ONLINE: Rusko má pripravovať útok na Podnestersko. Ukrajina podľa Moskvy stratila kontrolu nad Chersonskou oblasťou

TA3 TASR ČTK
26.4.2022 06:53

Ruský Gazprom oznámil, že od stredy odstaví od dodávok plynu Poľsko a Bulharsko. Generálny tajomník OSN Guterres sa v Moskve stretol so šéfom Kremľa. Rusko tvrdí, že Ukrajina stratila kontrolu nad Chersonskou oblasťou. Európske krajiny dodajú na Ukrajinu ďalšie zbrane. Z Kyjeva zmizla socha pripomínajúca priateľstvo Ukrajiny a Ruska. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne dianie budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:43 Rusko môže v odpájaní plynu po Poľsku a Bulharsku postupovať aj u ďalších štátov. Vo vysielaní programu 360° na CNN Prima NEWS sa na tom zhodli riaditeľ Asociácie nezávislých dodávateľov elektriny Jiří Gavor aj tieňový minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček (ÁNO). Podľa ekonóma Štefana Škrečka sa Rusko v tomto ohľade nespráva racionálne.

23:06 Ukrajinská vojenská rozviedka prišla s informáciou, že Rusko pripravuje raketový úder na moldavský región Podnestersko. Tým už počas utorka otriasli výbuchy. Podnestersko už roky ovládajú proruskí separatisti. V regióne je navyše umiestnená posádka ruských vojakov.

22:59 Slovensko je pripravené čeliť obdobným obštrukciám ako Poľsko. Platby za nakúpený plyn bude ruskému plynárenskému koncernu Gazprom realizovať naďalej v eurách. Na sociálnej sieti to v reakcii na zastavenie dodávok zemného plynu do Poľska uviedol premiér Eduard Heger.

21:44 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že pred dvoma mesiacmi nikto neočakával, že by ozbrojené sily Ukrajiny mohli dokonale ovládať zbrane NATO a rýchlo prijať aliančné štandardy.

21:25 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok obavy z napätia v separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku, ktorý podporuje Moskva.

21:03 Z centra ukrajinskej metropoly Kyjev odstránili sochu, ktorá symbolizovala historické vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou. Keď sa sochu pokúsili pomocou žeriava zdvihnúť, odpadla hlava ruského robotníka. Kličko to označil za "symbolické".

20:58 Ruský útok na Ukrajinu spôsobil na svetových komoditných trhoch najväčší šok od 70. rokov minulého storočia. Uviedla to Svetová banka vo svojej správe.

20:56 Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax vyhlásilo, že Ukrajina stratila kontrolu nad celou Chersonskou oblasťou. Inde na juhu Ukrajiny ruské jednotky obsadili časti Záporožia a Mykolajiva a tiež časť Charkova východne od Kyjeva, uviedla agentúra s odvolaním sa na vysokého úradníka.

20:41 Putin "v princípe súhlasil" so zapojením Organizácie spojených národov a Medzinárodného výboru Červeného kríža do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

20:28 Fiala reagoval na zastavenie dodávok ruského plynu do Poľska. "Ruská federácia sa rozhodla zastaviť dodávky plynu do Poľska. Zo strany Ruska tak dochádza k ďalšiemu vyhrocovaniu situácie a porušovaniu platných zmlúv. Je to ďalší dôkaz toho, že sa musíme postupne zbaviť závislosti na ruských fosílnych palivách,“ napísal na Twitteri český premiér.

19:45 Generálny tajomník OSN António Guterres práve rokuje Putinom. Ešte predtým sa Guterres stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Chystá sa tiež do Kyjeva na rokovanie s ukrajinským prezidentom Zelenským.

20:01 Generálny tajomník OSN Guterres Putinovi povedal, že invázia na Ukrajinu je úplne v rozpore s Chartou OSN. Dodal, že je hlboko znepokojený humanitárnou situáciou. Povedal, že chce vytvoriť novú skupinu zloženú z Ukrajiny, Ruska a OSN, ktorá by koordinovala zriaďovanie humanitárnych koridorov.

19:53 Holandsko dodá Ukrajine "obmedzený počet" ťažkých samohybných húfnic. Húfnice typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000), označované ako jedny z najlepších vo výzbroji holandskej armády, majú byť dodané na Ukrajinu v spolupráci s Nemeckom.

19:30 Putin dúfa v pozitívny výsledok rusko-ukrajinských rokovaní. Podľa Reuters to povedal pri stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Guterresom v Moskve.

19:15 Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala ruských vojakov a veliteľov, aby ukončili vojnu na Ukrajine. "Ruskí vojaci, velitelia, všetci, ktorých sa to týka, ak ešte cítite v sebe zvyšky ľudskosti, preberte ju k životu a skončite túto strašnú vojnu. Každým ďalším dňom len zväčšujete armádu zranených duší a tiel žien, detí a nevinných ľudí. Ubližovať bezbranným je prejavom tej najväčšej slabosti," povedala v ruštine.

19:00 Poľská plynárenská firma PGNiG uviedla, že ju ruský Gazprom informoval, že od stredy 08:00 SELČ ukončí dodávky plynu do Poľska. Potvrdila tak v podstate skoršie informácie médií.

18:47 Japonsko poskytne Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc, ako napríklad potraviny a lieky, oznámil japonský premiér Fumio Kišida v utorok po telefonáte s ukrajinským prezidentom Zelenským.

18:37 Bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že zorganizuje spoločné cvičenie s ruskými ozbrojenými silami s cieľom zlepšiť súčinnosť medzi letectvom a orgánmi riadenia protivzdušnej obrany. Má sa konať od utorka do piatku.

18:36 Počet obyvateľov Rakúska v dôsledku vojny na Ukrajine prvýkrát prekonal hranicu deväť miliónov. Podľa oficiálnych štatistík mala alpská republika na začiatku apríla 9,03 milióna obyvateľov.

18:25 Nemecko predpokladá, že v najbližších dňoch nájde spôsob, ako nahradiť ruskú ropu dodávkami z alternatívnych zdrojov. V takom prípade by si už Nemecko dokázalo poradiť s embargom Európskej únie na dovoz ropy z Ruska.

18:02 Nemecko umožní dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard na Ukrajinu. Oznámila to nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová na americkej leteckej základni Ramstein.

18:01 Ukrajinské ministerstvo zahraničia oznámilo, že odsudzuje zúfalé pokusy vtiahnuť separatistický región Podnesterska do ruskej invázie na Ukrajinu.

17:52 Ruská armáda varovala, že možno zaútočí na ukrajinské "rozhodovacie centrá" v Kyjeve, a dodala, že ju nezastaví ani prípadná prítomnosť západných poradcov v ukrajinskej metropole.

17:43 Podľa neoficiálnych informácií poľského portálu onet.pl Rusko zastavilo dodávky plynu do Poľska. Poľsko za surovinu odmietlo platiť v rubľoch, píše CNN Prima News.

17:23 Medzinárodná hokejová federácia dnes odobrala Rusku usporiadateľstvo majstrovstiev sveta v budúcom roku, ktoré sa malo v máji 2023 konať v Petrohrade. Rada IIHF sa k očakávanému kroku rozhodla s ohľadom na obavy o bezpečnosť a pohodu všetkých zúčastnených hráčov, funkcionárov, zástupcov médií a fanúšikov.

17:20 Pre situáciu na hraniciach s Ukrajinou zasadal Ústredný krízový štáb. Riešil najmä problémy integrácie vojnových utečencov. Problém máme hlavne s ich dlhodobým ubytovaním a zabezpečením stravovania. Čo najrýchlejšie riešenie má priniesť integračná skupina.

17:01 Vyše 16 000 ľudí je nahlásených ako nezvestných počas invázie Ruska na Ukrajine, uviedla komisárka ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová.

17:00 Nemecko bude naďalej podporovať Ukrajinu dodávkami zbraní, ale nebude postupovať samo, ale so spojencami, povedala ministerka obrany Christine Lambrechtová.

16:56 Vplyvný tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev obvinil Západ a vládu v Kyjeve, že ich politika vedie k rozpadu Ukrajiny. Agentúra Reuters uvádza, že jeho slová možno chápať ako varovanie, že ruská vojna proti Ukrajine by mohla viesť k rozdeleniu krajiny a že Moskva by z toho obviňovala svojich oponentov.

16:50 Značné kontroverzie vzbudil v Bulharsku návrh premiéra Kirila Petkova, aby občania venovali svoje platy do nového fondu na pomoc Ukrajine. Jeho vláda pritom kvôli koaličným nezhodám naďalej odmieta pomôcť Kyjevu dodávkami zbraní a súčasne čelí výzvam na väčšiu podporu so zvládaním starostlivosti o ukrajinských utečencov.

16:22 Nemecko dúfa, že sa mu podarí nahradiť všetky dodávky ruskej ropy za niekoľko dní. Na návšteve Varšavy to povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

16:21 Po ruskom raketovom útoku je poškodený železničný most v Odeskej oblasti na juhozápade krajiny, ktorý vedie nad ústím Dnestra do Čierneho mora. Zničenie mosta by znamenalo, že od zvyšku krajiny zostane odrezaný cíp ukrajinského územia susediaci s Rumunskom a Moldavskom.

16:03 EÚ hľadá spôsob, ako obmedziť ruské príjmy z ropy. Prijatie nového balíka sankcií proti Rusku, ktorého návrh chcela Európska komisia pôvodne predložiť začiatkom tohto týždňa, sa oneskorí najmenej do roho budúceho.

15:50 Ruský minister zahraničných vecí Lavrov odmietol výzvu Kyjeva na osobitné rokovania o umožnení odchodu civilistov z ukrajinského mesta Mariupol. Návrh Ukrajiny označil za "teatrálne gesto", ktorého pravdepodobným cieľom je zinscenovať ďalšiu "srdcervúcu scénku".

15:35 Gazprom podľa Kremľa pracuje na zavedení systému platieb za dodávku plynu v rubľoch. Prvé úhrady podľa dekrétu Vladimira Putina sa očakávajú v máji. Zatiaľ nie je jasné, ako bude systém realizovaný.

15:17 Putin v utorkovom telefonickom rozhovore povedal tureckému prezidentovi Erdoganovi, že Kyjev by mal nariadiť ukrajinským vojakom, brániacim sa v oceliarňach Azovstal v Mariupole, aby zložili zbrane. "V súvislosti s otázkou o situácii v Mariupole, Putin poznamenal, že toto mesto bolo oslobodené a už sa tam nevedú bojové operácie," zdôraznil podľa agentúry TASS Kremeľ.

15:12 V Kyjeve sa začala demontáž Pamätníka priateľstva národov, ktorý symbolizuje priateľstvo Ukrajiny a Ruska, informuje NEXTA.

14:54 Úroveň rádioaktivity v odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárni bola abnormálna, povedal šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Grossi, ktorý zariadenie navštívil v utorok, pri príležitosti výročia havárie.

14:33 Organizácia Spojených národov je pripravená zmobilizovať svoje ľudské a logistické zdroje na záchranu ľudských životov v ukrajinskom Mariupole. Vyhlásil to v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve. Informuje o tom stanica Sky News.

14:31 Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom pracuje na realizácii prezidentského výnosu, ktorý počíta s platbami za dodávky plynu v rubľoch. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý tým reagoval na otázku ohľadom pokynov Európskej komisie k plánu Ruska. Ďalšie podrobnosti neoznámil, informovala agentúra Reuters.

14:30 Putin Erdoganovi povedal, že Kyjev by mal nariadiť ukrajinským vojakom v Mariupole, aby zložili zbrane. Lavrov odmietol ukrajinské návrhy na rokovania.

14:16 Bielorusko v utorok ohlásilo začiatok veliteľsko-štábneho cvičenia svojich vzdušných síl a jednotiek protilietadlovej obrany s účasťou Ruska, ktoré majú trvať do piatka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo obrany v Minsku.

14:01 Rusko v utorok oznámilo, že vypovedalo troch švédskych diplomatov. Ide o odvetný krok za nedávne vyhostenie troch ruských diplomatov zo Švédska, ktoré týmto spôsobom reagovalo na vojenskú agresiu Moskvy voči Ukrajine. Informovala agentúra AFP. 

13:49 Rusom sa podarilo ovládnuť radnicu v Chersone. Zdá sa, že ovládli aj celé mesto a rozšírili prítomnosť ruskej armády v regióne, informuje CNN.

13:28 Európska komisia v utorok pri príležitosti 36. výročia havárie jadrovej elektrárne v Černobyli z 26. apríla 1986 vyjadrila znepokojenie nad rizikami narušenia jadrovej bezpečnosti v Európe v kontexte súčasnej vojny na Ukrajine a po nedávnych krokoch ruskej armády v lokalite Černobyľ. 

13:25 Ukrajina podrýva snahy otvoriť humanitárne koridory. Preto si nemyslíme, že by bolo prímerie v tejto chvíli dobrou voľbou. Ukrajinským silám by totiž umožnilo zoskupiť sa a zorganizovať viac provokácií podobných tej v Buči. Pre vyhlásenie prímeria v súčasnosti Poljanskij nevidí žiadny dôvod. 

13:12 Viac ako osem miliónov ľudí by tento rok mohlo utiecť z Ukrajiny v súvislosti s ruskou vojenskou ofenzívou. V utorok to uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, informuje agentúra AFP. 

12:55 Pri Mariupole bol nájdený tretí masový hrob, tvrdí starosta Vadym Bojčenko. Podľa poradcu starostu Mariupolu Petra Andruščenka ruské jednotky nútia mužov podieľať sa na odstraňovaní sutín a kopaní masových hrobov výmenou za jedlo. Píše The Kyiv Independent. 

12:30 Najmenej jednu obeť a jedného zraneného si v utorok vyžiadalo ostreľovanie mesta Záporožie  v strednej časti Ukrajiny. Dve riadené strely pri zásahu okrem toho poškodili infraštruktúru jednej z miestnych tovární. Tretia vypálená strela explodovala vo vzduchu.

12:23 Vojna na Ukrajine sa musí skončiť čo najskôr, vyhlásil v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku rokovaní s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve. Informovali o tom televízia BBC a agentúra AFP.

12:01 Separatistické Podnestersko uviedlo, že sa v tomto regióne za dva dni odohrali tri teroristické útoky. Cieľom jedného z nich bola vojenská jednotka.

11:58 Británia začala vyšetrovanie údajného ruského hackerského útoku zameraného na viac než 100 nových členov britskej armády. V utorok o tom informovalo britské ministerstvo obrany. Informovala agentúra AFP. 

11:54 Súd v Moskve v utorok uznal spoločnosť Meta za vinnú zo spáchania administratívneho deliktu, ktorého sa dopustila, keď odmietla odstrániť príspevky propagujúce komunitu LGBT+ a reposty ľudskoprávneho projektu OVD-Info. Za to jej bola vyrubená pokuta vo výške štyri milióny rubľov (50-tisíc eur), informovala agentúra AFP odvolávajúca sa na ruský Interfax. 

11:27 OSN žiada 2,25 miliardy dolárov na potrebnú humanitárnu pomoc vojnou postihnutým Ukrajincom. Suma je viac ako dvojnásobná oproti pôvodnému odhadu, ktorý OSN zverejnila v marci krátko po začiatku ruskej invázie.

11:23 Rusko od začiatku vojny stratilo na Ukrajine približne 22 100 vojakov, tvrdí ukrajinská armáda. Informoval The Kyiv Independent na Twitteri. 

11:04 Poľsko zostavilo vlastný sankčný zoznam proti Rusku, je na ňom 15 oligarchov a 35 firiem, vrátane oligarchu Deripasku a Gazpromu, oznámil tamojší minister vnútra.

11:03 Ministerstvo vnútra separatistického regiónu Podnestersko informovalo, že v obci Maiac boli výbuchmi vyradené dve výkonné antény, ktoré slúžili na retransláciu vysielania ruských rozhlasových staníc. Informovala o tom agentúra AFP. 

10:52 Británia si nemyslí, že bezprostredne hrozí eskalácia vo vojne na Ukrajine. V utorok to uviedol štátny tajomník britského ministerstva obrany James Heappey, ktorý vyjadrenia šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o možnom vypuknutí tretej svetovej vojny označil za "silácke reči". Informovala agentúra Reuters, ktorá citovala z rozhovorov Heappeyho pre televízne stanice BBC a Sky News. 

10:45 Emmanuel Macron posilnil dodávky zbraní na Ukrajinu. Kyjevu dodá moderné delostrelecké zbrane, samohybné húfnice Caesar, ktoré by mohli pomôcť zastaviť novú ruskú ofenzívu na východe krajiny.

10:38 Nie je ani zďaleka isté, že ofenzíva ruskej armády na východe Ukrajiny bude úspešná a že sa Rusku podarí Donbas dobyť, pretože ukrajinské sily majú pomerne silnú pozíciu a podporu Západu v podobe dodávok zbraní. V rozhovore so stanicou Sky News to povedal námestník britského ministerstva obrany James Heappey.

10:22 Ukrajina verí vo víťazstvo a my všetci tiež, povedal minister obrany USA Austin na medzinárodnej konferencii o Ukrajine na základni Ramstein v Nemecku.

10:20 Prokuratúra Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny začala vyšetrovanie v súvislosti s podozrením, že ruské sily zriadili v meste Vovčansk "koncentračný tábor". Informovala o tom v utorok britská televízia Sky News. 

10:05 V dôsledku raketových útokov na Záporožie bola jedna osoba zabitá a ďalšia bola zranená.

9:58 Ruskí hasiči uhasili požiar skladu palív v Brjansku. Gubernátor Alexander Bogomaz uviedol, že pri požiari nebol nikto zranený.

9:36 Slovensko-ukrajinskými hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do SR 488 mužov, 1 125 žien a 438 detí. O dočasné útočisko požiadalo 453 osôb. Na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo za včerajší deň 1 552 osôb. Celkový počet utečencov od 24. 2. 2022 je 362 549. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 je na čísle 71 250.

9:17 Z mariupolských oceliarní Azovstaľ stúpa dym, informuje NEXTA.

8:53 Rusko so svojou útočnou vojnou na Ukrajine nebude mať žiaden úspech, vyhlásil v noci na utorok vo videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Správu prevzala agentúra DPA.

8:50 Energoatom oznámil, že dve rakety preleteli nad najväčšou európskou jadrovou elektrárňou v Záporoží.

8:46 Nemecko sa zaviaže dodať Ukrajine protilietadlové systémy Gepard, uviedol portál Süddeutsche Zeitung. Dodávky má krajina oznámiť na stretnutí západných spojencov na leteckej základni Ramstein, ktorú bude riadiť šéf Pentagonu Lloyd Austin.

8:37 Nie je nevyhnutné, že Rusko zaberie územie na východe Ukrajiny, uviedol podľa agentúry Reuters James Heappey z britského ministerstva obrany. Obranná aliancia NATO podľa neho neposkytuje Ukrajine vojenskú pomoc.

8:31 Slovensko celkovo poslalo Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 130 miliónov eur, informuje ruská štátna tlačová agentúra TASS.

8:20 Rusi ostreľujú Charkov, Azovstal aj Záporožie. "Ukrajinské sily pripravujú obranu v Záporoží v príprave na možný ruský útok z juhu," uviedla v hodnotení britská vojenská rozviedka. Podľa správy Záporožskej oblasti v utorok ráno ruské jednotky mesto ostreľovali. Tamojšia mestská rada obyvateľov vyzvala, aby sa odobrali do krytov, bližšie detaily zatiaľ nie sú k dispozícii, napísala agentúra Unian.

8:12 Ukrajinská pošta plánuje vydať novú známku na počesť najväčšieho lietadla na svete, Antonov An-225 s označením Mrija (po ukrajinsky sen), ktoré bolo zničené ruskými silami koncom februára počas bojov na letisku Hostomeľ neďaleko hlavného mesta Kyjev. 

8:05 Od začiatku vojny na Ukrajine zomrelo 217 detí a 391 sa zranilo, hovorí ukrajinský generálny prokurátor. Píše Nextra na Twitteri.

8:02 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil v pondelok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z "predstierania" na mierových rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom. Správu prevzala agentúra AFP.

7:45 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval Ukrajinu pred vyprovokovaním tretej svetovej vojny a upozornil, že "netreba podceňovať hrozbu jadrového konfliktu". 

7:34 Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová poprela tvrdenia, podľa ktorých Spojené štáty úmyselne odkladajú uvalenie sankcií na údajnú priateľku ruského prezidenta Vladimira Putina Alinu Kabajevovú.

7:32 Rusko sa snaží obkľúčiť ukrajinské pozície na východe Ukrajiny, bojuje sa južne od Izjumu, uviedol Londýn. Podľa Kyjeva pokračuje ostreľovanie Azovstalu.

7:01 Členské krajiny Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov plánujú v utorok hlasovať o rezolúcii, ktorá bude od piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN v budúcnosti požadovať odôvodnenie v prípade, že použijú svoje právo veta. 

6:47 V Moskve sa v utorok stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom generálny tajomník OSN António Guterres. Podľa médií budú rokovať predovšetkým o vpustení humanitárnej pomoci do bojových oblastí na Ukrajine, najmä do obliehaného prístavu Mariupol. Guterresova cesta vyvolala kritiku ukrajinského vedenia.

6:45 Rusko v pondelok obvinilo Chorvátsko z protiruskej politiky a ničenia bilaterálnych vzťahov, pretože nepovolilo "humanitárny" let pre 24 ruských diplomatov a zamestnancov ruského veľvyslanectva, ktorí boli začiatkom apríla z Chorvátska vyhostení. Informujú o tom agentúry AP a HINA. 

6:44 Najnovšie vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova sú náznakom toho, že Rusko stratilo svoju "poslednú nádej nahnať svetu strach z podpory Ukrajiny", uviedol v pondelok na sociálnej sieti Twitter šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Informovala stanica BBC.

6:35 Ukrajinské ministerstvo obrany označilo v pondelok explózie, ku ktorým došlo v regióne Podnestersko v susednom Moldavsku, za "plánovanú provokáciu" ruských tajných služieb. Informovala o tom stanica CNN. 

6:30 Aktuálnu situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali aj v pondelok. V článku nižšie nájdete najdôležitejšie informácie.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok