ONLINE: Rusi ostreľovali Kyjev. NATO je pripravené podporovať Ukrajinu celé roky

TA3 TASR ČTK
28.4.2022 06:36

Podľa Kyjeva pri ďalšej výmene zajatcov Rusi pustili 45 Ukrajincov, medzi ktorými je 33 vojakov a 12 civilistov. Ukrajinská generálna prokuratúra vo štvrtok oznámila, že vyšetruje desiatich ruských vojakov pre podozrenia, že sa v meste Buča blízko metropoly Kyjev dopustili vojnových zločinov. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra. 

23:54 The Guardian zverejnil video, na ktorom je zachytená situácia po výbuchoch v Kyjeve.

23:41 Za pokus o "poníženie" Organizácie Spojených národov označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské útoky, ktoré vo štvrtok zasiahli obytnú oblasť Kyjeva v čase návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. 

23:40 Úroveň radiácie v bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ na severe Ukrajiny nepredstavuje nebezpečenstvo pre ľudí v jej okolí, uviedla vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu po posúdení situácie v danej lokalite.

22:48 V dôsledku raketového útoku na Kyjev bolo zranených 10 ľudí. Ukrajinská štátna pohotovostná služba informovala, že ruský raketový útok zranil 10 ľudí a čiastočne zničil prvé dve poschodia 25-poschodovej budovy.

22:25 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres a jeho tím sú "šokovaní" blízkosťou ruských útokov na centrum ukrajinskej metropoly Kyjev v čase ich oficiálnej návštevy. Všetci sú však "v bezpečí", uviedol vo štvrtok hovorca humanitárneho úradu OSN Saviano Abreu.

22:03 Rusko vo štvrtok uviedlo, že zakazuje vstup do krajiny takmer 600 kanadským občanom vrátane kanadského premiéra Justina Trudeaua pre "nepriateľské kroky" kanadskej vlády proti Rusku. Informovala agentúra Reuters. 

21:24 Ukrajina označila štvrtkové ostreľovanie metropoly Kyjev v čase návštevy generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Antónia Guterresa za "ohavný čin barbarstva". 

20:58 Ruské sily dnes večer ostreľovali Kyjev, uviedol jeho starosta Kličko. V centre mesta bol zasiahnutý obytný dom a najmenej traja ľudia utrpeli zranenie.

20:35 Ukrajinské mestá Mykolajiv a Odesa boli vo štvrtok ostreľované ruskými jednotkami. Informovalo o tom velenie Vojenského okruhu južnej Ukrajiny. Správu priniesla agentúra DPA krátko po tom, ako hlavným mestom Kyjev otriasli najmenej dve silné explózie. Incidenty sa odohrali v čase návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa v hlavnom meste Ukrajiny, kde rokoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

20:07 Ruské rakety zasiahli Kyjev. Podľa starostu ukrajinskej metropoly Klička bolo výbuchy počuť zo Ševčenkovskej časti mesta. Raketové útoky sú hlásené aj z ďalších ukrajinských oblastí, píše Insider Ukrajina. V Kyjeve sa stále nachádza šéf OSN Guterres.

19:48 Dva silné výbuchy bolo vo štvrtok počuť v ruskom meste Belgorod ležiacom neďaleko hraníc s Ukrajinou. Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na dvoch svedkov.

19:47 Bezpečnostná rada OSN sa "dostatočne nesnažila zabrániť vojne Ruska na Ukrajine a ukončiť ju", vyhlásil generálny tajomník OSN António Gutteres vo štvrtok v Kyjeve po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

19:19 "Pred šiestimi rokmi sme sa zaviazali, že budeme podporovať dostupné bývanie, spravodlivý rozvoj miest a ľudské podmienky pre všetkých obyvateľov mestských oblastí. No zatiaľ čo tu sedíme, z miliónov ľudí na Ukrajine sa stávajú bezdomovci a ich domy a rezidenčné štvrte sú zrovnávané so zemou," povedala Remišová. 

19:09 Hlavný ruský propagandista a proputinovský televízny moderátor Vladimir Soloviov si vzal v stredu na mušku Českú republiku, keď ju spomenul ako príklad krajiny, ktorá podporuje vojnu. Dodal, že to Česi robili už pre Nemcov za druhej svetovej vojny. 

18:56 Ukrajinskí vyšetrovatelia identifikovali viac než 8-tisíc prípadov podozrení z vojnových zločinov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine, uviedla vo štvrtok ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová pre nemeckú televíznu stanicu Deutsche Welle. Informovala agentúra AFP. 

18:45 NATO je pripravené poskytovať podporu Ukrajine vo vojne proti Rusku celé roky. Táto podpora by mohla zahŕňať aj pomoc Ukrajine s tým, aby prešla od zbraní zo sovietskych čias na nové západné zbrane a systémy. Vo štvrtok to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

18:07 Britský občan prišiel o život na Ukrajine a ďalší je nezvestný, oznámilo vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí v Londýne. Britské médiá uviedli, že obaja bojovali na Ukrajine na strane ruských jednotiek. Informovala agentúra AFP. 

17:46 USA nenechajú Moskvu zastrašovať európske krajiny vyhrážkami prerušením dodávok plynu, povedal Biden. Pomôcť by mohlo Japonsko, Južná Kórea či Katar.

17:37 Podľa Kyjeva pri ďalšej výmene zajatcov Rusi pustili 45 Ukrajincov, medzi ktorými je 33 vojakov a 12 civilistov. Koľko bolo prepustených Rusov, nie je jasné.

17:36 Ukrajinská generálna prokuratúra vo štvrtok oznámila, že vyšetruje desiatich ruských vojakov pre podozrenia, že sa v meste Buča blízko metropoly Kyjev dopustili vojnových zločinov. Informovala agentúra AFP.

17:33 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok oznámil, že požiadal Kongres o ďalších 33 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine. Šéf Bieleho domu povedal, že to "nie je lacné" riešenie, avšak Washington sa nemôže nečinne prizerať ruským "zverstvám a agresii" voči susednému štátu. Kyjevu chce dať aj zmrazené financie ruských oligarchov. Informovali agentúry AFP a Reuters. 

17:08 Ruský plynárenský gigant Gazprom vlani zvýšil čistý zisk na 2,09 bilióna rubľov zo 135 miliárd. Oproti roku 2020, ktorý poznamenala koronavírusová pandémia, ťažila spoločnosť z rastu cien ropy a plynu. Firma to podľa agentúry Reuters uviedla vo svojom dnešnom oznámení. Tržby Gazpromu v roku 2021 stúpli na 10,2 bilióna rubľov zo 6,3 bilióna o rok skôr.

16:59 Do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára prišli už tri milióny utečencov zo susednej krajiny. Hranice opačným smerom prekročilo 904-tisíc ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila poľská pohraničná stráž. 

16:58 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy vyzvalo vo štvrtok na zriadenie ad hoc medzinárodného trestného súdu, ktorý by bral na zodpovednosť páchateľov ruskej agresie proti Ukrajine. 

16:43 Šéf ruskej špionážnej služby Sergej Naryškin obvinil vo štvrtok Spojené štáty a Poľsko, že majú v pláne získať sféru vplyvu na Ukrajine. Je to zatiaľ najsilnejší signál Moskvy, že vojna sa môže skončiť núteným rozdelením Ukrajiny medzi Západ a Rusko. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. 

16:31 Nemecko je pripravené zaradiť do šiesteho balíka sankcií proti Rusku odpojenie Sberbank od medzinárodného systému SWIFT, uvádza Bloomberg.

16:07 Zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov vo štvrtok opäť apeloval na svetových lídrov, aby našli spôsob, ako zachrániť civilistov a pomôcť vojakom, ktorí bránia oceliarne Azovstaľ v meste Mariupol zovretom v obkľúčení ruských jednotiek.

16:01 Bulharský premiér Kiril Petkov vo štvrtok navštívil ukrajinské mesto Boroďanka neďaleko Kyjeva, kde došlo počas ruskej okupácie k zabíjaniu civilistov. Predseda vlády na mieste vyjadril nádej, že bulharskí zákonodarcovia na budúci týždeň odsúhlasia vojenskú pomoc Ukrajine. Informovala agentúra AP.

15:55 Biely dom navrhol vo štvrtok využiť zaistený majetok ruských oligarchov na kompenzáciu škôd spôsobených vojenskou inváziou Moskvy na Ukrajine. Informovala agentúra AFP. 

15:42 Česko má teraz podľa premiéra Fialu zásoby ropy na tri mesiace, zásoby plynu na dva mesiace a zásoby jadrového paliva na dva až tri roky.

15:41 Včera večer ruské jednotky zhadzovali masívne mnohotonové letecké bomby a delostrelectvom strieľali na vojenskú poľnú nemocnicu nachádzajúcu sa v závode Azovstal v Mariupol, kde sú zadržiavaní zranení. Píše NEXTA na Twitteri.

15:41 Európska komisia vo štvrtok oznámila, že všetkým 27 členským štátom EÚ vyplatila zálohové platby vo výške 3,5 miliardy eur, aby im pomohla zvládnuť príchod ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny na ich územie. Slovensko na tento účel dostalo 209.431.700 eur.

15:02 Turecko je pripravené urobiť viac pre ukončenie vojny na Ukrajine po tom, čo pomohlo sprostredkovať výmenu väzňov medzi Ruskom a USA, povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok v telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informovala agentúra AFP. 

14:53 Na námestí v meste Kamianske v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti umiestnili ľudia 217 hračiek na pamiatku rovnakého počtu detí, ktoré zahynuli v rusko-ukrajinskom konflikte.

14:41 Ruský prezident Vladimír Putin dnes telefonicky poďakoval tureckému prezidentovi za stredajšiu výmenu Američana Trevora Reeda za Rusa Konštantína Jarošenka. Výmena oboch väzňov sa totiž uskutočnila v stredu v Turecku, uviedla agentúra TASS.

14:30 Ukrajinská prokuratúra zverejnila mená desiatich ruských vojakov, mučiacich v Buči. Guterres v Buči vyzval Rusko, aby spolupracovalo so súdom.

14:24 Európska komisia vo štvrtok navrhla na jeden rok pozastaviť dovozné clá na všetok tovar, ktorý Ukrajina vyváža do Európskej únie. Podľa oznámenia EK ide o bezprecedentné gesto podpory pre krajinu vo vojne, ktoré by tiež malo viesť k ročnému pozastaveniu všetkých antidumpingových a ochranných opatrení, ktoré Únia uplatňuje na ukrajinskú oceľ. Tento krok má posilniť ukrajinský vývoz do EÚ a pomôže zmierniť ťažkú situáciu ukrajinských výrobcov a vývozcov v časoch ruskej vojenskej invázie.

14:10 Úrady ukrajinského Mariupolu bijú na poplach kvôli nehygienickým podmienkam v tomto spustošenom prístavnom meste, ktoré podľa nich predstavujú "smrteľné nebezpečenstvo" pre zvyšných obyvateľov, informovala vo štvrtok agentúra AP.

13:57 Žiadna z krajín EÚ nedala najavo vôľu platiť ruský plyn v rubľoch, povedal dobre informovaný činiteľ EÚ. To by podľa neho porušilo protiruské sankcie.

13:37 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak deklaroval, že "Ukrajina sa bude brániť akýmkoľvek spôsobom", aj "údermi na vojenské sklady a základne".

13:26 Tisíce slovenských používateľov Facebooku zdieľali obrázok s textom, v ktorom sa tvrdilo, že znázorňuje tajné biologické laboratórium Severoatlantickej aliancie (NATO) nachádzajúce sa pod závodom Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol. Pochádza však z neúspešného projektu stolovej hry a na internete je k dispozícii minimálne od roku 2017.

13:09 Nemecký parlament vo štvrtok veľkou väčšinou hlasou podporil dodávky ťažkých braní ukrajinskej armáde, ktorá sa už 64. deň bráni voči ruskej vojenskej agresii.

12:57 Rusko vo štvrtok vyjadrilo znepokojenie nad "teroristickými činmi" v Moskvou podporovanom separatistickom regióne Podnestersko, vyhlásenom na časti územia Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou.

12:42 Maďarskej energetickej skupine MOL by v prípade úplného európskeho embarga trvalo nahradenie ruskej ropy až štyri roky a stálo ju až 700 miliónov USD.

12:27 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vo štvrtok upozornil, že dodávky zbraní zo Západu na Ukrajinu a do ďalších štátov ohrozujú bezpečnosť kontinentu.

12:11 Ruský plynárenský koncern Gazprom očakáva tento rok pokles produkcie. Predpokladá, že celkový objem ťažby dosiahne najnižšiu úroveň za päť rokov.

11:59 Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "etnického nacionalistu", ktorý mal dlhodobo v pláne napadnúť susednú krajinu, a prirovnal ho k rakovinovému nádoru na ukrajinskom území.

11:47 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v stredu (27. 4.) 3568 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 873 mužov, 2052 žien a 643 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 343 osôb. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2238 osôb.

11:33 Rusko tvrdo odpovie na provokovanie Kyjeva k úderom proti vojenským objektom na ruskom území, varovala hovorkyňa ruskej diplomacie Zacharovová.

11:27 Nemecký parlament veľkou väčšinou hlasov schválil rezolúciu vládnych strán a opozičných konzervatívcov na podporu dodávok ťažkých zbraní Ukrajine.

11:12 Bieloruský diktátor Lukašenko vyhlásil, že Minsk a Moskva budujú zväzok suverénnych štátov, ku ktorému sa v budúcnosti pridajú ďalšie bývalé sovietske republiky.

11:03 Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko uviedol, že moldavská prezidentka Maia Sanduová sa rozhodla poskytnúť Ukrajine humanitárnu pomoc a ženistov na odmínovanie oslobodených osád.

10:52 Bývalý ukrajinský poslanec Iľja Kiva, ktorý žije v Moskve, tvrdí, že predstavitelia Zelenského úradu spolu so svojimi rodinami dostali britské občianstvo ako bezpečnostnú záruku, píše televízia Nexta.

10:48 Rusko od začiatku vojny na Ukrajine zdvojnásobilo príjmy z predaja ropy, plynu a uhlia do EÚ, uvádza fínska organizácia. Moskva zarába na raste cien.

10:25 Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval vo štvrtok do Boroďanky neďaleko Kyjeva, jedného z miest, kde došlo počas ruskej okupácie k zabíjaniu civilistov. Ide o prvú návštevu generálneho tajomníka OSN na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej agresie z 24. februára.

10:03 Rakúska OMV, jeden z najväčších dovozcov ruského plynu, si otvorí účet v Gazprombank, aby vyhovela požiadavkám Kremľa, napísal Financial Times.

10:01 Západ musí zdvojnásobiť dodávky ťažkých zbraní aj vojenskej leteckej techniky na Ukrajinu. Vyhlásila to v stredu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

9:40 Rusko by sa malo stiahnuť z celého územia Ukrajiny, teda vrátane Krymu, povedal britský minister obrany Wallace. Rovnakého názoru je aj ministerka zahraničia.

9:38 Ruská Čiernomorská flotila dokáže naďalej zasahovať ciele na Ukrajine aj napriek strate krížnika Moskva a tankovej výsadkovej lode Saratov. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to vo štvrtok uviedlo britské ministerstvo obrany.

9:27 Česko doteraz udelilo Ukrajincom utekajúcim pred ruskou inváziou vyše 314 500 víz. V stredu ich pribudlo 1800, o tisícku menej ako minulý týždeň.

9:11 Ruská vojenská agresia spôsobila na Ukrajine škody už za približne 600 miliárd dolárov, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

8:55 Tri milióny utečencov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prekročili poľské hranice, oznámila pohraničná stráž. V stredu ich bolo skoro 25 000.

8:46 Nemecká energetická spoločnosť Uniper nebude platby za dodávky plynu z Ruska prevádzať do banky v Európe. Namiesto toho ich bude prevádzať v eurách do ruskej banky, uviedla spoločnosť, ktorá patrí medzi najväčších odberateľov ruského plynu v Európe.

8:29 Spojené štáty už dodali Ukrajine viac ako polovicu zo sľúbených deväťdesiatich 155 mm húfnic. Zbrane dorazili do krajiny, uviedol hovorca Pentagónu John Kirby. Uviedol tiež, že tento týždeň bola ukončená úvodná fáza výcviku pre 50 ukrajinských vojakov.

8:17 Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) vytvára medzinárodný tím expertov, ktorý by mal koordinovať evakuáciu civilistov z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol. Tím OSN by mal pri takejto evakuácii, ak sa ju vôbec podarí uskutočniť, spolupracovať s Medzinárodným výborom Červeného kríža.

8:05 Maďarsko pristúpilo na platobné podmienky Moskvy na odber ruského plynu, potvrdil americkej televízii CNN minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

7:57 Na Ukrajine sa vyšetruje vyše 8600 nahlásených vojnových zločinov. Informovala o tom ukrajinská generálna prokuratúra.

7:50 António Guterres označil stretnutie s Putinom za veľmi užitočné. Generálny tajomník OSN sa má dnes v Kyjeve stretnúť aj Volodymyrom Zelenským.

7:36 Podnestersko tvrdí, že z Ukrajiny boli vypálené strely aj drony. Ministerstvo vnútra Ruskom okupovaného moldavského regiónu zverejnilo včera vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že naňho zaútočila Ukrajina, píše web The Kyiv Independent.

7:28 Ruská armáda zosilňuje svoju ofenzívu na Ukrajine, najväčšiu aktivitu vyvíja na východe a severovýchode krajiny, uviedol ukrajinský generálny štáb.

7:19 Generálny tajomník OSN António Guterres bude dnes rokovať s Volodymyrom Zelenským. Témou rozhovoru má byť predovšetkým evakuácia civilistov z bojových zón.

7:12 Poľsko požiadalo Európsku úniu o finančné prostriedky na starostlivosť o milióny vojnových utečencov zo susednej Ukrajiny.

7:06 Mesto Cherson zažilo v noci niekoľko explózií. Ostreľovaniu v noci čelil aj Mykolajiv alebo Charkov, kde zomrel jeden človek. Boje neutíchli ani v Mariupole, uviedol poradca tamojšieho starostu.

6:59 Ruské jednotky vytvárajú nátlak na ukrajinských novinárov v oblastiach pod kontrolou Moskvy. Tvrdí to ukrajinská ombudsmanka Ludmila Denisovová. Ruské úrady v Záporožskej oblasti podľa nej na juhovýchode Ukrajiny berú novinárov ako rukojemníkov a vypočúvajú ich.

6:52 Putin varoval, že každá krajina, ktorá sa pokúsi zasiahnuť do vojny, bude čeliť bleskovej reakcii. Spojenci Ukrajiny zintenzívnili dodávky zbraní, pričom USA sľúbili, že sa postarajú o to, aby Ukrajina porazila Rusko.

6:45 Chersonská oblasť na Ukrajine, od marca okupovaná ruskými jednotkami, začne od 1. mája ako svoju menu používať ruský rubeľ, povedal ruskej agentúre RIA Novosti ruskými jednotkami dosadený predstaviteľ regiónu. Prechodné obdobie bude trvať nanajvýš štyri mesiace, potom tu ukrajinské hrivny prestanú platiť.

6:34 Vojna na Ukrajine je vojnou nás všetkých a spojenci musia zdvojnásobiť svoje úsilie a poslať Kyjevu tanky a bojové lietadlá, vyhlásila v stredu večer britská ministerka zahraničia Liz Trussová. V postoji k Rusku "je čas na odvahu a nie na opatrnosť," povedala šéfka diplomacie počas výročného prejavu o zahraničnej politike v sídle londýnskeho starostu Mansion House.

6:30 Spojené štáty tvrdia, že majú vierohodné informácie o tom, že ruská armáda zastrelila Ukrajincov, ktorí sa pokúsili vzdať sa v Doneckej oblasti. V stredu to podľa stanice CNN na pôde OSN povedala zvláštna vyslankyňa USA pre medzinárodnú trestnú spravodlivosť Beth van Schaacková. Násilie je podľa nej systematické a nie je výsledkom činov jednotlivcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok