ONLINE: Blokáda prístavov môže viesť ku globálnej kríze potravín, EÚ prijala nový balík sankcií

TA3 TASR ČTK
2.6.2022 06:37

V podzemí severodoneckej továrne Azot sa ukrýva 800 ľudí. Uchýlili sa do bunkrov zo sovietskej éry. Ruské rakety zasiahli v stredu ráno železničnú trať v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti, piati ľudia sú zranení. Zelenskyj požiadal Európu o dodávky ďalších zbraní a o schválenie nových sankcií proti Rusku. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:53 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

22:43 Proruskí predstavitelia v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ktorú čiastočne ovláda Moskva, vydali dekrét o "znárodnení" tamojšieho štátneho majetku. Vo štvrtok o tom informoval člen tamojšej proruskej oblastnej vojensko-civilnej správy Vladimir Rogov.

22:35 Rusko napriek tvrdým sankciám Západu za svoju inváziu na Ukrajinu nechce zavrieť "okno do Európy", ktoré pred 300 rokmi otvoril ruský cár Peter Veľký. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

22:20 Minister životného prostredia SR Ján Budaj vystúpil vo štvrtok v Štokholme na medzinárodnej environmentálnej konferencii Stockholm+50, na ktorej vyzval predstaviteľov OSN, aby sa postavili proti poškodzovaniu životného prostredia na Ukrajine.

22:00 Západné krajiny sa musia pripraviť na dlhú "opotrebovávaciu vojnu" na Ukrajine. Uviedol to vo štvrtok vo Washingtone generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, po stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

21:40 Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald´s bude môcť do 15 rokov spätne odkúpiť reštaurácie v Rusku. Uviedla to vo štvrtok ruská protimonopolná služba, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.

20:37 Embargo Európskej únie na dodávky ropy z Ruska môže vyústiť do nedostatku ropy a ropných produktov na európskom trhu. Povedal to vo štvrtok podpredseda ruskej vlády Alexander Novak.

20:14 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok považuje garantovanie štatútu kandidátskej krajiny Európskej únie pre Ukrajinu za dôležité morálne povzbudenie pre ukrajinských obyvateľov. Reagoval tak na slová svojho rakúskeho rezortného kolegu Alexandra Schallenberga, ktorý vstup Ukrajiny do EÚ podporil za podmienok, že sa neudeje v zrýchlenom procese.

20:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce rokovať o mieri a zachovať územnú celistvosť Ukrajiny, no šéf Kremľa Vladimir Putin mu takúto možnosť nedáva. Vo štvrtok to uviedol slovenský premiér Eduard Heger na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave, kde diskutoval spolu s predsedom bulharskej vlády Kirilom Petkovom a lotyšským premiérom Artursom Krišjánisom Kariňšom.

19:19 Spojené štáty oznámili vo štvrtok zavedenie nových sankcií voči Rusku v súvislosti s ofenzívou na Ukrajine. Týkajú sa osôb s úzkymi väzbami na prezidenta Vladimira Putina vrátane oligarchov a predstaviteľov vlády.

18:45 Turecká spoločnosť Baykar vo štvrtok oznámila, že bojový dron pre ukrajinské sily, na ktorého nákup obyvatelia Litvy minulý týždeň vyzbierali vyše päť miliónov eur, poskytne Vilniusu zdarma. Získané financie tak bude môcť Litva využiť na humanitárnu pomoc.

18:02 Blokáda ukrajinských prístavov Ruskom môže viesť ku globálnej potravinovej kríze a v niektorých regiónoch dokonca až k hladomoru. Vo štvrtok to uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

17:46 Predseda vlády Eduard Heger a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zhodli na tom, že Ukrajina by mala dostať možnosť vstúpiť do Európskej únie, ak naplní všetky podmienky integrácie. Obaja lídri diskutovali o situácii na Ukrajine na svojom štvrtkovom stretnutí, ktoré prebehlo počas bezpečnostnej konferencie Globsec 2022 v Bratislave.

17:20 Európska únia sa vo štvrtok rozhodla ustúpiť tlaku Maďarska a do šiesteho sankčného balíka voči Rusku nezaradila najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchu Kirilla, ktorý je blízkym spojencom šéfa Kremľa Vladimira Putina.

16:44 Názor Maďarska k prípadnému sankcionovaniu ruského patriarchu Kirilla je dávno známy, tvrdí maďarský premiér Viktor Orbán a dodáva, že na mimoriadnom summite Európskej únie voči tomuto postoju nikto nevzniesol námietky. Z Orbánovho vyhlásenia citoval jeho hovorca Bertalan Havasi.

16:41 Nemecký europoslanec a hovorca frakcie Európskej ľudovej strany pre zahraničné veci Michael Gahler ostro odsúdil maďarského premiéra Viktora Orbána. Kriticky sa na adresu Orbána vyjadril po informácii, že šéf maďarskej vlády bojkotuje šiesty sankčný balík EÚ únie voči Rusku pre nespokojnosť s tým, že medzi sankcionované osoby patrí aj ruský patriarcha Kirill, podporovateľ ruskej invázie na Ukrajinu.

16:09 Európska únia sa zhodla na podrobnostiach šiesteho balíka sankcií proti Rusku vrátane zákazu dovozu väčšiny ruskej ropy.

15:39 Niektoré regióny Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sú pod neustálou raketovou paľbou. Ruská armáda vo štvrtok ostreľovala aj obec Mykolajivka, ktorá leží neďaleko strategicky významného mesta Sloviansk, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, ktorého citujú  denník The Guardian a televízia CNN.

15:14 Ukrajinská centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 25 % z 10 %. To bolo prvé rozhodnutie menového výboru za štyri mesiace. Centrálna banka sa tak vrátila k výkonu menovej politiky, ktorý prerušila pre ruskú inváziu, aby utlmila infláciu a chránila menu.

14:55 Putin nebude mať dostatočné kapacity na to, aby nasledujúcich päť rokov podnikal nejaké "vojenské dobrodružstvá", takže Poľsko sa môže cítiť "bezpečne", vyhlásil niekdajší veliteľ poľských pozemných síl generál Waldemar Skrzypczak.

14:32 V podzemí severodoneckej továrne Azot sa ukrýva 800 ľudí. Uchýlili sa do bunkrov zo sovietskej éry, uviedol luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Ruská paľba dnes zasiahla administratívnu budovu továrne a sklad s metanolom. Pri utorkovom útoku Rusi zasiahli nádrž s kyselinou dusičnou, ale podľa Hajdaja to ľudí v podzemí neohrozilo. Továreň je podľa neho v súkromných rukách a majiteľ povedal, že na mieste je malé množstvo chemikálií. 

14:26 Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že Ukrajina musí vojnu vyhrať a ruský prezident Putin musí vidieť, že invázia bola strategická chyba. 

14:24 Švédsko poskytne Ukrajine viac ekonomickej pomoci a vojenského vybavenia vrátane protilodných striel, pušiek a protitankových zbraní, oznámili švédsky minister financií Mikael Damberg a minister obrany Peter Hultqvist. 

14:13 Litovskí občania minulý týždeň vybrali 6 miliónov eur na obstaranie Bayraktaru pre Ukrajinu. Včera Litva uzavrela s Tureckom zmluvum, ktoré oznámilo, že venuje Bayraktar zadarmo a peniaze budú použité na rakety pre Bayraktary a ďalšiu pomoc Ukrajine.

13:35 Zelenskyj požiadal Európu o dodávky ďalších zbraní a o schválenie nových sankcií proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu. 

13:19 Moskva oznámila, že sa jej za posledný mesiac podarilo zastaviť príchod zahraničných "žoldnierov" na Ukrajinu a že ich zabila "stovky". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Stovky zahraničných žoldnierov na Ukrajine boli krátko po svojom príchode na výcvik zlikvidované ruskými presnými zbraňami dlhého doletu," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. 

13:18 Ukrajinská centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu z desiatich na 25 percent. Menovú politiku sprísnila prvýkrát od začiatku ruskej invázie.

13:10 Plány USA dodať Ukrajine bezpilotné lietadlá MQ-1C Gray Eagle na ruskej operácii na Ukrajine nič nezmenia, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Tento typ dronov môže niesť strely Hellfire, ktoré môžu Ukrajinci použiť proti ruskej armáde.

13:08 Ruský režim vedie vojnu proti demokratickým hodnotám a pravidlám, ktoré na našom kontinente dekády zabezpečovali mier. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla vo štvrtkovom otváracom prejave bezpečnostnej konferencie Globsec. Pre nastolenie mieru považuje za nevyhnutné pokračovať v podpore Ukrajiny. 

13:06 Rusko v súčasnej dobe okupuje približne 20 percent územia Ukrajiny, uviedol Zelenskyj vo štvrtkovom videoposolstve v luxemburskom parlamente. "Musíme sa brániť proti takmer celej ruskej armáde. Do tejto agresie sú zapojené všetky bojaschopné ruské vojenské formácie," uviedol a dodal, že frontová línia boja sa tiahne v dĺžke viac ako tisíc kilometrov.

13:00 Ukrajina už samu seba považuje za súčasť Európskej únie, vyhlásil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Verím, že Ukrajina svojimi činmi preukazuje, že spĺňa európske kritéria," pokračoval ukrajinský prezident.

12:52 Ruským klinikám dochádzajú kvôli sankciám zásoby botoxu.

12:48 Kľúčová diaľnica do Lysyčansku, jednej z posledných neokupovaných častí Luhanskej oblasti, je pod stálym ostreľovaním, ale stále pod ukrajinskou kontrolou, povedal podľa agentúry Reuters miestny gubernátor. V regióne podľa neho zostalo asi 340-tisíc obyvateľov z pôvodných 1,67 milióna.

12:47 Ukrajina musí o svojej budúcnosti rozhodnúť sama. Povedala prezidentka Zuzana Čaputová na konferencii GLOBSEC. Očakáva, že Kyjev získa štatút kandidáta na členstvo v EÚ.

12:42 Poľská vláda vyjadrila znepokojenie nad postojom Maďarska k šiestemu balíku sankcií EÚ voči Rusku, ktorý zahŕňa čiastočný zákaz dovozu ruskej ropy. Budapešť oznámila, že tieto opatrenia plánuje vetovať. 

12:21 Ukrajina chce presvedčiť spojencov, aby podporili misiu OSN, ktorá by zabezpečila bezpečný koridor pre lodnú dopravu cez Čierne more. Rusko po februárovom napadnutí Ukrajiny zablokovalo aj jej prístavy, čo znemožnilo export obilnín, na dodávkach ktorých závisí množstvo chudobnejších krajín. 

12:17 V Chersone, ktorý Rusi obsadili v marci, podľa ukrajinskej agentúry Unian ruskí vojaci vykrádajú tamojšie obchodné centrum a tovar odvážajú na Krym. Podľa agentúry to zrejme znamená, že sa Rusi pripravujú na návrat ukrajinskej armády do Chersonu.

12:13 Spojené kráľovstvo chce poslať na Ukrajinu samohybné salvové raketomety M270. Oznámil to jej minister obrany Ben Wallace bez upresnenia počtu. Londýn podľa severu Politico toto rozhodnutie koordinuje s Washingtonom.

12:05 Ďalší nevydarený pokus Ruska. Stovky slovenských používateľov Facebooku zdieľali fotografiu zajatcov spolu so správou, podľa ktorej mal byť medzi zajatcami aj vysokopostavený veliteľ amerických špeciálnych operácií Eric Olson. Nie je to pravda.

11:43 Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom prvom tohtoročnom verejnom prejave prelomila mlčanie o invázii Ruska na Ukrajine a odsúdila ju. K vojne sa doteraz nevyjadrovala preto, aby to nerobila len "z vedľajšej línie",  

11:10 Od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo už 243 detí a vyše 200-tisíc ich bolo násilne odvedených do Ruska. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore, ktorý bol zverejnený v stredu večer na Medzinárodný deň detí.

10:38 Ukrajinsko-poľské hranice prekročilo do Poľska od 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, 3,77 milióna ľudí, informovala na Twitteri pohraničná stráž.

10:21 Skupina OPEC+ pracuje na kompenzácii poklesu ruskej produkcie ropy, ktorá sa v dôsledku západných sankcií znížila o približne jeden milión barelov denne. Rozhodnúť by sa mohlo už na dnešnom plánovanom stretnutí kartelu a jeho spojencov. 

10:18 Toto sú aktuálne odhady ruských strát na Ukrajine podľa generálneho štábu.

10:14 Napriek zúriacej vojne sa niektoré ukrajinské mestá začínajú stavať na nohy. Ako vyzerá život v Kyjevskej a Černihivskej oblasti? To nám povedala vojnová reportérka Stanislava Harkotová. 

9:30 Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 2 846 osôb. Z toho bolo 744 mužov, 1 621 žien a 481 detí. O dočasné útočisko požiadalo 177 žiadateľov. Slovenské hranice od začiatku vojny prekročilo 476 949 utečencov, odišlo ich 222 005.

9:22 Za posledných 24 hodín sa Ukrajincom v Luhanskej a Doneckej oblasti podarilo odraziť 13 ruských útokov a zničiť dva tanky a šesť delostreleckých systémov. Protivzdušná obrana zostrelila sedem dronov, píše Ukrajinská pravda.

9:07 Ruskí vojaci vo štvrtok pomaly postupovali k obsadeniu východoukrajinského mesta Severodoneck, kde pokračovali pouličné boje. Generálny štáb ukrajinskej armády hlásil útoky ruských síl v oblasti Severodonecka. Toto priemyselné mesto v Luhanskej oblasti je kľúčovým cieľom Moskvy. 

9:03 Legendárny brazílsky futbalista Pelé vyzval Putina, aby zastavil vojenskú inváziu na území Ukrajiny. Trojnásobný majster sveta tak urobil na Instagrame v kontexte víťazného barážového zápasu Ukrajiny, ktorá v boji o miestenku na MS 2022 zdolala domáce Škótsko 3:1. "Zastavte inváziu, neexistuje absolútne žiadne ospravedlnenie pre toto kontinuálne násilie. Keď sme sa v minulosti stretli, vymenili sme si úsmevy a podali ruky a nikdy by som nepomyslel, že jedného dňa budeme mať takto rozdielne postoje," povedal. 

8:56 Maďarsko mieni opäť vetovať šiesty balík sankcií Európskej únie voči Rusku, na ktorom sa členské krajiny Únie dohodli na bruselskom summite v pondelok a ktorý má byť kompletizovaný vo štvrtok. Teraz namieta proti zaradeniu patriarchu Kirilla na sankčný zoznam. 

8:50 Poľsko je na prvom mieste v hodnotení krajín poskytujúcich najväčšiu pomoc Ukrajine. Medzi jej desiatimi najväčšími podporovateľmi je aj Slovensko, informovalo poľské vydanie časopisu Forbes. 

8:47 Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence, patriaca pod rezort obrany, uzatvorila v stredu kontrakt na komerčný predaj samohybných húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu. Dodaných jej bude osem kusov.

8:30 Vojna sa neskončí, ak sa Ukrajina vzdá časti svojho územia v prospech Ruska, uviedla ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská v rozhovore pre televíziu ABC News. "Ukrajina nemôže brať normálne vyjadrenia, ktoré občas počujeme od lídrov krajín - v niektorých prípadoch lídrov veľkých a vplyvných krajín. Nemôžete sa len tak vzdať častí svojho územia, je to ako keby ste sa vzdali slobody," konkretizovala.

8:00 Ruská armáda pokračuje v bojoch na Donbase na východe Ukrajiny a zameriava sa na Severodoneck v Luhanskej oblasti. O postup sa snaží aj v Lysyčansku.

7:30 Viac ako mesiac po vytlačení ruských vojakov z oblasti ľudia v dedinách severne od ukrajinského hlavného mesta Kyjeva tvrdia, že stále nachádzajú svojich susedov pochovaných v plytkých hroboch. "Niekedy mám nočné mory a nemôžem v noci spať,“ povedal obyvateľov dediny Serhij Judenko reportérovi CNN Matthewovi Chanceovi. "A modlím sa, aby sa už nikdy nevrátili,“ dodal.

7:17 Spojené kráľovstvo pošle na Ukrajinu raketové systémy s viacnásobným štartom, uviedol britský minister obrany Ben Wallace. Jedná sa o odpaľovacie zariadenie M270 schopné zasiahnuť ciele vzdialené až 80 kilometrov, čím Británia vraj na ponúkne Ukrajine „významné posilnenie schopností ukrajinských síl".

7:09 Ruské jednotky sa snažia postupovať na Lysyčansk, chcú sa vyhnúť prekročeniu rieky Severský Donec. Podľa amerického Ústavu pre štúdium vojny ruské sily tiež „ďalej postupujú“ severne od Slovjanska a Avdijivky v Doneckej oblasti, a to s „obmedzenými úspechmi“, doplnil web The Kyiv Independent.

7:05 Rusko pravdepodobne nepodnikne odvetné kroky po tom, čo USA poskytli Ukrajine moderné zbrane. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že je to preto, že NATO a jeho spojenci podporujú právo Ukrajiny na sebaobranu, "právo, ktoré je zakotvené v zmluve OSN“.

7:01 V ruskom zajatí prežil psychické týranie a obrovskú bolesť. V Rusmi kontrolovanej nemocnici mu totiž odmietali ošetriť zlomeninu panvy a čeľuste. Ukrajinský príslušník námornej pechoty Hlib Stryzhko sa napriek tomu dostal z ruského zajatia domov. Viac si prečítajte v článku.

6:42 Horná komora parlamentu Írskej republiky schválila vyhlásenie, ktoré označuje "nelegálnu" ruskú inváziu na Ukrajinu za "akt genocídy". Oznámil to v stredu večer na Twitteri predseda írskeho Senátu Mark Daly.

6:36 USA vykonávajú v reakcii na ruskú inváziu kybernetické operácie na podporu Ukrajiny, povedal v rozhovore s televíziou Sky News šéf veliteľstva americkej armády pre kybernetické otázky.

6:35 Ukrajinský prezident Zelenskyj uviedol, že medzi Ukrajincami, ktorí boli násilne odvezení do Ruska, je 200-tisíc detí, vrátane detí z detských domovov, odvezených s rodičmi aj oddelených od rodín.

6:34 Britská stanica BBC News zhromaždila viaceré svedectvá obyvateľov juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorí hovoria o tom, že ich príslušníci ruských okupačných síl bili a mučili. Ruské invázne sily ovládli metropolu oblasti Cherson už krátko po začiatku invázie. 

6:32 Ruské rakety zasiahli v stredu železničnú trať v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti, pričom utrpeli zranenia piati ľudia. Strely dopadli neďaleko kľúčového železničného tunela v Karpatoch, ktorý však údajne poškodený nebol. 

6:30 Aktuálne udalosti v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera. Všetko podstatné informácie nájdete v článku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok