ONLINE: Centrum Kramatarsku zasiahli ruské strely, okupanti útočili aj na Hadí ostrov

TA3 TASR ČTK
7.7.2022 06:48

Najmenej jeden človek prišiel vo štvrtok o život a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia pri ruskom nálete na mesto Kramatorsk na východe Ukrajiny. Lietadlo ruských ozbrojených síl vo štvrtok ráno uskutočnilo raketový útok na strategicky významný Hadí ostrov v Čiernom mori a usmrtilo niekoľkých príslušníkov ukrajinských jednotiek. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:48 Ukrajina si zaslúži podporu Nemecka v boji proti ruskej invázii, kým to bude potrebné. Nemecký kancelár Olaf Scholz to vo štvrtok vyhlásil v programe verejnoprávnej televízie ZDF, v ktorom odpovedal na otázky verejnosti. Povedal tiež, že je presvedčený, že nemecká verejnosť bez ohľadu na súčasné hospodárske a energetické ťažkosti takú solidaritu Ukrajine poskytne.

23:23 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa na schôdzi skupiny krajín G20 prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zúčastní medzinárodného fóra, na ktorom budú aj niektorí z najsilnejších západných kritikov ruského vojenského ťaženia.

22:07 V Avdijivke zasiahla ruská strela obytný dom. Píše NEXTA na Twitteri. 

21:02 Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje už viac ako 21-tisíc podozrení z vojnových zločinov a zločinov agresie spáchaných Ruskom od začiatku invázie. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová.

20:48 Ukrajina si vo štvrtok predvolala tureckého veľvyslanca v Kyjeve po tom, ako Turecko prepustilo ruskú nákladnú loď, ktorá údajne prevážala kradnuté ukrajinské obilie. Uviedol to hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

20:32  Traja ľudia zahynuli a päť osôb utrpelo zranenia vo štvrtok pri ruskom raketovom útoku na Charkov na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

20:10 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že ak chce Západ poraziť Rusko na bojovom poli, môže sa o to pokúsiť. Šéf Kremľa ďalej obvinil "kolektívny Západ" z rozpútania vojny na Ukrajine, pričom uviedol že, ruská intervencia na Ukrajine je začiatkom zmeny smerovania k "multipolárnemu svetu".

20:08 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa na schôdzi skupiny krajín G20 prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zúčastní medzinárodného fóra, na ktorom budú aj niektorí z najsilnejších západných kritikov ruského vojenského ťaženia. Európska únia dnes uviedla, že nechce dopustiť, aby sa skupina G20 stala platformou ruskej propagandy. Podľa indonézskeho predsedníctva by sa piatkové rokovania na ostrove Bali mali zamerať na tému dodávok potravín do chudobnejších krajín.

19:14 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa vo štvrtok na indonézskom ostrove Bali stretol so svojim ruským náprotivkom Sergejov Lavrovom, aby pred začiatkom stretnutia ministrov G20 prediskutovali vojnu na Ukrajine.

18:25 Obrana Poľska a Litvy v pohraničnej oblasti s ruskou exklávou Kaliningrad je pripravená. Vo štvrtok to uviedol poľský prezident Andrzej Duda so svojím litovským kolegom Gitanasom Nausédom po návšteve mobilného veliteľstva mnohonárodnej divízie NATO v poľskej obci Szypliszki pri hraniciach s ruskou Kaliningradskou oblasťou. 

18:24 Slovensko je pripravené podieľať sa na obnove Ukrajiny. Pri štvrtkovom okrúhlom stole organizovanom predsedom vlády SR Eduardom Hegerom k zapojeniu Slovenska do obnovy Ukrajiny to povedala štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková.

18:07 Ruské sily v súčasnosti okupujú približne 22 percent poľnohospodárskej pôdy na Ukrajine, ktorá je jedným z najväčších producentov obilia a jedlých olejov. Analýzu satelitných záberov robili vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

17:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v telefonáte poďakoval britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi za podporu pre Ukrajinu. Uviedla to hovorkyňa britskej vlády, informuje o tom denník The Guardian. 

17:03 Ruské sily vo štvrtok ostreľovali mestá Kramatorsk a Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámili miestni predstavitelia. Informuje denník The Guardian.

16:51 Kremeľ dúfa, že britského premiéra Borisa Johnsona nahradí nejaký "profesionálnejší" politik. Uviedol to kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v reakcii na správy, že sa Johnson ešte v priebehu štvrtka chystá oznámiť svoj odchod z postu šéfa Konzervatívnej strany a následne aj z funkcie premiéra. Informuje agentúra AFP. 

16:22 Guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko vyzval po raketovom útoku v Kramatorsku obyvateľov mesta na evakuáciu. "Musíte si zachrániť život," napísal na sociálnej sieti Telegram.

15:48 Ukrajinským vodičom bude na území Európskej únie dočasne stačiť vodičský preukaz vydaný na Ukrajine. Návrh predložený pred dvoma týždňami Európskou komisiou dnes schválili poslanci Európskeho parlamentu.

15:01 Explózia po dopade strely do centra Kramatorsku po sebe podľa agentúry AFP zanechala veľký kráter na dvore medzi hotelom a obytnými budovami. Novinári na mieste videli najmenej jedno telo a niekoľko zranených. Starosta obyvateľov mesta vyzval, aby zostali v krytoch. "Nebezpečenstvo ešte nepominulo," napísal na Facebooku.

14:27 Ukrajinské ministerstvo zahraničia si dnes predvolalo tureckého veľvyslanca v Kyjeve. Protestuje proti postupu Ankary, ktorá z tureckého prístavu dovolila odplávať zadržanej ruskej lodi s ukrajinským obilím.

13:41 Najmenej jeden človek prišiel vo štvrtok o život a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia pri ruskom nálete na mesto Kramatorsk na východe Ukrajiny. Informuje agentúra AFP.

13:05 Viac než polovica ukrajinských utečencov žijúcich v Poľsku, sa po skončení vojny plánuje vrátiť domov, vyplýva to z výsledkov nového prieskumu. 

13:00 Lietadlo ruských ozbrojených síl vo štvrtok ráno uskutočnilo raketový útok na strategicky významný Hadí ostrov v Čiernom mori a usmrtilo niekoľkých príslušníkov ukrajinských jednotiek. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Stalo sa tak po tom, čo Kyjev oznámil, že jeho vojaci na ostrove znova vztýčili ukrajinskú vlajku.

12:50 Ruské jednotky sa po veľkých územných ziskoch z minulého týždňa pravdepodobne preskupujú, uviedla britská vojenská rozviedka. Ruské ministerstvo obrany následne operačnú pauzu oficiálne potvrdilo. Jednotky, ktoré sa podieľali na "bojových úlohách" sa teraz starajú o to, aby zvýšili svoju bojaschopnosť. "Vojaci majú možnosť odpočinku, dostať listy a zásielky z domu," napísala agentúra TASS s odkazom na ministerstvo.

12:06 Český dopravca Leo Express informoval o tom, že posilňuje svoje autobusové spoje medzi Košicami a Mukačevom na západe Ukrajiny. Spoločnosť operatívne zvyšovala spoje už od začiatku invázie. V posledných troch mesiacoch mieria podľa nej zhruba dve tretiny cestujúcich z Košíc späť na Ukrajinu.

11:48 Fínsky parlament vo štvrtok schválil návrh zákona, ktorý umožní postaviť bariéry na 1 300 kilometrov dlhých hraniciach s Ruskom a v prípade potreby ich uzavrieť pred náporom migrantov.

11:25 Stav núdze v dôsledku rozsiahlych lesných požiarov vyhlásil Chabarovský kraj na ruskom Ďalekom východe. Situácia je tam vo viacerých oblastiach "vážna", uviedol vo štvrtok tamojší guvernér Michail Degťariov.

11:24 Rusko len za posledných 24 hodín stratilo 150 vojakov, osem bojových obrnených vozidiel, tri delostrelecké systémy a tri bezpilotné lietadlá, uviedol podľa webu Ukrajinska Pravda ukrajinský generálny štáb.

11:12 Odvetvie estetickej medicíny v Rusku čelí nedostatku botoxu či silikónových prsných implantátov, ktoré sa pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu dovážali najmä z Nemecka a Spojených štátov.

11:05 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov odletel na stretnutie lídrov najväčších ekonomík G20, ktoré sa koná na Bali. Na zhromaždení sa zúčastňuje aj americký minister zahraničia Antony Blinken. Ide o prvé stretnutie Lavrova so svojimi náprotivkami z krajín, ktoré tvrdo kritizujú vojnu na Ukrajine.

10:30 Odborníci z amerického Inštitútu pre výskum vojny v poslednej analýze uviedli, že prvýkrát za 133 dní vojny nie sú informácie o výraznejšom postupe ruských síl. Experti predtým uviedli, že ruské vedenie pravdepodobne po dobytí Lysyčansku a dosiahnutí hraníc Luhanskej oblasti stanovilo podmienky pre operačnú pauzu.

10:10  Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny vo štvrtok skoro ráno zasiahli dve rakety, zničené boli dve poľnohospodárske budovy, uviedol podľa agentúry Unian hovorca oblastnej správy Serhij Bratčuk. "Zničených bolo 35 ton obilia," dodal. Ďalší útok zničil mólo na Haďom ostrove v Čiernom mori, ktorý majú po ruskej okupácii v rukách opäť Ukrajinci.

10:00 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu na Slovensko 3 371 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 752 mužov, 2 009 žien a 610 detí. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3161 osôb.

9:33 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vo štvrtok vyhlásila, že Bezpečnostná rada OSN zlyhala, čo sa týka reakcie na ruskú inváziu na Ukrajinu. V tejto súvislosti kritizovala právo veta, ktoré má päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN vrátane Ruskej federácie, a vyzvala na reformu tejto organizácie.

8:50 Ruský parlament chce zaviesť tvrdé tresty väzenia za „spoluprácu s cudzincami, ktorí podkopávajú národnú bezpečnosť.“ Podľa nového návrhu zákona bude nadviazanie a udržiavanie „dôvernej“ spolupráce s cudzincom alebo medzinárodnou organizáciou pri konaní proti ruským záujmom trestané až ôsmimi rokmi väzenia, píše Kyiv Post .

8:21 Vznikol dokument o bojoch na Ukrajine, na ktorom sa producentsky spolupodieľala herečka a veľvyslankyňa dobrej vôle OSN Cate Blanchett. Film nesie názov Ukrajina: Život pod útokom: Depeša o udalostiach v Charkove počas totálnej vojny, ktorú rozpútalo Rusko. Podľa tvorcov ide o "príbeh bitky o Charkov, rozprávaný očami civilistov a záchranárov, ktorí niesli hlavnú ťarchu ruského náporu", informuje Kyiv Post.

8:04 Litva poslala Bayraktar na Ukrajinu, na ktorý zbierala peniaze celá krajina, uviedol to litovský minister obrany.

8:00 Rusko zväčšilo námornú flotilu v Čiernom mori, informuje server Independent s odvolaním sa na operačné velenie Juh. "Lodné zoskupenie Čiernomorskej flotily sa zväčšilo - teraz je tu päť raketových lodí a dve ponorky prepravujúce celkom 55 kalibrov, spolu s jednou veľkou obojživelnou útočnou loďou," uviedli velitelia.

7:25 Ruskí sabotéri sa neúspešne pokúsili prelomiť ukrajinské obranné pozície pri dedine Dobrjanka v Chersonskej oblasti, uviedol The Kyiv Independent. Podľa ukrajinského operačného veliteľstva Juh išlo o skupinu desiatich ruských vojakov. Pri útoku bolo podľa serveru zabitých päť z nich a jeden zranený.

7:00 Ukrajinská prokuratúra vyšetruje viac ako 21-tisíc obvinení z vojnových zločinov a zločinov agresie spáchaných Ruskom od začiatku invázie. Podľa serveru BBC to uviedla ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. Pripustila, že mnoho súdnych konaní sa bude musieť konať v neprítomnosti obvinených, ale zdôraznila, že stíhanie týchto zločinov je otázkou spravodlivosti.

6:46 Ruská armáda zosilňuje tlak na mesto Sloviansk a okolie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Mesto čelí ťažkému ostreľovaniu, uviedol podľa agentúry Reuters ukrajinský generálny štáb vo svojom stredajšom večernom hlásení. Zopakoval však tvrdenie, že sa ukrajinským vojakom zatiaľ darí ruskú ofenzívu odrážať.

6:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruský raketový útok zničil v stredu pedagogickú univerzitu v Charkove. Zelenskyj sa takto vyjadril vo nočnom videoposolstve k národu. Zároveň povedal, že ťažké zbrane, ktoré Ukrajine poslali západné krajiny už "naplno" pracujú a pochválil ich presnosť, informuje agentúra DPA aj denník The Guardian. 

6:35 Už viac ako 8,79 milióna ľudí opustilo Ukrajinu od začiatku ruskej invázie z konca februára. Oznámil to v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, z ktorého správy citovala spravodajská stanica Sky News.

6:30 Situáciu v súvislosti s Ukrajinou sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok