Sedem rokov väzenia. Ruský poslanec ich dostal za to, že povedal, že na Ukrajine zomierajú deti

TA3 TASR
8.7.2022 13:45

Na sedem rokov väzenia odsúdil v piatok súd v Moskve poslanca mestského zastupiteľstva Alexeja Gorinova, ktorý kritizoval ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine. Informuje agentúra AFP.

Sedem rokov väzenia. Ruský poslanec ich dostal za to, že povedal, že na Ukrajine zomierajú deti
https://twitter.com/milejkluk

Alexej Gorinov (60) bol uznaný za vinného zo šírenia "úmyselne nepravdivých informácií" o ruskej armáde na Ukrajine. Gorinov sa na súde objavil s plagátom s otázkou: "Ešte stále potrebujete vojnu?" Súdni zriadenci sa však tento protestný transparent snažili zakryť rukami, aby ho nebolo vidieť na kamere. Gorinov, člen zastupiteľstva moskovského Krasnoseľského okresu, je prvým riadne zvoleným politikom z radov opozície, ktorý bol odsúdený za kritiku vojenskej invázie Kremľa na Ukrajine, konštatuje AFP.

V reakcii na verdikt sa Gorinova manželka rozplakala a niektorí jeho prívrženci sa postavili a začali mu ako prejav podpory tlieskať, na čo ich odviedli z pojednávacej miestnosti.
Voči vojne na Ukrajine vystúpil Gorinov na marcovom zasadnutí poslancov, pričom spochybnil plány týkajúce sa usporiadania umeleckej súťaže pre deti v čase, keď "na Ukrajine každý deň zomierajú deti", približuje AFP. Zadržali ho následne v apríli.


"Som presvedčený, že úsilie (ruskej) občianskej spoločnosti by sa malo zamerať výlučne na zastavenie vojny a na stiahnutie ruských síl z územia Ukrajiny," povedal Gorinov na pracovnom stretnutí, ktoré bolo nahrané na video a je dostupné na platforme YouTube. Sudkyňa Olesia Mendelejevová vyhlásila, že Gorinov spáchal zločin, pričom bol podľa nej súčasťou skupiny osôb, ktorá uzavrela dohodu založenú na "politickej nenávisti". Dodal, že Gorinov – rovnako ako ďalšia členka Krasnoseľskej obvodnej rady Jelena Koťonočkinová, ktorá medzičasom z Ruska utiekla – "zavádzal" Rusov, čo sa týka údajne lživých informácií o vojne na Ukrajine.

Gorinov na rozsudok reagoval slovami, že o ňom bolo rozhodnuté už vopred. Leonid Volkov, spolupracovník väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného, verdikt odsúdil slovami, že ide o snahu odradiť ľudí od akejkoľvek formy protestu voči invázii ruských síl na Ukrajinu. AFP pripomína, že Rusko v marci schválilo zákon, ktorý za šírenie lživých informácií zameraných na diskreditáciu ruských ozbrojených síl ukladá tresty väzenia do 15 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok