ONLINE: Ukrajina očakáva veľkú ofenzívu. Rusko viní Západ, že chce zmariť mierové rokovania

TA3 TASR ČTK
11.4.2022 06:37

Ukrajinská vláda informovala, že v pondelok bude otvorených deväť humanitárnych koridorov. Gazprom pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez Ukrajinu. Generál ruskej tajnej služby FSB Sergej Beseda skončil vo väzbe. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:47 Rusko podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zhromažďuje desaťtisíce vojakov na východe Ukrajiny, kde podľa neho krajinu čaká rozhodujúca bitka. Ukrajina stále očakáva, že sa môže začať už čoskoro. 

23:24 Popredného kritika Kremľa Vladimira Karu-Murzu, ktorý prežil dve podozrivé otravy, zadržali v pondelok v Moskve pri bytovom dome, kde žije. Informoval o tom ruský opozičný politik Iľja Jašin a médiá, odvolala sa na nich americká spravodajská televízia CNN.

22:49 Na Ukrajine sa cez humanitárne koridory podarilo evakuovať 4354 ľudí, 556 z nich bolo z obliehaného mesta Mariupoľ.

22:13 Z Ukrajiny prichádzajú správy o tom, že Rusi zhodili z dronu na Mariupoľ jedovatú látku. Ľudia v meste majú mať problémy s dýchaním. Informácie sa však nedá aktuálne overiť z nezávsilých zdrojov.

21:53 Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v pondelok po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že nemá "žiadne optimistické dojmy". Kancelár podľa svojich slov šéfa Kremľa upozornil na vojnové zločiny i na potrebu humanitárnych koridorov.

21:05 Spojené štáty a ich spojenci naďalej denne dodávajú Ukrajine veľké množstvá zbraní a munície. V pondelok to uviedol hovorca Pentagónu John Kirby, podľa ktorého "v oblasti" pristáva denne osem až desať lietadiel s vojenským vybavením. Zásielky sú z lietadiel preložené na nákladné autá, ktoré následne putujú na Ukrajinu.

20:51 Rusko požiadalo v pondelok Google, aby odstránil zo svojej platformy vyhrážky mierené proti Rusom. Moskva tak spravila po tom, ako služba Google prekladač podľa ruských úradov ponúkla niektorým užívateľom pri zadaní slovného spojenia drahí Rusi (v angličtine dear Russians) možnosť opraviť toto slovné spojene na mŕtvi Rusi (dead Russians).

20:10 Viac než 10.000 civilistov zahynulo v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára. TASR správu prevzala od agentúry AP, pre ktorú to v pondelok uviedol starosta tohto obliehaného prístavného mesta Vadym Bojčenko.

19:52 Dánsky zdravotnícky úrad, ktorý znepokojuje vojna na Ukrajine, v pondelok oznámil, že nakúpi dva milióny jódových tabletiek, aby ochránil obyvateľov v prípade, že by prišlo neďaleko Dánska k jadrovej nehode.

19:14 Na vyšetrovanie násilia zo strany Ruska voči ženám počas invázie na Ukrajinu a na ochranu detí v tomto konflikte vyzvali v pondelok vysokopostavení predstavitelia Organizácie Spojených národov. "Táto vojna sa musí skončiť. Teraz," povedala riaditeľka agentúry Ženy OSN Sima Bahousová na schôdzke Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

18:36 Indický premiér Naréndra Módí v pondelok uviedol, že navrhol priame rozhovory medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, a dodal, že situáciu na Ukrajine považuje za veľmi znepokojujúcu. Módího vyjadrenia prišli krátko pred jeho virtuálnym rokovaním s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

18:17 Takmer 40 ton humanitárnej pomoci už vydal Košický samosprávny kraj z dvoch skladov, ktoré v marci zradil v Košiciach a Michalovciach. Vďaka darcom sklady zásobujú krajské zariadenia núdzového bývania, humanitárne stánky na hraničnom prechode s Ukrajinou Veľké Slemence alebo veľkokapacitné registračné centrum v Michalovciach, informoval v pondelok Úrad KSK.

17:55 Spojené štáty sa domnievajú, že Rusko posiluje svoju vojenskú prítomnosť v Donbase a zvyšuje tam zásobovanie svojich jednotiek. Tieto pohyby však zrejme nie sú ešte začiatkom novej ofenzívy v tejto oblasti.

17:23 Za "veľmi priame, otvorené a ťažké" označil v pondelok rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer svoje rokovania o vojne na Ukrajine s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Toto nie je žiadna priateľská návšteva," zdôraznil Nehammer vo vyhlásení bezprostredne po pondelkovom stretnutí s Putinom v Moskve.

16:51 Taliansko zhabalo nehnuteľnosti v hodnote 105 miliónov eur, ktoré vlastnia bývalý ruský pretekár Formuly 1 Nikita Mazepin a jeho otec – ruský oligarcha – Dmitrij Mazepin.

16:34 Ukrajina očakáva, že Rusko už čoskoro spustí veľkú ofenzívu na východe krajiny. Uviedol to v pondelok počas brífingu pre médiá hovorca ukrajinského ministerstva obrany Olexandr Motuzianyk. "Nepriateľ takmer dokončil prípravu na útok na východe. Atak sa začne čoskoro," povedal Motuzianyk a dodal, že "nevieme presne, kedy" Rusi zaútočia.

16:13 Rakúsky kancelár Karl Nehammer začal v pondelok svoje stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. "V súčasnosti sú spolu v rezidencii pána Putina", potvrdil pre AFP jeden z hovorcov rakúskej vlády.

16:06 Diskusie o prípadnej kúpe niektorého z existujúcich systémov protivzdušnej obrany sú nateraz neaktuálne. Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková to uviedla v reakcii na slová predsedu parlamentu Borisa Kollára, ktorý naznačil plány o odkúpení jednej batérie systému Patriot od spojencov.

15:52 Slovensko nedostalo od Ruska žiadnu diplomatickú nótu. Na sociálnej sieti na to upozorňuje polícia s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. Na sociálnych sieťach sa podľa polície šíria informácie o údajnej diplomatickej nóte, ktorá má vyvolať strach a obavy z toho, že Slovensko pomáha Ukrajine.

15:41 Rusko nepozastaví svoju vojenskú operáciu na Ukrajine pre ďalšie kolo mierových rokovaní. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Podľa ruských predstaviteľov mierové rokovania s Ukrajinou nenapredujú tak rýchlo, akoby chceli. Zároveň obviňujú Západ, že sa snaží mierové rokovania zmariť, keď obviňuje ruských vojakov z páchania vojnových zločinov na Ukrajine, čo Rusko popiera.

15:33 Tri členské krajiny Európskej únie - Nemecko, Holandsko a Švédsko - poskytnú Medzinárodnému trestnému súdu približne 2,5 milióna eur na prešetrenie údajných vojnových zločinov na Ukrajine.

15:25 Do Ľvova dorazil tím francúzskych odborníkov na identifikáciu tiel. Ukrajinským kolegom budú pomáhať s "vyšetrovaním vojnových zločinov v okolí Kyjeva", uviedol francúzsky veľvyslanec na Ukrajine Etienne de Poncins. Podľa veľvyslanca je Francúzsko prvou krajinou, ktorá poskytla tento druh pomoci.

15:10 Kanadská vláda v pondelok oznámila, že zavádza sankcie na spoločnosti pôsobiace v ruskom obrannom sektore. Zároveň informovala, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu zavažuje aj prijatie ďalších postihov, uvádza agentúra Reuters.

14:56 Stredoškolákom z Ukrajiny sú na Slovensku k dispozícii aj učebné miesta v systéme duálneho vzdelávania.

14:44 Na Ukrajine bude potrebné odmínovať 300-tisíc štvorcových kilometrov územia. Táto plocha zodpovedá približne polovici rozlohy celej Ukrajiny. Podľa agentúry Ukrinform to uviedla Štátna služba pre mimoriadne udalosti.

14:38 V pondelok prišli na Ukrajinu francúzski žandári, aby pomohli s vyšetrovaním ruských vojnových zločinov. Stalo sa tak v reakcii na objavenie tiel civilného obyvateľstva vo viacerých mestách okolo Kyjeva.

14:29 Ukrajinské jednotky brániace obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu Ukrajiny v pondelok na sociálnej sieti Facebook uviedli, že sa pripravujú pravdepodobne na svoju "poslednú bitku".

14:19 Generálny štáb ukrajinskej armády v pondelok informoval, že pozorne monitoruje aktivity ruských vojakov rozmiestnených v moldavskom odštiepeneckom regiónu Podnestersko. Zároveň varoval, že Rusko by mohlo na Ukrajinu zaútočiť aj z podnesterskej oblasti. Informuje o tom agentúra DPA.

14:06 Stretnutie Putina s rakúskym kancelárom Nehammerom sa uskutoční bez novinárov. Nebude ani tlačová konferencia.

13:56 Chorvátska vláda označila 18 ruských diplomatov a šesť administratívnych pracovníkov ruského veľvyslanectva v Chorvátsku za nežiaduce osoby, oznámilo v pondelok chorvátske ministerstvo zahraničných vecí.

13:47 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok povedala, že Nemecko eviduje "rozsiahle indície" nasvedčujúce tomu, že počas ruskej invázie dochádza na Ukrajine k páchaniu vojnových zločinov. Baerbocková to povedala novinárom pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa koná v Luxemburgu.

13:38 Proukrajinský bieloruský on-line spravodajský kanál Belaruski gajun informoval, že v nedeľu zaznamenal značný presun techniky ruských ozbrojených síl, ktorý sa uskutočnil vlakmi cez Bielorusko.

13:26 Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová bude pracovať pre nemecké noviny Die Welt. Do povedomia svetovej verejnosti sa dostala v marci tohto roku, keď v živom vysielaní hlavných správ ruskej štátnej televízie ukázala protestný plagát proti vojne na Ukrajine.

13:15 Prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave v juhokórejskom parlamente uviedol, že najhoršia situácia s nepriateľskými akciami je v „zničenom“ Mariupole.

13:02 Krajiny EÚ začali pracovať na šiestom balíku sankcií proti Rusku. Diskutuje sa aj o sankciách súvisiacich s ropou.

12:50 Okupanti cez noc zasiahli 66-krát delostrelectvo, mínomety a MLRS v Charkovskej oblasti, hovorí šéf Charkovskej regionálnej štátnej správy Oleg Sinegubov.

12:41 Ruskí vojaci zničili rímskokatolícky seminár Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v obci Vozel pri Kyjeve, pričom ukradli kalich a monštranciu, ktoré v roku 2001 použil pápež Ján Pavol II. počas návštevy Ukrajiny. V pondelok o tom informoval latinský biskup kyjevsko-žytomyrskej diecézy Vitalij Kryvyckyj.

12:34 Česká správa štátnych hmotných rezerv posiela na Ukrajinu ďalšiu pomoc, ide o 127 ton potravín zo štátnych skladov. Správa zaistí dopravu vlastnou technikou.

12:29 Od začiatku ruskej invázie prišlo do Poľska už 2,66 milióna utečencov z Ukrajiny, uviedla v pondelok poľská pohraničná stráž. V ostatných týždňoch však počet takýchto príchodov prudko klesá a naopak sa zvyšuje počet ľudí, ktorí sa vracajú na Ukrajinu, upozorňuje stanica BBC.

12:17 Nový Zéland pošle do Európy vojenské transportné lietadlo, 50-členný podporný tím a Británii poskytne financie na nákup zbraní a munície. V pondelok to v reakcii na situáciu na Ukrajine uviedla predsedníčka novozélandskej vlády Jacinda Ardernová.

12:06 Darovaný systém protivzdušnej obrany S-300 naďalej pomáha Ukrajine. Správy z Ruskej federácie o jeho zničení sú ďalším klamstvom ruského prezidenta Vladimira Putina. Hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková to uviedla v súvislosti so správami o zničení systému.

11:51 Vojna Ruska s Ukrajinou môže trvať aj viac ako desaťročie, domnieva sa poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. V rozhovore s agentúrou Unian dodal, že počas tejto doby budú zaručené obdobia pokoja i bojov.

11:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal v pondelok Južnú Kóreu, aby jeho krajine brániacej sa pred ruskou ofenzívou dodala ťažkú vojenskú techniku vrátane lietadiel a tankov. Informovala agentúra Jonhap. 

11:35 Z Partizánskeho vypravili prvú dodávku s humanitárnou pomocou pre ukrajinských občanov. Zdravotnícke, hygienické i ďalšie potreby zakúpila samospráva z prostriedkov, ktoré združila od ľudí v Mestskom komunitnom fonde Spolu pre Partizánske. 

11:27 Ukrajinské úrady v pondelok otvorili provizórny most, ktorý spája mestá Irpin, Buču, Hostomel a Vorzel s Kyjevom. Informoval o tom server Ukrajinska pravda, ktorý zároveň zverejnil video z miesta. Spravodajský portál pripomenul, že v tesnej blízkosti miesta sa nachádza pôvodný zničený most, ktorého fotografie na konci februára obleteli celý svet, keď ľudia utekajúci pred tamojšími bojmi prechádzali cez jeho zničenú štruktúru na druhý breh.

11:26 Poslankyňa ukrajinského parlamentu Marija Mezencevová upozorňuje, že preskupovanie ruských inváznych síl v Donbase zhorší už aj tak zlú situáciu civilistov uviaznutých v oblastiach bojov na východe Ukrajiny. 

11:17 Je dobré osobne povedať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že túto vojnu prehral, vyhlásil podľa agentúry Reuters rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg. Komentoval tak dnešnú cestu rakúskeho kancelára Karla Nehammera, ktorý mieri do Moskvy, aby sa stretol s ruským vodcom.

11:16 Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko tvrdí, že veľká ofenzíva ruských jednotiek v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny sa už v podstate začala. Americká spravodajská televízia CNN v pondelok informovala, že Denysenko vo vysielaní ukrajinskej televízie podotkol, že tentoraz sa nebude opakovať situácia z 24. februára, keď Rusko spustilo prvé nálety a ostreľovanie na ciele na ukrajinskom území. 

11:11 Severoatlantická aliancia si chce zaistiť rozsiahlu a trvalú vojenskú prítomnosť na hraniciach svojich členských krajín ležiacich na východnom krídle NATO, aby dokázala v budúcnosti zabrániť prípadnej agresii zo strany Ruska. V rozhovore pre britský denník The Telegraph, z ktorého v pondelok citovala agentúra Reuters, to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

11:00 Ukrajina v nedeľu informovala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) o tom, že vykonala prvú výmenu pracovníkov v Černobyľskej atómovej elektrárni za ostatné tri týždne. Oznámil to v nedeľu generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi a dodal, že MAAE už čoskoro vyšle do elektrárne bezpečnostnú misiu. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:56 Agentúra Standard & Poor's Global Ratings koncom minulého týždňa zhoršila hodnotenie schopnosti Ruska splácať zahraničný dlh po tom, čo sa pokúsilo uhradiť investorom dolárový dlhopis v rubľoch. Moskve tak hrozí, že prvýkrát za viac ako storočie čoskoro nesplní svojej zahraničné záväzky. 

10:53 Je pravdepodobné, že v Mariupole zomreli desiatky tisíc ľudí. Vyhlásil to Volodymyr Zelenskyj.

10:43 Celkom 64 Ukrajincov prešlo doteraz dočasným útočiskom, ktoré pre okres Zvolen zriadili v športovej hale v Sliači 31. marca. V sobotu z nej odišlo nateraz posledných 14 utečencov. 

10:22 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o zhruba 19.500 vojakov, uviedla v pondelok ukrajinská armáda. Ruské ministerstvo obrany naopak informuje o raste strát ukrajinských síl a okrem iného tiež tvrdí, že pri meste Dnipro zlikvidovalo štyri odpaľovacie zariadenia systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý Ukrajine dodala jedna z európskych krajín.

10:14 Rehoľné sestry z gréckokatolíckeho monastiera v obci Hošiv pri Ľvove prichýlili 40 utečencov z oblastí najviac postihnutých vojnou. Napísala agentúra AP. 

10:13 Ukrajinská vláda informovala, že v pondelok bude otvorených deväť humanitárnych koridorov, ktoré majú pomôcť ľuďom dostať sa z oblastí ťažkých bojov na východe krajiny. Informovala agentúra DPA. 

10:05 EÚ má v zálohe nové sankcie proti Rusku, povedal Borrell pred konaním ministrov zahraničia. V otázke embarga na energie sú ale členské štáty rozdelené.

9:55 Špecializované zdravotnícke lietadlo nemeckých ozbrojených síl v pondelok ráno odletelo do mesta Rzeszów na juhovýchode Poľska, odkiaľ do Nemecka privezie zranených Ukrajincov. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ide o prvé poskytnutie takéhoto druhu pomoci. V minulosti však Nemecko využívalo tento typ lietadla na prevoz zranených ukrajinských vojakov.

9:50 Počet utečencov z Ukrajiny do Poľska klesá. Včera poľské hranice prekročilo zhruba 28 500 ľudí. Pre porovnanie, 6. marca prišlo do Poľska 142 300 utečencov. Od počiatku ruskej invázie utieklo do Poľska 2 657 000 ľudí.

9:41 Hraničnými priechodmi medzi Slovenskom a Ukrajinou prešlo za nedeľu (10. 4.) 3379 osôb, z toho 723 mužov, 1765 žien a 891 detí. O dočasné útočisko požiadalo 330 osôb.

9:36 Generál ruskej tajnej služby FSB Sergej Beseda skončil vo väzbe. Poľský denník Gazeta Wyborcza píše, že Beseda mal ukradnúť peniaze, ktoré mali Moskve zaistiť hladké víťazstvo na Ukrajine. Beseda mal mať len v posledných mesiacoch k dispozícii desať miliárd rubľov z tajnej časti štátneho rozpočtu. Armádni vyšetrovatelia sa pokúšajú zistiť, čo sa s peniazmi stalo. Generálovi hrozí doživotie.

9:27 Banka Société Générale chystá odchod z Ruska, dohodla sa na predaji svojho podielu v Rosbank a dcérskych poisťovacích firmách tohto ruského veriteľa.

9:21 Turecko plánuje vytvoriť novú leteckú spoločnosť, ktorej úlohou bude privážať ruských turistov do tureckých letovísk. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na správy tureckých médií. Nové aerolínie by mali sídliť v tureckom stredomorskom letovisku Antalya.

9:13 Luhansk.

9:09 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v pondelok vyhlásil, že dôjde k novej ofenzíve ruských síl, a to nie len na obliehaný Mariupoľ, ale aj na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Kadyrov sa takto vyjadril vo videozázname zverejnenom prostredníctvom aplikácie Telegram, informuje agentúra Reuters.

8:58 Josep Borrell pripustil možnosť ďalších sankcií. Šéf európskej diplomacie to uviedol pred dnešným stretnutím ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Luxemburgu.

8:47 Ukrajinská ekonomika tento rok klesne o 45,1 percenta. Vyplýva to z odhadov Svetovej banky. Ruská invázia uzavrela mnohé podniky a znížila export. Hrubý domáci produkt Ruska by mal z dôvodu sankcií tento rok klesnúť o 11,2 percenta.

8:32 Rusko na východe Ukrajiny pokračuje v útokoch neriadenými strelami. To zvyšuje pravdepodobnosť civilných obetí. Uviedlo to britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej aktualizácii o situácii na Ukrajine. 

8:16 Gazprom pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

8:07 Ukrajinská vláda uvoľnila prvé finančné prostriedky vo výške jednej miliardy hrivien (31,2 milióna eur) na naliehavé práce pri odpratávaní sutín a na nevyhnutné opravy  v oblastiach, ktoré boli oslobodené spod ruskej okupácie. V nedeľu v Kyjeve to povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal, informuje agentúra DPA.

7:58 Ruská armáda pokračuje v ostreľovaní Luhanskej a Doneckej oblasti. Ukrajinské sily tam odrazili niekoľko útokov, informuje britská vojenská rozviedka.

7:45 Čečenský líder Ramzan Kadyrov vyhlásil, že dôjde k ďalšej ofenzíve. A to nie len v obliehanom Mariupole, ale aj na Kyjev a ďalšie mestá.

7:40 Rakúsky kancelár Karl Nehammer bude dnes v Moskve rokovať s Putinom. Nehammer je prvým lídrom krajiny EÚ, ktorý sa s Putinom od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stretne.

7:33 Ruské jednotky mali v Doneckej oblasti použiť fosforovú muníciu. Tvrdí to britská vojenská rozviedka. Podľa spravodajcov to tak zvyšuje riziko jej opätovného nasadenia v Mariupole.

7:14 V oslobodenej Kyjevskej oblasti bola zneškodnená munícia. Veliteľ Kyjevskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Pavliuk 11. apríla povedal, že ruské sily zanechali mnoho „prekvapení“, vrátane mín, ktoré boli nastražené ako pasce, píše Ukrinform.

7:10 Ukrajinský generálny štáb varoval pred možnými ruskými provokáciami v Podnestersku a obnovením ofenzívy ruskej armády na severovýchode Ukrajiny.

6:59 Počet obetí raketového útoku na železničnú stanicu v Kramatorsku stúpol na 57 ľudí a 109 bolo zranených. Oznámil to náčelník Doneckej oblastnej vojenskej správy Pavel Kirilenko.

6:53 Fínsko a Švédsko sú zjavne pripravené vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) už v lete tohto roka. Informovali o tom v pondelok noviny The Times s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov, podľa ktorých Rusko v tejto súvislosti urobilo "obrovskú strategickú chybu".

6:42 Od začiatku ruskej invázie prišlo o život najmenej 1793 civilistov, ďalších 2439 civilistov utrpelo zranenie, potvrdil úrad vysokej kmisárky OSN.

6:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval v nedeľu obyvateľov svojej krajiny, že Rusko zrejme uskutoční väčšie vojenské operácie na východe krajiny. Najbližší týždeň bude podľa neho rovnako kľúčovým ako všetky ostatné v tejto vojne.

6:32 Ruské sily počas uplynulého víkendu pokračovali v ostreľovaní východnej Ukrajiny. V okolí Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta ležiaceho neďaleko ruskej hranice, zahynulo desať civilistov vrátane dieťaťa a ďalších 11 utrpelo zranenia, oznámili v nedeľu tamojšie úrady. Informácie priniesli denník The Guardian, agentúra AFP a stanica BBC.

6:30 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľu uviedla, že dotazník, ktorý počas návštevy Kyjeva odovzdala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, predstavuje veľmi dôležitý krok vpred. Odpovede Ukrajiny jej totiž umožnia rozhodnúť, či bude odporúčať túto krajinu ako kandidáta na vstup do EÚ, povedala pre televíziu CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok