Ukrajina zhabala majetok ruských štátnych firiem. Vlastnili ich spoločnosti Gazprom či Rosnefť

TA3 TASR
8.7.2022 19:54

Ukrajinské úrady zhabali jedenástim ruským firmám majetok v celkovej hodnote približne 70 miliónov eur, oznámila v piatok ukrajinská spravodajská služba. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters.

rubeľ (ČTK)
ČTK

Na ukrajinský štát bolo podľa oznámenia prepísaných tiež 46 nehnuteľností. Firmy, ktorým majetok skonfiškovali, patrili ruským štátnym energetickým spoločnostiam Rosnefť, Gazprom a Rosatom, ktoré sa ich údajne pokúsili previesť na iných vlastníkov.

Ukrajinská bezpečnostná služba uviedla, že Rusko využívalo časť zisku zo zhabaného majetku na prípravu a vedenie invázie na Ukrajinu a financovanie sabotážnych a spravodajských aktivít. SBU dodala, že spolupracuje s prokuratúrou a políciou na identifikovaní firiem kontrolovaných Ruskom.

Rosatom sa k záležitosti odmietol vyjadriť. Rosnefť, Gazprom ani Kremeľ zatiaľ na správu nereagovali, píše Reuters.

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že obnova ich krajiny po invázii by mohla stáť 750 miliárd dolárov a že veľkú časť z týchto financií by mohol pokryť majetok zhabaný Rusku.

Na Ukrajine do konca júna skonfiškovali ruským fyzickým a právnickým osobám, ktoré Kyjev obviňuje zo spoluúčasti na vojne, majetok za približne jednu miliardu eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok