ONLINE: Rusko podľa Putina ustálo sankcie Západu, Azovstaľ žiada o evakuáciu ľudí

TA3 TASR
27.4.2022 06:42

Ukrajina kontroluje väčšinu svojho vzdušného priestoru, pretože Rusko nedokáže účinne eliminovať jej vzdušné sily ani protileteckú obranu. V mariupolskom Azovstale sa nachádza najmenej 2-tisíc civilistov. Prevažne ide o ženy, deti a tiež starších ľudí. Veľa z nich je zranených. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Rusko podľa Putina ustálo sankcie Západu, Azovstaľ žiada o evakuáciu ľudí
TASR/AP

23:57 ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil Rusko za to, že využíva plyn ako zbraň. Moskva podľa neho spustila novú sériu energetického a politického vydierania a zjednotenú Európu vidí ako cieľ.

23:00 Vojna na Ukrajine výrazne spomalí  tohtoročný rast ekonomík Strednej Ázie, v štátoch Blízkeho východu a severnej Afriky by však tlak vojnového konfliktu mali zmierniť vysoké ceny ropy. Uviedol to v stredu Medzinárodný menový fond.

22:28 Španielsko zakázalo vstup do svojich vôd maltskej lodi prevážajúcej náklad z ruského pravidla. Krok Madridu bol v súlade so sankciami Európskej únie v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine, oznámilo v stredu španielske ministerstvo dopravy.

22:00 Približne polovica z troch miliónov Ukrajincov, ktorí od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine prekročili poľské hranice, plánuje v Poľsku ostať, uviedol v stredu komisár poľskej vlády pre utečencov Pawel Szefernaker.

21:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas telefonátu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovu uviedol, že sankcie Európskej únie mierené proti Rusku musia zahŕňať aj ropné embargo.

20:57 Slovenskí policajti sú už na Ukrajine, kde budú pomáhať s dokumentovaním podozrení zo spáchania vojnových zločinov. Informovala o tom v stredu polícia na sociálnej sieti.

20:24 Americký prezident Joe Biden na budúci utorok navštívi v americkom štáte Alabama továreň spoločnosti Lockheed Martin Corp, v ktorej sa vyrábajú zbrane posielané na Ukrajinu - vrátane protitankových striel Javelin. Oznámil to v stredu Biely dom.

19:53 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu prostredníctvom aplikácie Telegram reagoval na výbuchy v troch ruských oblastiach neďaleko ukrajinských hraníc. Udalosti označil za karmu, teda za osud, ktorý si Rusko tvorí vlastným konaním. Informovala o tom agentúra AP.

19:23 Veliteľ ukrajinských vojakov ukrývajúcich sa v oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny v stredu vyhlásil, že situácia vo vnútri podniku je čoraz zúfalejšia, a vyzval svetových lídrov na evakuáciu ľudí. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

19:10 Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval v stredu na Ukrajinu po tom, ako v utorok navštívil Rusko, kde sa stretol s tamojším prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

"Po návšteve Moskvy som dorazil na Ukrajinu. Budeme pokračovať v našej práci súvisiacej s rozšírením humanitárnej pomoci a zabezpečením evakuácie civilistov zo zón konfliktu. Čím skôr táto vojna skončí, tým lepšie pre Ukrajinu, pre Rusko a pre svet," napísal Guterres na sociálnej sieti Twitter.

18:53 Teriér Jacka Russella pracuje na frontových líniách na Ukrajine a od začiatku vojny vyčuchal už vyše 150 výbušných zariadení a pozemných mín. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News. Pes menom Patron (Náboj) sa stal na internete senzáciou a na päť týždňov starom účte na Instagrame má už viac než 140.000 sledovateľov.

18:26 Taliansky premiér Mario Draghi v stredu telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému povedal, že Rím plne podporuje Ukrajinu a je pripravený prispieť k nájdeniu trvalého riešenia krízy na Ukrajine. Oznámila to kancelária talianskeho premiéra.

18:05 Je potrebné zbaviť sa závislosti od plynu z Ruska v čase, ktorý je realistický a únosný. Po spoločnom stredajšom rokovaní s prezidentom Nemecka Frankom-Walterom Steinmeierom v Košiciach to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že akýkoľvek razantný krok zo strany Ruska by Slovensku spôsobil problém.

17:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že ho pozvali na stretnutie skupiny 20 popredných priemyselných krajín sveta (G20), ktoré sa má konať na jeseň na ostrove Bali v Indonézii. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

17:02 Pri ostreľovaní nemocnice v meste Severodoneck na východe Ukrajiny prišla v stredu o život jedna žena, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Rusko obvinenia Hajdaja bezprostredne nekomentovalo. Moskva popiera, že počas svojej "špeciálnej vojenskej operácie", ako nazýva inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, zámerne cieli na civilistov alebo nemocnice.

17:01 Ruský prezident Vladimir Putin varoval v stredu iné krajiny pred zasahovaním do situácie na Ukrajine, inak budú podľa neho čeliť rýchlej reakcii zo strany Ruska.

16:28 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v stredu odsúdil zastavenie dodávok ruského zemného plynu do Poľska a Bulharska a označil to za pokus o vydieranie. "Ide o porušenie pravidiel zo strany Ruska – ide o pokus o vydieranie," povedal Steinmeier po rokovaní s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Košiciach. "Nemôžeme to jednoducho prijať, musíme sa proti tomu brániť," dodal najvyšší predstaviteľ Nemecka.

Frank-Walter Steinmeier a Zuzana Čaputová TASR/František Iván

16:18 Spojené štáty neočakávajú žiadne zlepšenie vzťahov s Ruskom a budú pokračovať v plnej podpore Ukrajiny napriek stredajšej výmene väzňov v Moskve, uviedli nemenované americké zdroje.

16:10 Ruská ekonomika ustála nové sankcie, ktoré Západ považoval za drtivé, vyhlásil podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin.

16:08 Nemecké firmy budú aj naďalej platiť za ruský plyn v eurách alebo dolároch. Povedal to minister hospodárstva Robert Habeck niekoľko hodín po tom, čo ruský koncern Gazprom prerušil dodávky plynu do Poľska a Bulharska, pretože odmietli zaplatiť v rubľoch, ako to požaduje prezident Vladimir Putin.

16:00 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že vyhostilo osem japonských diplomatov. Išlo o odvetný krok za vyhostenie ruských diplomatov z Tokia.

15:44 Situácia v dodávkach ruského zemného plynu do Európy je napätá, pre Slovensko však nie je kritická. V stredu prišlo na Slovensko cez Ukrajinu a Česko spolu 60 miliónov kubických metrov (m3) ruského plynu, z ktorého na Slovensku zostalo cez 14 miliónov m3 na okamžitú spotrebu aj na uskladnenie. Povedal to na stredajšej tlačovej konferencii minister hospodárstva Richard Sulík.

15:17 Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolita Epifanij vyzval vodcov pravoslávnej cirkvi v ďalších krajinách, aby sa odvrátili od ruského patriarchu Kirilla vzhľadom na jeho podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom v stredu agentúra APA.

14:55 Rusko vyhostí trojicu nórskych diplomatov. Informovalo o tom Oslo. Nórsko pred pár týždňami vyhostilo troch ruských diplomatov kvôli vojne na Ukrajine.

14:54 Poľsko a Bulharsko dostávajú plyn od svojich susedov z Európskej únie. Uviedla to v stredu poobede predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v reakcii na skutočnosť, že Rusko v stredu zastavilo dodávky plynu do Poľska aj Bulharska. Moskva ako dôvod uviedla, že odberatelia v týchto krajinách nezaplatili za dodávky rubľami, ako požaduje Moskva.

14:52 Zamestnanci rakúskeho veľvyslanectva na Ukrajine sa z Užhorodu vrátili do hlavného mesta Kyjev. Ako uviedlo v stredu pre agentúru APA ministerstvo zahraničných vecí vo Viedni, Rakúsko bolo jednou z mála krajín Európskej únie, ktoré si napriek ruskej ofenzíve nepretržite zachovali svoju diplomatickú prítomnosť na Ukrajine. 

14:18 Český prezident Miloš Zeman vyjadril poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi podporu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu aj problematikou dodávok ruského plynu do Poľska. Na stredajšej spoločnej tlačovej konferencii v Prahe to uviedol sám Zeman, informuje na oficiálnej webstránke Pražský hrad a portál iDnes.cz. 

14:04 Ukrajinu nenecháme osamotenú, budeme jej pomáhať humanitárne, finančne aj vojensky, povedal nemecký prezident Steinmeier pri návšteve Slovenska.

13:46 Grécko prisľúbilo Bulharsku podporu a pomoc so zásobovaním plynom. Ruský koncern Gazprom totiž oznámil, že zastavuje dodávky do Bulharska. Informovala agentúra DPA. 

13:45 Uvalenie sankcií voči niekdajšiemu nemeckému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi za jeho blízke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina žiadajú viacerí politici z opozičnej Kresťanskodemokratickej únie, ako aj z koaličnej strany Zelených a zo Slobodnej demokratickej strany. Exkancelár sa totiž od šéfa Kremľa nedištancoval, ani keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu. 

13:39 Ruské jednotky opäť brutálne rozohnali pokojné zhromaždenie v Chersone. Píše NEXTA na Twitteri.

13:28 Požiadavka platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch nie je vydieraním, vyhlásil v stredu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS. Rusko podľa neho obnoví dodávky plynu Poľsku a Bulharsku, akonáhle za ne tieto krajiny "náležitou formou" zaplatia. Rusko zostáva spoľahlivým dodávateľom energetických surovín, dodal hovorca.

13:05 Ministerstvo zahraničných vecí Ruska v stredu oznámilo, že zakázalo vstup na územie krajiny 287 členom britského parlamentu. Reagovalo tak na predchádzajúce sankcie britskej vlády proti poslancom ruskej Štátnej dumy. Informovala agentúra AFP.

12:46 Rusko vystupuje zo Svetovej organizácie turizmu OSN (UNWTO), ktorá to oznámila v stredu pred hlasovaním výkonnej rady o pozastavení členstva Ruskej federácie v UNWTO v súvislosti s jej inváziou na Ukrajinu. Informovala agentúra AFP. 

12:34 Štyria európski odberatelia plynu pristúpili na požiadavku Kremľa, aby za plyn platili v rubľoch, uviedol Bloomberg. Účet v rubľoch ich má desať.

12:32 Rusko zavádza personálne sankcie proti 287 členom britskej Dolnej snemovne. Je to odplata za britské sankcie proti ruským poslancom, uviedla Moskva.

12:31 Bulharsko potvrdilo, že mu Gazprom prestal dodávať plyn. Urobil to, pretože krajina nebola ochotná platiť za plyn v rubľoch, oznámil bulharský minister.

12:30 Nemecko sleduje zastavenie dodávok plynu z Ruska do Poľska a Bulharska s obavami, zásobovanie Nemecka je teraz zaistené, uvádza ministerstvo hospodárstva.

12:11 Český prezident Miloš Zeman v stredu privítal na Pražskom hrade poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Rozprávať sa budú o vzájomných bilaterálnych vzťahoch a ruskej invázii na Ukrajinu. Informoval portál Novinky.cz. 

12:03 Pápež František počas stredajšej generálnej audiencie opäť apeloval na dosiahnutie mieru na Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii. Informuje agentúra APA. 

11:52 Rakúsky kancelár Karl Nehammer vyvracia tvrdenia ruských médií, že Rakúsko sa chystá platiť za ruský plyn v rubľoch.

11:48 Ministerstvo vnútra Podnesterskej republiky - Moskvou podporovaného separatistického regiónu Moldavska hraničiaceho s Ukrajinou - v stredu informovalo o incidentoch v okolí obce Cobasna (v ruštine a ukrajinčine Kolbasna), v blízkosti ktorej sa nachádza veľký sklad zbraní a munície ruskej armády. Informovala agentúra AFP. 

11:47 Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil zastavenie dodávok ruského plynu do Poľska za "priamy útok" na krajinu. Informuje agentúra DPA. 

11:31 Televízia CNN získala videozáznamy z dronu, na ktorých vidno na uliciach ukrajinského mesta Buča telá civilistov a zároveň ruských vojakov a ruské vojenské vozidlá. CNN podľa vlastného tvrdenia autenticitu uvedených záberov overila a presne ich lokalizovala. 

11:20 Na Ukrajine bolo zabitých celkovo 22 400 ruských vojakov. Ukrajinským jednotkám sa tiež podarilo zničiť 185 ruských lietadiel, 155 helikoptér či 939 tankov. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany.

11:16 Vláda SR schválila návrh na darovanie vojenského materiálu pre Ukrajinu v hodnote 2.052.221,51 eura. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet. 

10:36 Ruské tajné služby sa snažia destabilizovať situáciu v Podnestersku, uviedol Zelenskyj. Úrady v separatistickom regióne zároveň ohlásili ďalší incident.

10:27 Poľsko je pripravené zaobísť sa bez ruského plynu a prípadne aj bez ruskej ropy, uviedla v stredu poľská ministerka Anna Moskwová v rozhlase.

10:08 Cena plynu pre európsky trh vzrástla zhruba o 20 percent a dostala sa nad 120 eur za megawatthodinu. Trh reaguje na obmedzenie dodávok z Ruska.

9:47 Čínska technologická spoločnosť DJI, ktorá je najväčším svetovým výrobcom bezpilotných lietadiel, oznámila, že prerušuje všetky obchodné väzby s Ruskom a Ukrajinou. Čínska vláda odmieta odsúdiť ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, pričom čínske firmy sa zväčša verejne nevyjadrujú k tomu, ako sa postavia k sankciám Západu proti Rusku. 

9:46 Ruské strely Kaliber s plochou dráhou letu zničili v Záporožskej oblasti Ukrajiny sklady zbraní z USA a Európy, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

9:45 EÚ chystá spoločnú reakciu na zastavenie dodávok ruského plynu do Poľska a Bulharska, uviedla von der Leyenová. Krok Moskvy označila za vydieranie.

9:43 Poľská vojenská polícia zadržala ruského a bieloruského občana, sú podozriví zo špionáže pre Rusko.

9:39 Ukrajina kontroluje väčšinu svojho vzdušného priestoru, pretože Rusko nedokáže účinne eliminovať jej vzdušné sily ani protileteckú obranu. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v stredu uviedlo britské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters.

9:41 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v utorok 2960 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 732 mužov, 1699 žien a 529 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 281 osôb. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2208 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. 

9:37 Zastavenie dodávok plynu je vydieranie, Gazprom porušil zmluvu, povedal bulharský premiér. Bulharsko podľa neho skúma všetky zmluvy s ruskou firmou.

9:36 Ukrajina v stredu oznámila, že ruské sily - v rámci ofenzívy zameranej na ovládnutie Donbasu - dobyli niekoľko tamojších dedín. Informovala agentúra AFP.

9:33 Austrália posiela na Ukrajinu šesť húfnic a muníciu. Okrem toho posiela humanitárnu pomoc v hodnote 65 miliónov dolárov a najmenej 70-tisíc ton energetického uhlia. Informuje NEXTA. 

9:26 Dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje 73 percent Američanov. Väčšina demokratov aj republikánov podporuje sankcie USA voči Rusku, no až polovica Američanov sa obáva, že pre stupňujúce sa napätie medzi Moskvou a Washingtonom sa bude Rusko snažiť ovplyvniť novembrové voľby do Kongresu prostredníctvom dezinformácií a online propagandy. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť Ipsos pre tlačovú agentúru Reuters.

9:11 Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG potvrdila, že ruský Gazprom zastavil dodávky zemného plynu do Poľska. Označila to za porušenie zmluvy. Poľsko už nemieni nakupovať plyn od Ruska. Oznámil to Piotr Naimski, predstaviteľ poľskej vlády pre strategickú energetickú infraštruktúru.

8:48 Ukrajinky, ktoré pred vojnou ušli z vlasti do okolitých krajín, čelia všadeprítomnej hrozbe sexuálneho násilia. V stredu o tom informovala Colleen Robertsová z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov v Moldavsku. Informovala agentúra AFP. 

8:30 Ruský plynárenský podnik Gazprom úplne zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska kvôli tomu, že krajiny nezaplatili za plyn v rubľoch, uviedol TASS.

8:22 V troch ruských oblastiach neďaleko ukrajinských hraníc bolo v stredu skoro ráno počuť výbuchy a v meste Belgorod v rovnakom čase vypukol požiar v muničnom sklade. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. 

7:40 Ruská armáda priviedla svet na pokraj katastrofy, keď ovládla areál bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ, povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti 36. výročia černobyľskej jadrovej havárie. Informovala agentúra AFP.

7:32 Dodávky ruského plynu prostredníctvom plynovodu Jamal do Poľska sa obnovili po predchádzajúcom poklese na nulu. Informovala o tom agentúra Reuters.

7:30 Ruské vojská ďalej útočia na východe Ukrajiny s cieľom ovládnuť celý Donbas a udržať pozemný prístup na Krym, uviedol v stredu ráno ukrajinský armádny štáb.

7:11 Britský premiér Boris Johnson v utorok vyhlásil, že neočakáva, že ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine taktické jadrové zbrane v prípade viacerých neúspechov Ruska na bojisku. Informovala agentúra Reuters.

7:09 V mariupolskom Azovstale sa nachádza najmenej 2-tisíc civilistov. Prevažne ide o ženy, deti a tiež starších ľudí. Veľa z nich je zranených. Chýbajú im lieky, voda a jedlo, uviedla mariupolská mestská rada.

7:02 Ukrajinská armáda je pripravená na prípadný útok v Podnestersku. Vyhlásil to dnes v noci Volodymyr Zelenskyj.

6:33 Na Ukrajine začali v utorok opäť pôsobiť americkí diplomati, ktorí z tejto krajiny ušli krátko pred začiatkom ruskej invázie, oznámilo v utorok ministerstvo zahraničných vecí USA s tým, že momentálne pracujú v dočasných priestoroch v západoukrajinskom meste Ľvov, kam dochádzajú zo susedného Poľska. Informovala agentúra AP. 

6:30 Aktuálnu situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali aj v utorok. V článku nižšie nájdete najdôležitejšie informácie.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok