Americký denník opísal, ako Rusi kradnú obilie z Ukrajiny. Pašerácka cesta má stovky kilometrov

TA3 ČTK
8.7.2022 21:15

V skladisku na juhovýchode Ukrajiny je obilie naložené do nákladných vozidiel, tie ho odvážajú na anektovaný polostrov Krym, odkiaľ kľúčová potravina na lodiach putuje k spojencom Ruska na Blízkom východe. Takto podľa zistení denníka The Wall Street Journal vyzerá skoro 2500 kilometrov dlhá "pašerácka cesta" používaná Rusmi ku krádeži ukrajinského obilia.

Americký denník opísal, ako Rusi kradnú obilie z Ukrajiny. Pašerácka cesta má stovky kilometrov
Twitter/Euromaidan Press

Systém funguje najmenej dva mesiace, uvádza denník. Ukrajina bola pred ruskou inváziou významným dodávateľom obilia najmä do rozvojových krajín, Moskva ale kľúčovú exportnú trasu cez Čierne more zablokovala. Medzitým podľa Kyjeva kradne uskladnené potraviny. 

Ruská vláda obvinenia odmieta, investigatíva WSJ ju však usvedčuje na základe satelitných snímok, oficiálnych dokumentov, záznamov o pohybe lodí, príspevkov zo sociálnych sietí i rozhovorov s ľuďmi zapojenými do pašeráckej operácie.

Hlavná trasa kradnutého obilia podľa denníka začína v meste Kamjanka-Dniprovska v Záporožskej oblasti, kde sa na brehu Dnepra nachádza rozsiahle skladisko. "Našli sme dôkazy o tom, že desiatky nákladných áut kontrolovaných Rusmi z areálu odvážajú obilie od začiatku mája," uvádza videoreportáž investigatívneho tímu.

Mieri na Krym

"Nabrali sme obiliu a odišli sme," povedal na otázku denníka nemenovaný ruský vojak, ktorý je súčasťou tejto operácie. Z areálu podľa získaných kamerových snímok odchádzajú nákladné vozidlá bez poznávacích značiek, so zakrytými korbami, dokonca aj so symbolom "Z" používaným ruskou vojnovou propagandou. Satelitná snímka z druhej polovice júna ukazuje v blízkosti obilných síl vyše 30 pripravených vozidiel.

Podľa spomínaného vojaka, ktorý jeden z kamiónov riadil, bol konečnou destináciou prístav v Sevastopole na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. "Vo videách publikovaných počas posledných niekoľkých týždňov sú vidieť dlhé kolóny kamiónov smerujúce na juh do regiónu," uvádza Wall Street Journal.

Podľa denníka na Krym mieri aj obilie z Berďansku, čo je prístav na pobreží Azovského mora, ktorý Rusi zabrali zkraje vojny. "Nechal som kamión pred prístavom, iný vodič ho vzal dovnútra, obilie sa naloží na loď," zhrnul proces v Sevastopole nemenovaný vodič.

Pomáhajú satelitné snímky

Ďalšie putovanie kradnutého obilia WSJ dokumentuje za pomoci satelitných snímok a dát o pohybe lodí od spoločnosti MarineTraffic. Systém ilustruje na plavbe istej ruskej lode, ktorá sa údajne 17. mája nahlásila blízko Istanbulu. O dva dni neskôr bola zachytená na snímke zo Sevastopoľa, kde bola zrejme naplnená obilím, o ďalšie dva dni neskôr potom znovu začala hlásiť polohu uprostred Čierneho mora. 

"Dáta MarineTraffic ukazujú, že prešli Bosporskou úžinou... Sledovanie polohy lode je potom znovu vypnuté, zatiaľ čo sa blíži destinácii," uvádza denník. Cieľom cesty bol údajne sýrsky prístav Latákíja.

Kyjev tvrdí, že Rusi sa už zmocnili pol milióna ton obilia a snažia sa ho predať. V posledných dňoch Ukrajinci upozorňujú na prípad ruskej lode Žibek Žoly, ktorá údajne odviezla 7000 ton obilia z okupovaného Berďansku a doplávala s nimi do tureckého prístavu. Turecké úrady ju podľa ukrajinského veľvyslanca zadržali, avšak v stredu večer ju prepustili a vo štvrtok podľa nich už vplávala do ruských výsostných vôd, uviedla agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok