriny či fungujúcej kanalizácie, telá mŕtvych podľa neho hnijú v bytových domoch.

20:36 Nadácia Turn Back Alive darovala 300 lotyšských dronov Atlas ozbrojeným silám Ukrajiny. Drony majú zabezpečené komunikačné kanály a používajú sa na prieskum a korekciu delostreleckej paľby. Drony už vstúpili do služby u špeciálnych operačných síl.

19:36 Ukrajinské úrady zhabali jedenástim ruským firmám majetok v celkovej hodnote približne 70 miliónov eur, oznámila ukrajinská spravodajská služba. Na ukrajinský štát bolo podľa oznámenia prepísaných tiež 46 nehnuteľností. Firmy, ktorým majetok skonfiškovali, patrili ruským štátnym energetickým spoločnostiam Rosnefť, Gazprom a Rosatom, ktoré sa ich údajne pokúsili previesť na iných vlastníkov.

19:20 Kanada zavádza sankcie proti ďalším 29 osobám. Na aktualizovanom sankčnom zozname je uvedený moskovský patriarcha Kirill alebo hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová a niekoľko ruských štátnych médií.

19:17 The Wall Street Journal opísal, ako Rusi pašujú ukrajinské obilie. "Nabrali sme obilie a odišli sme," povedal denníku nemenovaný ruský vojak, ktorý sa zúčastnil krádeže obilia z ukrajinských skladov. Z areálu v meste Kamjanka-Dniprovska v Záporožskej oblasti podľa získaných kamerových snímok odchádzajú nákladné vozidlá bez poznávacích značiek, so zakrytými korbami, dokonca aj so symbolom "Z" používaným ruskou vojnovou propagandou.

Podľa vojaka, ktorý jeden z kamiónov riadil, bol konečnou destináciou prístav v Sevastopole na Kryme. Obilie sa v ňom preložilo na nákladnú loď.

19:01 Na východe Ukrajiny armáda odrazila pokusy o ofenzívu v troch smeroch, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády v najnovšej správe.

18:42 Ministri zahraničia krajín skupiny 20 najväčších ekonomík v piatok ukončili dvojdňové rokovania o nedostatku potravín a energie a o náraste cien v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu bez toho, aby dosiahli dohodu.

18:31 Ukrajinská polícia odhalila zločineckú skupinu, ktorá písala falošné listy, v ktorých sa vydávala za guvernérov oblastí a žiadala podniky o peniaze pre ozbrojené sily. Skupinu podľa policajtov organizoval muž z okupovanej Luhanskej oblasti, uviedol web The Kyiv Independent.

18:20 Pokračovanie sankcií voči Rusku by mohlo európskym domácnostiam spôsobiť katastrofický rast cien energií, povedal ruský prezident Vladimir Putin, ktorý viedol poradu s členmi svojej vlády o energetike. Protiruské sankcie podľa neho spôsobujú oveľa väčšie škody krajinám, ktoré ich zavádzajú, ako Rusku samotnému.

17:50 Plán Západu bojkotovať Rusko na zasadnutí skupiny G20 nebol úspešný. V piatok to napísala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na sociálnej sieti Telegram. Informuje agentúra AFP. 

17:19 Rusko v piatok varovalo Litvu a Európsku úniu, že by proti nim mohlo prijať "tvrdé opatrenia", pokiaľ nebude obnovený tranzit časti tovaru do ruskej exklávy Kaliningrad az nej.

16:51 Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien na Ukrajine v júni zrýchlilo na 21,5 percenta, najviac za šesť rokov. Najviac rástli ceny benzínu a potravín.

15:40 Berlínsky parlament v piatok rozhodol, že Nemecko prvýkrát po desiatich rokoch nasadí svojich vojakov v mierovej misii EÚ v Bosne. Obáva sa, že sa nestabilita spôsobená vojnou na Ukrajine prenesie aj na západný Balkán.

14:50 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková kritizovala v piatok Moskvu, že nemá záujem na dialógu so zahraničnými partnermi. Stalo sa tak po tom, čo na stretnutí šéfov diplomacií G20 na Bali ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po začiatku Baerbockovej prejavu opustil zasadaciu miestnosť. Informuje agentúra AFP. 

14:44 Z hrania "hry o život" obvinil v piatok Rusko ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Zároveň dodal, že Moskva "nemá miesto na nijakom medzinárodnom fóre". Kuleba to povedal počas svojho virtuálneho prejavu na ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali, píše agentúra Reuters.

13:36 Na sedem rokov väzenia odsúdil v piatok súd v Moskve poslanca mestského zastupiteľstva Alexeja Gorinova, ktorý kritizoval ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine. Informuje agentúra AFP.

13:04 Delegácia maďarskej armády vedená jej veliteľom Romuluszom Ruszinom-Szendim navštívila vo štvrtok Ukrajinu, kde sa stretla aj s hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Valerijom Zalužným, informuje správa zverejnena v piatok na armádnej webovej stránke Honvédelem.hu. 

13:02 Vojna na Ukrajine bola podľa šéfky indonézskej diplomacie Retno Marsudiovej témou takmer všetkých bilaterálnych rokovaní pri schôdzi ministrov zahraničných vecí krajín G20. Časť krajín zároveň odsúdila ruskú inváziu a vyzvala na okamžité ukončenie bojov cez mierové rokovania a diplomaciu.

12:17 Ak západné krajiny dúfajú, že pomôžu Ukrajine k víťazstvu nad Ruskom na bojisku, tak v tom prípade rokovania nemajú zmysel. Vyhlásil to v piatok šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov krátko pred svojím predčasným odchodom z ministerskej schôdzky G20 na indonézskom ostrove Bali. Informuje agentúra DPA.

11:16 Agentúra AP poznamenala, že na zjazde šéfov diplomacie krajín G20 na Bali to bolo prvýkrát od začiatku ruskej invázie, kedy sa v jednej miestnosti stretol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom a mnohými ďalšími veľkými hráčmi svetovej politiky.

10:27 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na piatkovom stretnutí šéfov diplomacií skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali vyzval Moskvu, aby umožnila vývoz obilia z Ukrajiny. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Západu, ktorý bol prítomný na rokovaniach za zatvorenými dverami, o tom informuje agentúra AFP. 

10:19 Vztýčenie ukrajinskej vlajky na Haďom ostrove v Čiernom mori je znakom toho, že Ukrajina sa nezlomí. Vo svojom príhovore zverejnenom v noci na piatok to podľa agentúry Reuters povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

10:06 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nebol v piatok prítomný na prejave svojho ukrajinského rezortného kolegu Dmytra Kulebu, ktorý virtuálne vystúpil na schôdzke šéfov diplomacií G20 na indonézskom ostrove Bali. Informuje agentúra AFP, ktorá sa odvolala na dva nemenované diplomatické zdroje. 

9:23 Horná komora ruského parlamentu v piatok zakázala prístup do svojej budovy britským diplomatom, a to vrátane veľvyslanca. S odkazom na ruské tlačové agentúry to napísala agentúra Reuters.

9:08 Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou a Tureckom o obilí. Nie je ale jasné, kedy by sa takéto rokovania mohli uskutočniť. V piatok to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

8:50 V dôsledku nočného ostreľovania Slovjansku zomrela žena. Informovala o tom agentúra Unian.

8:34 Ukrajinský generálny štáb v piatok uviedol, že Siversk a okolité dediny sú terčom ruského ostreľovania. Ruské jednotky s čiastočným úspechom zaútočili na dedinu Verchňokamjanske, ktorá je najbližšou obcou na východ od Siversku. Boje sa podľa štábu odohrávajú aj severne od Slovjansku, ako aj severovýchodne od Charkova.

8:12 Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov predčasne opustí stretnutie skupiny veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí Mariju Zacharovovú.

7:47 Rusko zrejme zhromažďuje vojská pre útok na ukrajinské mesto Siversk, ktoré sa nachádza približne osem kilometrov od súčasnej frontovej línie v Donbase. Pred ďalšou ofenzívou si jeho vojská zrejme doprajú operačnú pauzu, uviedlo vo svojom pravidelnom rannom hlásení britské ministerstvo obrany na Twitteri.

7:25 Ruské sily v okupovanej Luhanskej oblasti pátrajú po obyvateľoch, ktorí odovzdávajú informácie ukrajinskej armáde. V posledných dňoch totiž došlo hneď k niekoľkým presným útokom na ruské sklady. Gubernátor oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že v okolí nedávno dobytého Severodonecku došlo už k niekoľkým prípadom, keď príslušníci okupačných síl zastrelili obyvateľov, ktorí podľa nich príliš dlho hovorili do mobilného telefónu. Považovali ich totiž za špiónov.

7:10 Britské veľvyslanectvo v Moskve nebude používať novú adresu, ktorú mu priradili ruské úrady. Informovala o tom ruská agentúra RIA Novosti. Moskovská radnica tento týždeň nazvala priestor blízko ambasády Spojeného kráľovstva námestím "Luhanskej ľudovej republiky" s odkazom na proruský samozvaný útvar na východe Ukrajiny.

6:57 Indonézska ministerka zahraničia Retno Marsudiová, ktorej krajina v týchto dňoch organizuje schôdzku ministrov zahraničných vecí skupiny veľkých svetových ekonomík G20, vyzvala na rýchle ukončenie vojny na Ukrajine. Urobila tak za prítomnosti šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorý sa na stretnutí účastní.

6:43 Ruskí prokurátori vo štvrtok navrhli súdom zavrieť do väzenia známeho opozičného aktivistu a tiež poslancov moskovského snemu, ktorí sa postavil proti Ruskom vedenej vojne proti Ukrajine, uviedla dnes agentúra Reuters. Tá tieto súdne procesy označila za známku, že represie Kremľa proti disentu pokračujú a silnejú.

6:32 Americký Inštitút pre výskum vojny vo svojej novej analýze situácie na ukrajinskom bojisku varoval pred možnosťou, že by ruské jednotky mohli zaútočiť na Slovjansk a Kramatorsk, doteraz držané ukrajinskými silami, aj zo západu. Uviedla to ruská redakcia BBC. Inšitút v predchádzajúcej analýze predpovedal, že ruská armáda si po dobytí Lysyčanska "vezme pauzu", čo o deň neskôr skutočne ohlásil hovorca ruského ministerstva obrany. Pauza podľa autorov analýzy ale neznamená úplný pokoj.

6:30 Situáciu v súvislosti s Ukrajinou sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok