ONLINE: Pri Mariupole našli nový masový hrob. Ruskí vojaci obsadili radnicu v Chersone

TA3 TASR ČTK
25.4.2022 06:50

Od začiatku ruskej invázie ušlo z Ukrajiny viac ako 5,2 milióna ľudí. Forenzní experti, ktorí skúmajú telá z masových hrobov, zistili, že niektoré Ukrajinky boli pred zabitím znásilnené. Rusko podľa Ukrajiny pokračuje v útokoch na oceliarne Azovstal. Moskva v tejto chvíli nevidí zmysel vo vyhlasovaní prímeria na Ukrajine. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne dianie budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:40 Česká republika opätovne otvorila generálny konzulát v západoukrajinskom meste Ľvov. Úrad po dvojmesačnej prestávke zatiaľ funguje v obmedzenom rozsahu.

23:21 Lavrov tiež oznámil, že Ukrajina urobila "obrovský krok späť" v rokovaniach o prímerí s Ruskou federáciou. Ministra zahraničia cituje ruská agentúra TASS. Podľa Lavrova sa Ukrajina riadi radami z Veľkej Británie a USA.

22:40 Rusko bude pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou, oznámil v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý zároveň varoval pred "reálnou" hrozbou tretej svetovej vojny. "Dobrá vôľa má svoje hranice. Ak však nie je obojstranná, rokovaciemu procesu to nepomáha," uviedol.

22:21 Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou obvinil Kyjev z bombardovania dediny Žuravljovka. Útok spôsobil zranenie dvom civilistom a zničil niekoľko domov, tvrdí Vjačeslav Gladkov. Rusko už niekoľkokrát obvinilo ukrajinské sily z vykonávania úderov na ruskom území.

22:12 5 kilometrov od Mariupolu bol nájdený nový masový hrob. Prvé vykopané priekopy je možné vidieť na satelitných snímkach z 24. marca. Po 10. marci bola obec Starý Krym okupovaná. Satelitná snímka z 24. apríla zaznamenala nové zákopy – ich dĺžka presiahla 200 metrov.

22:00 Ruskí vojaci obsadili budovu radnice v meste Cherson na juhu Ukrajiny, uviedol tamojší starosta. Ruské sily toto mesto už predtým ovládli.

21:46 Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj informoval, že výbuch plynu zabil skupinu ruských vojakov a ukrajinských kolaborantov v meste Kreminna. Podľa neho explóziu zavinili sami Rusi, keď nedodržiavali bezpečnostné pokyny. Informujú o tom ukrajinské médiá.

21:00 Hovorca nemeckej vlády uviedol, že sa Nemecko čoskoro rozhodne, či schváli dodávku 100 starých bojových vozidiel pechoty Marder na Ukrajinu, čo by bola prvá nemecká dodávka ťažkých zbraní tejto krajine počas vojny.

20:47 Poľsko posiela Ukrajine tanky, oznámil premiér Morawiecki bez ďalších podrobností. Naopak naznačil, že Varšava už neuvažuje o poskytnutí stíhačiek.

19:54 Ruská invázia na Ukrajinu ohrozuje aj regionálnu bezpečnosť Indie a výsledok tejto vojny ovplyvní nielen budúcnosť Európy, ale aj indicko-pacifický región. Povedala to v pondelok v Naí Dillí predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, a to na záver dvojdňovej návštevy Indie zameranej na posilnenie strategických vzťahov medzi EÚ a touto krajinou, informuje spravodajca TASR na základe oficiálneho vyhlásenia šéfky eurokomisie.

19:38 Priestor pre vyjednávanie je čím ďalej užší, myslí si šéf ukrajinského parlamentu. "Rusi musia pochopiť, že každá diplomatická komunikácia má svoj koridor. Ten sa stáva čoraz viac užším a užším s Bučou, Irpiňom, Boroďankou... Nikto túto vojnu nepotrebuje,“ povedal Ruslan Stefančuk.

19:25 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho rakety zničili šesť zariadení dodávajúcich prúd pre železnice, ktoré sú používané na dodávky zahraničných zbraní ukrajinským silám v Donbase, oznámila agentúra Reuters.

19:15 Séria explózií otriasla ministerstvom štátnej bezpečnosti v hlavnom meste moldavského separatistického regiónu Podnestersko, uviedla podľa agentúry Reuters miestna televízia TSV. Neznámi útočníci vraj na budovu v Tiraspole strieľali z granátometov. Obete zatiaľ hlásené nie sú. O Podnestersku v médiách hovorí v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Kyjev sa obáva, že ruské sily sa chystajú územie neuznávanej proruskej republiky Podnestersko používať na podnikanie ďalších útokov na Ukrajinu.

19:10 Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyhlásil podľa britskej stanice BBC, že mesto nechá demontovať obrovskú bronzovú sochu, ktorá oslavuje priateľstvo medzi Ukrajinou a Ruskom. Socha robotníkov stojí pri rieke Dneper od roku 1982. V utorok bude rozobraná a odstránená.

18:54 Generálny tajomník OSN António Guterres a turecký prezident Recep Rayyip Erdogan upozornili na naliehavú potrebu "účinného prístupu cez humanitárne koridory" s cieľom evakuovať ukrajinských civilistov a dodať humanitárnu pomoc komunitám postihnutým vojnou. Guterres vyjadril podporu pokračujúcemu diplomatickému úsiliu Turecka o ukončenie vojny.

18:45 Ukrajina tvrdí, že ruské útoky na oceliareň Azovstaľ v meste Mariupol naďalej pokračujú, a to aj napriek ohlásenému prímeriu zo strany Ruska. Poradca ukrajinského prezidenta tvrdí, že komplex ostreľujú z tankov, diel aj lietadiel.

18:19 USA sa pripravujú na vyslanie protilietadlových systémov Stinger, protipancierových systémov Javelin a ďalšieho vybavenia určeného pre leteckú základňu v Dovere na Ukrajine.

18:06 Vo Varšave sa objavila nástenná maľba na tému potopenie ruského krížnika Moskva.

17:46 Od začiatku ruskej invázie ušlo z Ukrajiny viac ako 5,2 milióna Ukrajincov. Podľa agentúry OSN pre utečencov sa k nim za posledných 24 hodín pridalo viac ako 45 000 ľudí, uvádza britská stanica BBC.

17:37 Moskva v tejto chvíli nevidí zmysel vo vyhlasovaní prímeria na Ukrajine, pretože sa obáva, že by ho Kyjev zneužil na provokácie podobné udalosti v Buči, povedal dnes podľa agentúry RIA Novosti zástupca veľvyslanca Ruska pri OSN Dmitrij Poljanskij.

17:36 Spojené kráľovstvo poskytne Ukrajine "malý počet“ obrnených vozidiel Stormer vybavených odpaľovacími zariadeniami pre protilietadlové strely Starstreak, aby posilnilo protivzdušnú obranu krajiny.

17:27 Ruské ostreľovanie v Charkovskej oblasti zabilo 3 civilistov. K ostreľovaniu došlo v obci Bezruky neďaleko mesta Derhač, uviedol starosta Vjačeslav Zadorenko.

17:25 Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie zmarila atentát na ruského novinára, vyhlásil vo vysielaní štátnej televízie Putin. Ruské štátne médiá neskôr spresnili, že terčom mal byť údajne prokremeľský komentátor Vladimir Solovjov a jeho likvidáciu si mala objednať Ukrajinská bezpečnostná služba. Tá to vzápätí poprela.

17:20 Poľský premiér Mateusz Morawiecki plánuje v utorok odcestovať do Berlína na pracovné stretnutie s kancelárom Olafom Scholzom. Budú diskutovať o otázkach súvisiacich s ruskou inváziou na Ukrajinu vrátane možných reakcií európskych krajín.

16:59 Moskva v tejto chvíli nevidí zmysel vo vyhlasovaní prímeria na Ukrajine, obáva sa, že by ho Kyjev využil na provokácie, povedal zástupca Ruska v OSN.

16:57 Z ruskej Brianskej oblasti susediacej s Ukrajinou podľa ruských agentúr evakuujú pracovníkov niekoľkých štátnych inštitúcií po tom, čo dostali podozrivé oznámenia a vyhrážky. V noci na dnešok tam v ropnom sklade vypukol mohutný požiar. Zatiaľ ale nie je jasné, či požiar, ktorý stále nie je uhasený, priamo súvisí s vojnou na Ukrajine.

16:45 Od začiatku vojny na Ukrajine bolo z 28 krajín vyhostených asi 400 zamestnancov ruských diplomatických misií, píše NEXTA.

16:33 Päť ľudí zahynulo a 18 ďalších utrpelo zranenia pri ruských raketových útokoch na železnici v stredozápadnej časti Ukrajiny, informuje Kyjev.

16:09 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil dôvod, ktorým Putin odôvodňuje, prečo Rusko začalo vojnu na Ukrajine, za "zlomyseľný cynizmus". "Nič viac ako osud týchto preživších holokaustu nedokazuje to, aký zlomyseľný je cynizmus, ktorým Putin obhajuje vojnu," uviedol.

15:57 Forenzní experti, ktorí skúmajú telá obetí z masových hrobov nájdených severne od Kyjeva, hlásia nájdenie dôkazov, že niektoré zo žien z týchto hrobov boli znásilnené predtým, ako ich ruské sily zabili. Uviedol to ukrajinský súdny lekár Vladyslav Pirovskij zo skupiny lekárov, ktorá vykonala už niekoľko desiatok pitiev obyvateľov Buče, Irpiňa a Boroďanky, píše Guardian.

15:56 Medzinárodný trestný súd sa zapojí do vyšetrovania možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine, na ktorom už teraz spolupracujú Poľsko, Litva a Ukrajina.

15:45 Rusko tvrdí, že nezaútočí na civilistov uväznených v oceliarni Azovstal v Mariupole, pokiaľ ju v pondelok opustia, píše The Kyiv Independent.

15:31 Záber požiaru v ropnom zariadení v ruskom meste Briansk, ktoré leží približne 100 kilometrov na sever od ukrajinských hraníc. Príčina stále nie je známa.

15:25 Ruské ministerstvo zahraničia označilo štyridsať pracovníkov nemeckých diplomatických misií za nežiaduce osoby v reakcii na obdobný krok Berlína.

15:02 Závislosť sveta na uhlí, o ktorom si mnohí mysleli, že čoskoro skončí, je teraz silnejšia ako v minulosti. Dopyt rastie od minulého roka v súvislosti s nedostatkom zemného plynu a prudkým rastom spotreby elektriny po zrušení koronavírových obmedzení. Ruská invázia na Ukrajinu trh s uhlím výrazne podporila a vyvolala dominový efekt. Ten spôsobil, že producenti elektriny majú tejto suroviny nedostatok, ceny sa preto zvyšujú na nové rekordy, upozornila agentúra Bloomberg.

14:37 Ukrajina tvrdí, že sa s Ruskom nedohodla na vytvorení žiadneho humanitárneho koridoru na evakuáciu civilistov z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú cituje denník The Guardian.

14:00 Nemecko prijme v krátkom čase rozhodnutie, či schváli dodávku 100 bojových vozidiel pechoty typu Marder pre Ukrajinu. V pondelok to povedal hovorca vlády v Berlíne, informuje agentúra Reuters s tým, že by išlo o prvú dodávku ťažkých zbraní zo strany Nemecka určených pre Kyjev.

13:39 Ruská tajná služba FSB podľa ruského prezidenta Vladimira Putina zmarila pokus Kyjeva a Západu zavraždiť známeho televízneho moderátora, považovaného za tvár kremeľskej propagandy. Putin, ktorého vystúpenie vysielala štátna televízia, však žiadne dôkazy na podporu svojho tvrdenia neuviedol.

12:54 Rusko v pondelok vyhlásilo prímerie v okolí oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, aby tak umožnilo evakuáciu civilistov z tohto komplexu, kde sa ukrývajú poslední z ukrajinských obrancov. Informuje o tom agentúra AFP citujúca z vyhlásenia ruského ministerstva obrany.

12:22 Rusko varovalo Spojené štáty, aby Ukrajine už neposlali ďalšiu dodávku zbraní. V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija-24 to povedal veľvyslanec Moskvy vo Washingtone Anatolij Antonov.

12:17 Ruské ministerstvo obrany je pripravené na humanitárny koridor z Azovstalu. Otvorený by mal byť od 14. hodiny.

11:39 Európska únia podľa Josepa Borrella zatiaľ nedosiahla dohodu o ruskom energetickom embargu, informuje o tom The Kyiv Independent. Pre denník Die Welt povedal, že EÚ „nemá jednotný postoj k tejto otázke“.

10:52 Päť vlakových staníc v strednej a západnej Ukrajine sa v pondelok ráno stalo terčom ostreľovania ruských síl. Ako uviedol šéf ukrajinskej štátnej železničnej spoločnosti Olexandr Kamyšin, hlásené boli aj obete na životoch. Ďalšie podrobnosti budú zverejnené až neskôr.

10:42 Cez slovensko-ukrajinskú hranicu prešlo za nedeľu 1329 obyvateľov Ukrajiny. Z toho bolo 641 žien, 333 detí a 355 mužov. O dočasné útočisko požiadalo 125 osôb. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo v nedeľu 1069 ľudí.

10:10 Ukrajina by mohla zvíťaziť vo vojne proti Rusku, ak by mala k dispozícii patričné vojenské vybavenie. Povedal to v pondelok americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý sa spoločne so šéfom diplomacie USA vracia z návštevy Kyjeva, kde sa v nedeľu obaja stretli s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

9:43 Ruská armáda údajne zostrelila v noci na pondelok dva ukrajinské drony, ktoré prenikli na územie západoruskej Kurskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Uviedol to gubernátor Kurskej oblasti, ktorého citovala agentúra AFP.

9:24 Počas vojny už zahynulo 215 detí, 391 bolo zranených. Informovala o tom ombudsmanka Ludmyla Denisova. Predpokladá sa, že skutočné čísla sú vyššie.

9:10 Novou americkou veľvyslankyňou na Ukrajine sa stane Bridget Brinková, doterajšia ambasádorka Spojených štátov na Slovensku. Prezident USA Joe Biden má Brinkovú podľa správ amerických médií do funkcie vymenovať v priebehu pondelka. Informuje o tom stanica BBC.

8:35 Rusko zlyháva vo svojich vojnových cieľoch, Ukrajina je úspešná, vyhlásil po návšteve Kyjeva americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

8:07 Ruské jednotky pokračujú v ostreľovaní v smeroch na obce Slobožanske a Izjum na východe Ukrajiny. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej operačnej správe.

7:57 Na 17 mŕtvych sa zvýšil počet obetí požiaru v budove vojenského výskumného ústavu v meste Tver na severozápade Ruska. V noci na pondelok o tom informoval denník The Guardian s odvolaním sa na agentúru TASS.

Tento výskumný ústav je považovaný za kľúčový pre ruské ministerstvo obrany. Podieľal sa napríklad na vývoji rakiet Iskander, ktoré Rusko nasadilo do bojov vo vojne proti Ukrajine. Okrem iného sa zaoberá aj vývojom navigačných, kontrolných a navádzacích systémov pre vesmírne lety, ale aj pre stíhačky a riadené strely.

7:43 Vo viacerých ukrajinských regiónoch spustili sirény ako výstrahy pred náletmi. Ide o oblasti Čerkasy, Černihiv, Kyjev, Kirovohrad, Vinnycja, Žytomyr, Sumy, Charkov, Odesa, Mykolajiv, Záporoží, Poltava, Dnepropetrovsk, Doneck aj Kyjeve.

7:26 Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v noci na pondelok priznalo, že vypukol požiar v ropnom zariadení v ruskom meste Briansk, ktoré leží približne 100 kilometrov na sever od ukrajinských hraníc. Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na ruskú štátnu stanicu RT.

7:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zagratuloval v nedeľu Emmanuelovi Macronovi k opätovnému zvoleniu za prezidenta Francúzska, pričom ho označil za "skutočného priateľa Ukrajiny."

6:45 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému to na nedeľňajšom stretnutí v Kyjeve povedali americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany USA Lloyd Austin.

Blinken tiež avizoval, že na Ukrajinu sa v priebehu tohto týždňa začnú vracať americkí diplomati, píše agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol v nedeľu s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a ministrom obrany USA Lloydom Austinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok