FOTO: Lídri si u Zelenského podávajú kľučku. Kto z nich už bol na návšteve v Kyjeve?

TA3/Henrieta Mihalková
28.4.2022 06:00

Prvá návšteva európskych premiérov v Kyjeve názorovo rozdeľovala. Jedni mali za to, že Volodymyra Zelenského svojou cestou ohrozovali, druhí hovorili o silnom geste, ktoré sa zapíše do dejín. Od vtedy si politické špičky podávajú v Kyjeve kľučky takmer na týždennej báze. Ktoré tváre zahraničnej politiky už vyjadrili Ukrajine podporu?

FOTO: Lídri húfne navštevujú Kyjev. Kto si už spravil výlet za Zelenským?
TASR/AP

Hegerov druhý pokus

Sériu návštev Kyjeva a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského odštartovala štvorica európskych lídrov - český premiér Petr Fiala, poľský premiér Mateusz Morawiecki so šéfom vládnej strany PiS Jaroslavom Kaczyňskim a dosluhujúci slovinský premiér Janez Janšu, ktorý návštevu stihol ešte pred parlamentnými voľbami. Na prvej návšteve Kyjeva od začiatku ruskej invázie chýbal slovenský premiér Eduard Heger, čo mu médiá i opozícia vyčítali. Bezpečnostné zložky mu to v tom čase vyslovene neodporúčali. Heger neskôr priznal, že hoci uposlúchol odporúčanie necestovať, spravil chybu.

Heger Zelenský TASR/ÚV SR

Čas na jeho návštevu prišiel v prvej dekáde apríla, kedy prijal pozvanie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Sprevádzal ju nielen počas cesty vlakom, ale aj do mestečka Buča, kde spoločne zapálili sviečky obetiam ruského besnenia. Súčasťou delegácie bol tiež šéf európskej diplomacie Josep Borrell.  

Leyenová priniesla Zelenskému na stretnutie do Kyjeva dotazník o tom, či sa chce krajina začleniť do štruktúr Európskej únie. Snahy prijať Ukrajinu do EÚ podporil v Kyjeve aj premiér Heger, ktorý počas zahraničnej návštevy zároveň potvrdil darovanie obranného systému S-300 Ukrajine a tiež pomoc východnému susedovi s opravou vojenskej techniky.

Vášáryová premiérov kritizovala 

Ako prví sa do Kyjeva za Zelenským tajne vybrali premiéri Česka, Poľska a Slovinska spolu s poľským vicepremiérom Jaroslavom Kaczyňskim. Ukrajinský prezident k ich návšteve uviedol, že v ťažkom období bola ich prítomnosť vo vojnou zmietanej krajine silným znakom podpory. "Veľmi si to vážime," napísal vtedy Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. Ako český premiér uviedol, so Zelenskym vtedy rokovali aj o možnosti ponúknuť azyl ruským dezertérom.

Fiala Morawiecki Janšu Kaczyňski Facebook.com/Petr Fiala

Vôbec prvú návštevu premiérov do Kyjeva kritizovala slovenská diplomatka a herečka Magda Vášáryová. Pýtala sa, či politici prišli pridať prácu ukrajinským policajtom, alebo či aspoň priviezli jedlo.

"Slovinský (premiér) Janša, ktorý silno kritizuje EÚ, dvaja Poliaci, ktorí chcú vyviesť Poľsko z EÚ, a už pár rokov rozkladajú demokratické inštitúcie v štáte a nový český premiér? Čo je to za skupinu?" napísala. "Prišli zaťažiť ukrajinské policajné sily, ktoré  ich musia výnimočne chrániť? A blokujú vlaky s humanitárnou pomocou? Ako môžu pomôcť? Dopravili aspoň vlak s potravinami? Na moju dušu - nerozumiem," uviedla.

Johnson dostal kohúta

Do Kyjeva za Zelenským zavítal v apríli aj britský premiér Boris Johnson. Ukrajinské veľvyslanectvo v Spojenom kráľovstve zverejnilo v tom čase fotografiu dvojice s nápisom "Prekvapenie". Johnson označil svoju návštevu za prejav neochvejnej podpory ukrajinskému ľudu. Johnson k návšteve uviedol, že Veľká Británia pripravovala balík finančnej a vojenskej pomoci, ktorý je dôkazom záväzku v boji proti barbarskej kampani Ruska. Stretnutie so Zelenským, s ktorým sa tiež prešiel ulicami Kyjeva, označil za privilégium.

"To, čo Putin urobil na miestach ako Buča a Irpiň, sú vojnové zločiny, ktoré natrvalo poškvrnili jeho povesť i povesť jeho vlády," povedal Johnson, stojac po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Rusi boli presvedčení o tom, že Ukrajinu pohltia v priebehu niekoľkých dní a že Kyjev padne za niekoľko hodín do rúk ich armády. Kruto sa však mýlili," dodal.

Volodymyr Zelenskyj vzal v sprievode vojakov britského premiéra na prechádzku centrom Kyjeva, počas ktorej Johnsona zastavovali okoloidúci ľudia a ďakovali mu za podporu krajiny. Zastavila ich tiež ukrajinská umelkyňa menom Lera Poljanskovová z Charkova, ktorá Zelenskému i Johnsonovi podarovala keramických kohútov. Kohúty boli rovnaké ako kohút z fotografií, ktorý "prežil" na kuchynskej skrinke nálet na Boroďanku a stal sa symbolom ukrajinskej odolnosti a odporu.

Návšteva z juhu a zo severu

Do metropoly Ukrajiny spolu pricestovali španielsky premiér Pedro Sánchez a dánska premiérka Mette Frederiksenová. Sánchez cestoval najskôr letecky do Poľska, odkiaľ sa potom do Kyjeva presunul vlakom. Na premiérovu bezpečnosť dohliadali príslušníci špeciálnej jednotky španielskej polície Grupo Especial de Operaciones.

Pedro Sánchez Volodymyr Zelenskyj Mette Frederiksenová TASR/AP

Dánska premiérka Frederiksenová na stretnutí prisľúbila, že jej krajina pošle na Ukrajinu viac zbraní. Ako uviedla, Ukrajinu podporia zbraňami, pretože práve tie potrebuje najviac. Dánska premiérka navštívila aj mesto Boroďanka, ktoré okupovali ruskí vojaci a objavili tam masové hroby.

S prázdnymi rukami sem nechoďte

Pred samotnou návštevou amerických ministrov obrany a zahraničných vecí Zelenskyj uviedol, že do Kyjeva nemôžu prísť s prázdnymi rukami. "...čakávame špecifické veci a špecifické zbrane," povedal. Antony Blinken a Llloyd Austin prezidentovi Ukrajiny na návšteve potvrdili ďalší balík vojenskej pomoci a avizovali, že na Ukrajinu sa začnú vracať americkí diplomati. Novou veľvyslankyňou USA na Ukrajine bude Bridget Brinková, ktorá je momentálne ambasádorkou na Slovensku.

Lloyd Austin Zelenskyj Blinken TASR/AP

Austin uviedol, že USA chcú, aby boli vojenské kapacity Ruska oslabené natoľko, že nebude schopné uskutočniť ďalšiu inváziu. "Chceme vidieť Rusko oslabené do takej miery, že nebude schopné robiť také veci, aké spravilo pri vpáde na Ukrajinu," povedal.

Osobné stretnutie Blinkena, Austina a Zelenského trvalo približne tri hodiny. Do Kyjeva cestovali vlakom z juhozápadného Poľska. Išlo o dosiaľ najvyššie postavených amerických predstaviteľov, ktorí navštívili Ukrajinu od začiatku ruskej ofenzívy 24. februára.

Srdce slobodnej Európy

Dvadsiateho apríla navštívil Zelenského ďalší európsky líder, predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý uviedol, že EÚ už poskytla Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 1,5 miliardy eur. Zelenskyj a Michel spolu hovorili aj o dotazníku, ktorý do Kyjeva priniesla Leyenová a mal by sa stať východiskovým bodom pre rozhodovanie EÚ o budúcom členstve Ukrajiny v únii. Zelenskyj už dotazník odovzdal.

Charles Michel Zelenskyj TASR/AP

Michel povedal, že dvadsaťsedmička urobí "všetko pre to, aby Ukrajina vyhrala vojnu". "Nie ste sami, sme s vami a urobíme všetko pre to, aby sme vás podporili a zaistili, že Ukrajina vojnu vyhrá," povedal Michel. Po príchode do krajiny na twitteri napísal, že sa nachádza v "srdci slobodnej a demokratickej Európy".

Prezidenti z Pobaltia

Ako tretí z poľských predstaviteľov navštívil Kyjev prezident Andrzej Duda, ktorý nazval vojnu na Ukrajine terorizmom. Na návštevu Ukrajiny pricestoval z jeho iniciatívy spolu s prezidentmi troch pobaltských štátov - Estónska, Litvy a Lotyšska, aby spoločne vyjadrili Ukrajine podporu.

Pobaltie Zelenskyj TASR/AP

Počas dňa navštívili aj mesto Boroďanka severozápadne od Kyjeva, kde si na vlastné oči pozreli skazu, ktorú po sebe zanechali ruské sily. "Návštevou sme chceli vyslať silné posolstvo o politickej podpore a vojenskej pomoci," povedal na spoločnej tlačovej konferencii litovský prezident Gitanas Nauséda. "Brutálne vojnové zločiny spáchané ruskou armádou nezostanú nepotrestané," dodal Nauséda s tým, že v Boroďanke videli dôkazy o zverstvách. 

Estónsky prezident Alar Karis situáciu v meste opísal ako zlo, ktoré "zanechalo svoju stopu smrteľnej skazy". Lotyšský prezident Egils Levits vyzval na plán obnovy pre Ukrajinu.

Prezidenti pobaltských štátov navštívili Ukrajinu na základe iniciatívy Andrzeja Dudu. Do Kyjeva s nimi chcel cestovať aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Návštevu napokon odriekol, pretože nebol podľa vlastných slov vítaný. Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že ho nemecký prezident ani jeho úrad oficiálne ohľadom návštevy neoslovili. Steinmeier mal ako minister zahraničných vecí v dvoch kabinetoch niekdajšej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej úzke kontakty so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok