Je potrebné zaistiť bezpečné humanitárne koridory. OSN je pripravená zmobilizovať zdroje na záchranu životov v Mariupole

TA3 TASR
26.4.2022 14:39

Organizácia Spojených národov je pripravená zmobilizovať svoje ľudské a logistické zdroje na záchranu ľudských životov v ukrajinskom Mariupole. Vyhlásil to v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve. Informuje o tom stanica Sky News. Guterres: OSN je pripravená zmobilizovať zdroje na záchranu životov v Mariupole

Guterres: OSN je pripravená zmobilizovať zdroje na záchranu životov v Mariupole
TASR/AP

Guterres navrhol spoluprácu OSN a Medzinárodného červeného kríža a tiež ruskej a ukrajinskej armády, aby ľudia z Mariupola mohli odísť "smerom, ktorý si sami vyberú". Ako zdôraznil, na Ukrajine je potrebné zaistiť bezpečné humanitárne koridory, ktoré budú rešpektovať obe strany konfliktu. Z Mariupola sa dlhodobo nedarí zrealizovať funkčné humanitárne koridory, za čo sa navzájom obviňujú Ukrajina a Rusko.

Lavrov na tlačovej konferencii uviedol, že Guterres bol už pred príchodom do Moskvy "veľmi dobre informovaný" o cieľoch ruskej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine. Ako pokračoval, počas stretnutia s Guterresom rokovali o možnostiach posilnenia spolupráce v poskytovaní humanitárnej pomoci na Ukrajine.

Ruský minister podľa Sky News nazval konflikt na Ukrajine "nebezpečným budíčkom pre OSN", pričom svetovú organizáciu obvinil z ignorovania základných pravidiel Charty OSN. Lavrov zdôraznil, že OSN nijak nezakročila proti údajným zločinom Ukrajiny v Donbase.

Guterres na to odpovedal, že Rusko cíti viacero "krívd", avšak na "riešenie krívd existuje mnoho mechanizmov". Okrem toho poukázal, že Ukrajina nemá vojakov v Rusku, avšak Rusko má svoje jednotky na Ukrajine. V tejto súvislosti podľa agentúry AFP vyzval na vyšetrovanie "možných vojnových zločinov" na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok