Vojnový konflikt s Ruskom môže trvať aj viac ako desaťročie, domnieva sa Kyjev

TA3 ČTK
11.4.2022 11:57

Vojna Ruska s Ukrajinou môže trvať aj viac ako desaťročie, domnieva sa poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. V rozhovore s agentúrou Unian dodal, že počas tejto doby budú zaručené obdobia pokoja i bojov.

Situácia na Ukrajine.
TASR/AP

Arestovyč súčasnú situáciu prirovnal k bojom medzi Izraelom a okolitými arabskými štátmi, kde od izraelského vyhlásenia nezávislosti v roku 1948 prepuklo päť vojnových konfliktov.

"A tak to bude aj s nami. Neviem, či ich bude práve päť, ale do roku 2035 máme zaručených niekoľko vojenských stretov. To znamená prepuknutie bojov každé dva roky alebo možno každých päť rokov. A veľké boje každých sedem až osem rokov," domnieva sa sa poradca. Ukrajincom, ktorí na také vojnové roky nie sú pripravení, odporučil dočasne z vlasti odísť.

"Ak na to nie ste pripravení, ak kričíte, ako v tomto žiť a vychovávať deti, potrebujete inú krajinu. Toto je nový Izrael, len ten rozsah je náhlejší a desivejší," dodal Arestovyč.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo tento rok 24. februára. Obe strany takmer od začiatku vojnového konfliktu vyjednávajú o prímerí, mierové rozhovory ale doteraz nepriniesli výsledok. Podľa Kremľa si Kyjev kladie "neprijateľné" nároky, s čím ale ukrajinské vedenie nesúhlasí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok