Podľa Kyjeva prišlo Rusko o vyše 19-tisíc vojakov. Moskva hlási zničenie štyroch systémov S-300

TA3 ČTK
11.4.2022 10:37

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o zhruba 19 500 vojakov, uviedla v pondelok ukrajinská armáda. Ruské ministerstvo obrany naopak informuje o raste strát ukrajinských síl a okrem iného tiež tvrdí, že pri meste Dnipro zlikvidovalo štyri odpaľovacie zariadenia systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý Ukrajine dodala jedna z európskych krajín.

Za posledný deň ukrajinské ozbrojené sily zabili okrem iného približne 200 ruských vojakov, zničili dve lietadlá, tri tanky, päť delostreleckých systémov, tri salvové raketomety alebo 12 bojových obrnených vozidiel nepriateľských síl, napísal server Ukrajinska pravda.

Rusi stratili množstvo techniky

Ukrajinský generálny štáb ďalej oznámil, že Ruská federácia na Ukrajine doteraz stratila napríklad 725 tankov, 1923 bojových obrnených vozidiel, 347 delostreleckých systémov, 111 salvových raketometov, 55 systémov protivzdušnej obrany, 154 lietadiel.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v pondelok ráno naopak vyhlásil, že ruská armáda riadenými strelami Kalibr, ktoré odpálila z mora, zničila na južnom okraji mesta Dnipro zariadenia systému protivzdušnej obrany S-300, ktoré Kyjevu dodala jedna z európskych krajín. Odkiaľ presne mal systém pochádzať, Konašenkov nespresnil. Podľa agentúry TASS povedal, že zariadenie bolo ukryté v hangári a ruské údery podľa neho zasiahli štyri odpaľovacie zariadenia S-300 a tiež až 25 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

Slovenský premiér Eduard Heger minulý týždeň uviedol, že jeho krajina darovala Ukrajine svoj systém protivzdušnej obrany S-300. V nedeľu neskoro večer šéf slovenskej vlády na twitteri odmietol skoršie ruské tvrdenia o zničení systému S-300. "Slovensko kategoricky popiera ruskú propagandu, že obranný systém S-300 na Ukrajine bol zničený. Je to hoax. Oficiálne to potvrdila Ukrajina," napísal Heger. Podľa agentúry Ukrinform reagoval na nedeľnú informáciu ruského ministerstva obrany, že ruské sily zničili odpaľovacie zariadenie systému S-300 v Starobohdanivce v Mykolajivskej oblasti a na vojenskom letisku v Čuhujive v Charkovskej oblasti.

Slovensko zatiaľ nereagovalo

Na dnešné ruské tvrdenie Kyjev ani Bratislava podľa dostupných informácií zatiaľ nereagovali. Ruská armáda ďalej podľa agentúry TASS hlási zostrelenie dvoch ukrajinských lietadiel Su-25 pri meste Izjum a tiež zničenie deviatich tankov, piatich salvových raketometov Grad a vyše 60 bojovníkov na Donbase.

Celkom od začiatku "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva vojenskú inváziu na Ukrajinu, hlási ruské vojsko okrem iného zničenie 2079 ukrajinských tankov a obrnených vozidiel, 441 dronov či 239 salvových raketometov, 129 lietadiel.

Podobné informácie uvádzané oboma bojujúcimi stranami nemožno nezávisle overiť. Ukrajinská strana údaje o stratách svojich ozbrojených síl neuvádza a zdržanlivá je ohľadom ruskej armády aj Moskva. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však minulý týždeň v rozhovore so stanicou Sky News pripustil, že Rusko na Ukrajine utrpelo "značné straty", aj keď Moskva zatiaľ oficiálne potvrdila len 1351 padlých vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok