ONLINE: Ak by Rusko chcelo, vojna by skončila zajtra, povedal Blinken. Na Ukrajine na adopciu čakajú tisícky detí

TA3 TASR ČTK
1.6.2022 06:41

Americký minister zahraničia Antony Blinken vyhlásil, že vojna na Ukrajine "by mohla skončiť zajtra", ak by sa Rusko rozhodlo ukončiť svoju agresiu. Na Ukrajine čaká podľa námestníka ministerky sociálnych vecí na osvojenie až 17.000 detí. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:49 Obyvatelia Chersonu, ktorý v marci pri invázii na Ukrajinu obsadilo Rusko, viní ruských vojakov z mučenia. Svedectvo, podľa ktorých Rusi miestnych ľudí bijú, mrzačia aj unáša, od obyvateľov juhukrajinského mesta získal spravodajský server BBC.

23:03 Poľsko dodá v nasledujúcich mesiacoch na Ukrajinu ďalších 60 samohybných húfnic Krab. Príslušná dohoda bola podpísaná v utorok, uviedli poľské médiá.

22:30 Predstavitelia Ukrajiny a Poľska podpísali v stredu osem memoránd o vzájomnej spolupráci týkajúcej sa viacerých oblastí, ako napríklad cezhraničnej spolupráce či pomoci pri obnove Ukrajiny. Oznámili to v stredu v Kyjeve ukrajinský premiér Denys Šmyhal a poľský Mateusz Morawiecki po rokovaní oboch vlád.

22:17 Holandsko a Nemecko budú spoločne ťažiť plyn na novom poli v Severnom mori. Chcú tak posilniť produkciu plynu v čase, keď sa Európa snaží zbaviť závislosti na dodávkach fosílnych palív z Ruska. Uviedla to dnes podľa agentúry Reuters holandská vláda.

20:45 Mnohí civilisti sa vo východoukrajinskom meste Sjevjerodoneck schovávajú pred ruskými útokmi v priestoroch pod miestnym chemickým závodom, kde by sa ešte stále mohli nachádzať aj nebezpečné chemikálie. Uviedol to v stredu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, informuje agentúra Reuters. 

18:57 Ukrajinské ministerstvo sociálnych vecí a ministerstvo digitálnej transformácie predstavili v stredu spoločne nový zjednodušený proces žiadania o adopciu ukrajinských detí. Na Ukrajine čaká podľa námestníka ministerky sociálnych vecí Konstiantyna Košelenka na osvojenie až 17.000 detí. Informovala stanica CNN. 

18:22 Americký minister zahraničia Antony Blinken vyhlásil, že vojna na Ukrajine "by mohla skončiť zajtra", ak by sa Rusko rozhodlo ukončiť svoju agresiu. "Ale v tejto chvíli tomu nič nenasvedčuje," dodal. Namiesto toho Blinken uviedol, že je pravdepodobné, že bude ešte "veľa mesiacov trvať konflikt", pretože Rusko pokračuje vo svojom nápore na východe Ukrajiny.

17:41 Spojené štáty dodávkou moderných raketových systémov na Ukrajinu riskujú, že sa vojna rozšíri a že do nej bude vtiahnutá aj "tretia krajina". Uviedol to v stredu šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov počas pracovnej návštevy v Saudskej Arábii. Informovala stanica Sky News.

17:20 Vodca východoukrajinskej separatistickej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin utrpel zranenie v okupovanom meste Lyman. Informoval o tom dnes poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

16:21 Západné krajiny, predovšetkým Spojené štáty, zvyšujú dodávkami ťažkých zbraní na Ukrajinu napätie s Ruskom. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po tom, ako USA a Nemecko oznámili, že Ukrajine dodajú ďalšie ťažké zbrane, vrátane moderných raketových systémov.

15:35 Šéf nemeckej opozície Friedrich Merz v dnešnej rozprave o rozpočte a o situácii na Ukrajine tvrdo kritizoval sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza, že robí len málo na podporu Kyjeva, ktorý sa bráni ruskej invázii. Vyčítal mu tiež, že nemá záujem sa stretnúť s ukrajinskými predstaviteľmi, hoci s ruským prezidentom Vladimirom Putinom diskutovať neváha.

14:41 Britské spravodajské služby zverejnili aktuálnu mapu vojenských akcií na území Ukrajiny:

14:29 Ruská armáda obsadila už 70 percent ukrajinského mesta Sjevjerodoneck v Luhanskej oblasti, oznámil v stredu šéf Luhanskej oblastnej vojensko-civilnej správy Serhij Hajdaj.

14:23 Rusko podniká opatrenia na "minimalizovanie" následkov čiastočného embarga na ruskú ropu uvaleného krajinami Európskej únie, ktoré takto trestajú Rusko za jeho vojenskú operáciu na Ukrajine, vyhlásil v stredu Kremeľ. Informácie priniesla agentúra AFP.

13:23 Ukrajina stráca v bojoch proti ruským silám denne do 100 vojakov, ktorí prichádzajú o život, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore, ktorý  v Kyjeve poskytol pre americký spravodajský kanál Newsmax. Zelenskyj v stredu v interview dodal, že "najťažšia" situácia je na východe Ukrajiny, predovšetkým v mestách Severodoneck a Lysyčansk.  

13:06 Rusko dokončilo testovanie svojej hypersonickej riadenej strely Cirkon (Zirkón) a ešte pred koncom roka ňou plánuje vyzbrojiť novú fregatu ruskej Severnej flotily. Oznámil to v stredu veliteľ Severnej flotily Alexander Moisejev.

12:22 Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 243 detí, kým ďalších 446 utrpelo zranenia. Oznámila to v stredu ukrajinská generálna prokuratúra, v deň, keď si v krajine pripomínajú Medzinárodný deň detí. Informovala CNN. 

12:05 Plánovaná dodávka nových amerických zbraní Ukrajine - vrátane moderných raketových systémov - zvyšuje riziko vtiahnutia Spojených štátov do priameho konfliktu s Ruskom, vyhlásila v stredu Moskva. Odvolala sa na ňu agentúra AFP.

11:52 Plánovaná dodávka nových amerických zbraní Ukrajine - vrátane moderných raketových systémov - zvyšuje riziko vtiahnutia Spojených štátov do priameho konfliktu s Ruskom, vyhlásila v stredu Moskva. Odvolala sa na ňu agentúra AFP. 

11:51 Pápež František vyzval v stredu na odblokovanie vývozu pšenice z Ukrajiny a vyhlásil, že obilie sa nemôže používať ako "vojnová zbraň". Informovala agentúra Reuters. 

11:36 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 21.657.748,52 eura. Vyplýva to z materiálov, ktoré vláda schválila na svojom stredajšom rokovaní.

11:13 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu oznámil, že spolková republika dodá Ukrajine moderné protilietadlové rakety a radarové systémy. Nemecko teda zvýši dodávky zbraní v čase, keď je kritizované, že Kyjevu dostatočne nepomáha. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

11:02 Švajčiarska vláda vetovala požiadavku Dánska o vývoz ozbrojených vozidiel švajčiarskej výroby na Ukrajinu. Pri tomto rozhodnutí sa odvolala na svoju politiku neutrality, v rámci ktorej odmieta dodávať zbrane do zón konfliktu.  

10:44 Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že na Ukrajinu bolo dodaných viac ako 15 ton munície, 100-tisíc ručných granátov a viac ako 5-tisíc protitankových mín. Píše NEXTA na Twitteri.

9:54 Ruská komunistická strana v Prímorskom kraji na Ďalekom východe vylúčila dvoch tamojších zákonodarcov za vyzývanie na ukončenie vojny na Ukrajine. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA. 

9:50 Ruskí vojaci už majú pod kontrolou väčšinu východoukrajinského mesta Severodoneck, oznámil v stredu šéf vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Odmietol však názory, že ukrajinskí vojaci v tejto oblasti budú obkľúčení. Informovala stanica CNN.

9:22 Ukrajina víta čiastočný zákaz dovozu ruskej ropy do Európskej únie. Tvrdí, že oslabí silu Ruska viesť vojnu. Kyjev však kritizuje postoj Maďarska.

9:22 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko v utorok (31. 5.) prešlo 2811 osôb. Z toho bolo 1759 žien, 701 mužov a 351 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

9:21 Ukrajinskí utečenci už musia od stredy 1. júna v dvoch poľských najväčších mestách Varšava a Krakov platiť za verejnú dopravu. Informoval o tom portál verejnoprávnej poľskej televízie tvp.info. 

8:34 Ruský koncern Gazprom od stredy zastavuje dodávky plynu dánskej energetickej spoločnosti Orsted aj britskej firme Shell Energy Europe. Obe firmy totiž informovali Gazprom Export, že nebudú platiť v rubľoch, ako požaduje Moskva.

8:17 Rusko v utorok privítalo rozhodnutie gruzínskeho separatistického regiónu Južné Osetsko zatiaľ neusporiadať referendum o pripojení sa k Ruskej federácii. Informovala o tom agentúra DPA. 

8:03 Rusi vyhodili do povetria mosty cez rieku Inhulec. A to pri dedinách Davydiv Brid a Velyka Oleksandrivka v Chersonskej oblasti, aby znemožnili ukrajinskú protiofenzívu. S odkazom na ukrajinskú armádu to uvádza The Kyiv Independent.

8:02 Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty dodajú Ukrajine ďalšie moderné raketové systémy a muníciu, aby v obrane pred ruskou inváziou dokázala "presnejšie zasiahnuť kľúčové ciele na bojisku". Šéf Bieleho domu to napísal v utorkovom komentári pre noviny The New York Times.

6:39 Ruské jadrové sily začali severovýchodne od Moskvy cvičenia. Do manévrov sú zahrnuté odpaľovacie zariadenia medzikontinentálnych balistických striel.

6:38 USA dodajú Ukrajine salvové raketomety HIMARS s dosahom asi 80 kilometrov, uviedol podľa agentúry AFP nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu.

6:37 Pápež František viedol v utorok v Ríme medzinárodnú modlitbu za mier na Ukrajine, ako aj na ďalších miestach sveta. Zúčastnilo sa na nej okolo 1000 veriacich vrátane ukrajinského veľvyslanca vo Vatikáne Andrija Juraša. Ako píše agentúra Reuters, mnohí ľudia mali na sebe na znak solidarity farby modro-žltej ukrajinskej vlajky. 

6:34 Kanada v utorok ohlásila rozšírenie svojho sankčného zoznamu voči Rusku. Pridala naň údajnú priateľku ruského prezidenta Vladimira Putina, 21 ruských predstaviteľov a štyri finančné inštitúcie, informuje agentúra AFP. 

6:32 Za nového predsedu Európskej ľudovej strany bol v utorok na sneme v Rotterdame zvolený nemecký europoslanec a šéf politickej frakcie EPP v Európskom parlamente Manfred Weber. Pri tejto príležitosti 49-ročný politik z bavorskej Kresťanskosociálnej únie povedal, že budúce členstvo Ukrajiny v EÚ je prioritou. 

6:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer vo svojom pravidelnom videopríhovore povedal, že ukrajinské sily zaznamenali úspechy v niektorých častiach Charkovskej oblasti na východe, ako aj v Záporožskej oblasti na juhu krajiny. "Určité úspechy" dosiahli podľa jeho slov aj v ruskými silami okupovanej Chersonskej oblasti. Informovali agentúra Reuters a stanica CNN. 

6:30 Dianie na Ukrajine sme sledovali aj v utorok. Tu si môžete pozrieť súhrn udalostí:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok