Do Ruska násilne odviedli vyše 200-tisíc ukrajinských detí. Je to jeden z najohavnejších vojnových zločinov, uviedol Zelenskyj

TA3 TASR
2.6.2022 11:17

Od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo už 243 detí a vyše 200 000 ich bolo násilne odvedených do Ruska. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore, ktorý bol zverejnený v stredu večer na Medzinárodný deň detí.

Podľa Zelenského zahynuli pri ruskom útoku na Mariupol desaťtisíce ľudí
TASR/AP

Ruské jednotky podľa Zelenského násilne odvádzajú z Ukrajiny nielen dospelých, ale aj deti. "Je to jeden z najohavnejších vojnových zločinov Ruska. Celkovo bolo doposiaľ deportovaných viac než 200 000 ukrajinských detí. Boli to siroty zo sirotincov, deti s rodičmi, no i deti oddelené od svojich rodín," uviedol Zelenskyj.

"Rusko týchto ľudí rozptyľuje po svojom území a našich občanov umiestňuje predovšetkým do odľahlých oblastí. Cieľom tejto kriminálnej praktiky je nie len ukradnúť našich ľudí, ale aj prinútiť ich zabudnúť na Ukrajinu a znemožniť im návrat," pokračoval ukrajinský prezident.

Zelenskyj okrem toho uviedol, že od začiatku vojenskej invázie zahynulo na Ukrajine 243 detí, 446 ich utrpelo zranenia a nezvestných je ďalších 139. Ukrajinský prezident tak zopakoval údaje, ktoré v stredu zverejnila ukrajinská generálna prokuratúra.

"Ukrajina nemôže byť dobytá, naši ľudia sa nevzdajú a naše deti sa nestanú majetkom okupantov," vyhlásil Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok