Nehammer sa stretne s Putinom. Je dobré mu osobne povedať, že prehral, uviedol šéf rakúskej diplomacie

TA3 ČTK
11.4.2022 11:25

Je dobré osobne povedať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že túto vojnu prehral, ​​vyhlásil podľa agentúry Reuters rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg. Komentoval tak dnešnú cestu rakúskeho kancelára Karla Nehammera, ktorý mieri do Moskvy, aby sa stretol s ruským vodcom.

Nový rakúsky kancelár chce pokračovať v šľapajach Kurza,
TASR/AP

Ide o prvé osobné stretnutie medzi šéfom Kremľa a vrcholným predstaviteľom Európskej únie od 24. februára, kedy Rusko napadlo Ukrajinu. Nehammer bol v sobotu v Kyjeve, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a navštívil aj mesto Buča, kde po odchode ruskej armády našli stovky zabitých civilistov. Rakúsky kancelár potom Ukrajine sľúbil ďalšiu podporu a sprísňovanie protiruských postihov.

Nehammer potom v nedeľu oznámil, že sa vydá do Moskvy za Putinom. Odôvodnil to tým, že treba urobiť všetko, čo môže prispieť k ukončeniu vojny. Podľa agentúry APA dodal, že chce sprostredkovať dialóg medzi Zelenským a Putinom, ktorý by viedol k prímeriu a otvoreniu humanitárnych koridorov.

Vzniesla sa vlna kritiky

Za kancelára, na ktorého sa po jeho rozhodnutí zniesla v Rakúsku aj zahraničí kritika, sa v pondelok postavil šéf rakúskej diplomacie. Podľa Schallenberga je dobré Putinovi osobne pripomenúť, že vojnu prehral. "Je rozdiel postaviť sa mu tvárou v tvár a povedať mu, aká je realita: že tento prezident de facto morálne prehral vojnu," povedal Schallenberg po príchode na rokovania s ministrami zahraničných vecí členských krajín EÚ v Luxembursku. "Malo by byť v jeho vlastnom záujme, aby mu niekto povedal pravdu. Myslím, že je to dôležité a že to sami sebe dlhujeme, ak chceme zachrániť ľudské životy," dodal.

Rakúsky vicekancelár Werner Kogler bol zdržanlivejší. Uviedol, že táto cesta by "mohla stáť za pokus", ak by bola koordinovaná s EÚ, napísala agentúra APA. Známy rakúsky politológ Gerhard Mangott rozhodnutie kancelára kritizoval. 

"Nemyslím si, že táto návšteva bola múdre rozhodnutie. Nikto v EÚ nečakal na staviteľov mostov a Východoeurópania už tento krok ostro kritizovali," uviedol. Podľa Mangotta bude Putin vedieť, ako túto návštevu zneužiť.

Scholz stretnutie uvítal

Nemecký kancelár Olaf Scholz stretnutie svojho rakúskeho náprotivku s Putinom naopak uvítal. Uviedol, že podporuje akékoľvek diplomatické snahy pri ukončení vojny. Agentúre Reuters to oznámil jeho hovorca.

Rakúska rozhlasová stanica Ö1 uviedla, že schôdzka by sa nemala konať v Kremli, ale v Putinovej rezidencii v Moskve o tretej popoludní moskovského času (14:00 SELČ). Rozhovor sa údajne uskutoční medzi štyrmi očami, na mieste nebudú žiadni novinári. Nehammera sprevádza podľa denníka Kleine Zeitung iba jeho poradca, tlačový hovorca a príslušníci zvláštnej jednotky rakúskej polície Kobra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok