Zelenskyj na mierových rokovaniach len predstiera. Je dobrý herec, uviedol Lavrov

TA3 TASR
26.4.2022 08:01

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil v pondelok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z "predstierania" na mierových rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom. O správe informovala agentúra AFP.

"Je dobrý herec," povedal Lavrov v rozhovore pre ruskú televíziu, ktorý ruský rezort diplomacie zdieľal v pondelok večer na platforme Telegram. "Keď pozorne sledujete a pozorne čítate, čo (Zelenskyj) hovorí, nájdete tisíc protirečení," dodal.

Ruský minister zahraničných vecí napriek tomu uviedol, že Moskva bude pokračovať v mierových rokovaniach s Kyjevom; zároveň však varoval pred "reálnou" hrozbou tretej svetovej vojny. "Nebezpečenstvo je vážne, je skutočné, nemôžete ho podceniť," upozornil Lavrov podľa ruskej agentúry Interfax.

V súvislosti s prebiehajúcim vojenským konfliktom na Ukrajine Lavrov vyjadril presvedčenie, že sa "všetko samozrejme skončí podpísaním dohody". "Ale parametre tejto dohody budú definované stavom bojov, ktoré budú prebiehať v momente, keď sa dohoda stane skutočnosťou," dodal.

Lavrov ďalej podľa agentúry DPA v súvislosti s porovnaním súčasnej situácie a Ukrajine s kubánskou raketovou krízou z roku 1962 uviedol, že "vtedy tam bolo vlastne len niekoľko pravidiel, písaných pravidiel". Ako však podotkol, "pravidlá správania" počas kubánskej krízy boli jasné - v Moskve bolo jasné, ako sa správa Washington, a Washington si bol na istom, ako sa správa Moskva, cituje DPA.

Lavrov s odvolaním sa na novú dohodu START o jadrovom odzbrojení povedal, že aj v súčasnosti existujú nejaké pravidlá. "Zároveň sú však všetky ostatné nástroje kontroly zbraní a ich nešírenia prakticky zničené," dodal.

Počas kubánskej krízy podľa neho existoval aj komunikačný kanál, ktorému dôverovali lídri Sovietskeho zväzu i Spojené štáty. Dnes takýto kanál neexistuje a nikto sa o ho ani nepokúša vytvoriť, uviedol podľa agentúry DPA šéf ruskej diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok