Zastavte inváziu, žiada Putina legendárny futbalista Pelé. Moc je vo vašich rukách, ktorými som aj ja potriasol

TA3 TASR
2.6.2022 09:29

Legendárny brazílsky futbalista Pelé vyzval v stredu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zastavil vojenskú inváziu na území Ukrajiny. Trojnásobný majster sveta tak urobil na sociálnej sieti Instagram v kontexte víťazného barážového zápasu Ukrajiny, ktorá v boji o miestenku na MS 2022 zdolala domáce Škótsko 3:1.

Pelé je v nemocnici,
TASR/AP

"Dnes sa Ukrajinci snažia na 90 minút zabudnúť na tragédiu, ktorá pohltila ich krajinu. Súťažiť o miestenku na majstrovstvách sveta je vždy náročné a takmer nemožné s toľkými ohrozenými životmi," uviedol Pelé.

V ďalšej časti príspevku sa prihovoril priamo k Putinovi. "Zastavte inváziu, neexistuje absolútne žiadne ospravedlnenie pre toto kontinuálne násilie. Keď sme sa v minulosti stretli, vymenili sme si úsmevy a podali ruky a nikdy by som nepomyslel, že jedného dňa budeme mať takto rozdielne postoje. Moc na zastavenie tohto konfliktu je vo vašich rukách, tých istých, ktorými som potriasol naposledy v roku 2017," dodal 81-ročný Brazílčan. Ukrajinských reprezentantov čaká rozhodujúci zápas o postup na tohtoročný šampionát v nedeľu vo finále baráže v Cardiffe proti domácemu Walesu.  

Vojenský konflikt na území Ukrajiny si vyžiadal podľa informácií AP viac ako 4000 obetí medzi civilistami a ďalších 5000 zranených. Okrem toho spôsobil masívnu utečeneckú vlnu, v rámci ktorej emigrovali z krajiny milióny obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok