ONLINE: Únia schválila už piaty balík sankcií, krajiny NATO dodajú Ukrajine viac zbraní

TA3 TASR ČTK
7.4.2022 06:32

Nemecká rozviedka zachytila hovory ruských vojakov o zabíjaní v Buči. Situácia v Mariupole je aj naďalej kritická, Ukrajina očakáva aj útoky na Kyjev. Lukašenko vyhlásil, že bez Bieloruska nemôže byť uzavretá dohoda o mieri. Štáty NATO sa zhodli na tom, že Ukrajine dodajú viac zbraní. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili, v sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval Cyprus, aby uzavrel svoje prístavy pre všetky ruské súkromné jachty a odobral Rusom takzvané "zlaté pasy", ktoré im zaistili dvojaké občianstvo.

23:14 Piaty balík protiruských sankcií, na ktorom sa po dvoch dňoch rokovaní dohodli vo štvrtok večer veľvyslanci členských krajín pri EÚ, bude v pondelok odobrený aj na úrovni ministrov zahraničných vecí. Uviedol to šéf českej diplomacie Jan Lipavský po skončení rokovania diplomatov členských krajín NATO.

22:54 Z oblastí bojov na Ukrajine sa podarilo evakuovať v priebehu dnešného dňa 4676 ľudí. Viac než 1200 ľudí sa podarilo previezž do Záporožia z Mariupolu.

22:22 Ministerstvo zahraničných vecí Čiernej Hory vo štvrtok nariadilo štyrom ruským diplomatom opustiť krajinu. Ako dôvod uviedlo, že konali v rozpore so svojím diplomatickým statusom.

21:48 Kremeľ vyjadril poľutovanie nad rozhodnutím Valného zhromaždenia OSN pozastaviť Rusku členstvo v Rade OSN pre ľudské práva v dôsledku jeho agresie voči Ukrajine. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň priznal, že počas vojny už prišlo o život veľa ruských vojakov.

21:32 Telá dovedna 26 ľudí objavili pod dvoma zničenými budovami v ukrajinskom meste Boroďanka ležiacom v Kyjevskej oblasti. Uviedla to vo štvrtok ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, informuje stanica Sky News. Prokurátorka však nepriblížila, či ukrajinské úrady určili príčinu úmrtí zmienených obetí. Ukrajinské úrady začali Boroďanku prehľadávať po odsune ruských vojakov, pripomína denník The Guardian.

21:17 Členské štáty Európskej únie schválili vo štvrtok v poradí už piaty balík protiruských sankcií, medzi ktoré patrí aj zákaz dovozu uhlia z Ruska.

21:15 Ruské jednotky pravdepodobne páchajú podobné "zverstvá" ako v Buči pri Kyjeve aj v iných častiach Ukrajiny. Vo štvrtok to po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli uviedol šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

20:27 Európska komisia vo štvrtok schválila Francúzsku program na poskytnutie likvidity až do výšky 155 miliárd eur firmám, ktoré zasiahli ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine.

19:54 Európsky parlament schválil nariadenie umožňujúce okamžité uvoľnenie 3,4 miliardy eur pre štáty EÚ, ktoré poskytli útočisko ľuďom z Ukrajiny utekajúcim pred ruskou agresiou. Prijatie naliehavých podporných opatrení pre krajiny eurobloku, ktoré prijímajú utečencov z Ukrajiny, nadväzuje na rozhodnutie europoslancov z minulého týždňa o presmerovaní prostriedkov z azylového a kohézneho fondu do krajín EÚ, ktoré prichýlili utečencov.

19:40 Pozrite si aj rozhovor so Samanthou Power, riaditeľkou agentúry USA pre medzinárodný rozvoj, novinárkou a diplomatkou. Je nositeľkou Pulitzerovej ceny za knihu o genocídach a bývalou veľvyslankyňou USA pri OSN. Samantha Power v rozhovore prízvukovala, že na zločiny Putina treba upozorniť a stojí pri ukrajinskom národe.

19:00 Ruský nálet na železnicu neďaleko stanice Barvinkove v Doneckej oblasti zablokoval odchod troch evakuoačných vlakov, informuje denník The Guardian.

18:41 Mnohí Ukrajinci sa v poslednom období vracajú zo zahraničia domov, a to napriek pokračujúcej ruskej invázii. Len za uplynulú nedeľu vstúpilo na územie Ukrajiny 22.000 jej občanov. Vo štvrtok o tom informovala ukrajinská pohraničná stráž.

18:15 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov pozastavilo vo štvrtok členstvo Ruska v Rade OSN pre ľudské práva.

18:00 Maďarsko prijalo už státisíce ukrajinských utečencov, no Ukrajina aj napriek tomu pokračuje v obviňovaní a slovnom napádaní Budapešti, uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

17:52 Krajiny Severoatlantickej aliancie musia byť pripravené pomôcť Ukrajine aj s dodávkami modernejších zbraní, nielen tých sovietskeho typu. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po skončení dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.

17:22 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zdôraznil, že jeho krajina potrebuje dodávky zbraní od členských štátov NATO do niekoľkých dní, inak bude neskoro. "Buď nám pomôžete teraz - a to hovorím o dňoch, nie týždňoch, alebo vaša pomoc príde príliš neskoro a veľa ľudí zomrie, veľa civilistov príde o svoje domovy a veľa dedín bude zničených. Práve preto, že táto pomoc prišla príliš neskoro," povedal Kuleba po stretnutí s ministrami zahraničných vecí NATO v Bruseli.

17:16 Svetová zdravotnícka organizácia sa pripravuje aj na možné „chemické útoky“ na Ukrajine, uviedol európsky šéf Hans Kluge podľa agentúry Reuters.

16:50 Zábery z ukrajinského mesta Buča a iných oblastí neďaleko Kyjeva, kde po stiahnutí sa ruských vojsk našli ukrajinské orgány telá mŕtvych civilistov, narušili pozitívnu atmosféru, ktorá panovala po nedávnych rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou. Vo štvrtok to po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli uviedol šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.

16:21 Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO na zhodli na tom, že Ukrajine dodajú viac zbraní. Vyhlásil to šéf aliancie Jens Stoltenberg, podľa ktorého môže Rusko viesť vojnu ešte dlhé mesiace.

16:19 Desivé zábery z ukrajinského mesta Buča obleteli celý svet a pobúrili medzinárodné spoločenstvo. O masakri v Buči sme sa rozprávali s očitým svedkom, ukrajinským novinárom Volodymyrom Runecom.

Viac si môžete pozrieť aj tu: 

16:03 Poslanci Európskeho parlamentu prijali uznesenie, vyzývajúce na zaistenie bezpečných koridorov pre deti utekajúce pred vojnou na Ukrajine a na pomoc deťom, ktoré sú vnútorne vysídlené alebo uviazli v obkľúčených oblastiach. Uznesenie podporilo 509 poslancov, traja boli proti a 47 sa zdržalo hlasovania.

15:43 Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo ukrajinských vyjednávačov, že im nezáleží na ukončení bojov, keďže od mierových rozhovorov v Istanbule zmenili svoje požiadavky. Ukrajinská strana medzičasom vyzvala Kremeľ, aby na znak svojej pripravenosti na dialóg obmedzil svoje útoky.

"Včera (v stredu) ukrajinská strana predložila svoj návrh dohody... Predstavuje odklon od najdôležitejších ustanovení prebratých na stretnutí v Istanbule 29. marca," povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

15:35 Vojnové zločiny Ruska v ukrajinskom meste Buča napĺňajú definíciu genocídy. V rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN to povedal poľský prezident Andrzej Duda. Prezident ďalej uviedol, že cieľom ruskej invázie je zlikvidovať ukrajinský národ, pričom ruské tvrdenia o "denacifikácii" Ukrajiny boli zámienkou na páchanie masakrov.

15:25 Rusko zrejme obnoví útoky na ukrajinské hlavné mesto, ak sa mu podarí prevziať plnú kontrolu nad Doneckým a Luhanským regiónom, uviedol zástupca šéfa ukrajinských pozemných ozbrojených síl Oleksandr Gruzevič.

15:10 Premiér Eduard Heger odcestuje na Ukrajinu. Pozrite si jeho tlačovú besedu, na ktorej priblížil, kedy sa stretne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským:

15:04 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil vo štvrtok, že jeho krajina musí byť zapojená do rokovaní o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Zároveň podľa vlastných slov očakáva, že v priebehu nasledujúcich dní bude rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

14:58 Slovensko ponúkne Ukrajine expertov na vyšetrovanie zločinov ruskej armády, krajine chce pomôcť s vývozom pšenice, povedal premiér Heger pred cestou do Kyjeva.

14:57 Ukrajinský vyjednávač obvinil ruských propagandistov. Podľa Podoljaka sú „rovnako zodpovední za zverstvá na Ukrajine“ ako ruské jednotky.

14:55 Lukašenko vyhlásil, že bieloruské tajné služby podnikli špeciálnu operáciu na Ukrajine, aby tam oslobodili zadržiavaných Bielorusov, hlavne vodičov.

14:52 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa pripravuje aj na možné chemické útoky na Ukrajine. Povedal to dnes regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. Organizácia podľa neho počíta so všetkými scenármi.

14:45 Ženy a deti by mali z Dnipra odísť, vyzýva primátor. Očakáva sa, že boje s Ruskom sa vo východných regiónoch zintenzívnia, píše agentúra Reuters.

14:39 Krajiny skupiny G7 vo štvrtok vyzvali na pozastavenie členstva Ruska v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) za "ohavné činy a zverstvá" na Ukrajine.

14:32 Estónska vláda sa rozhodla stiahnuť ruský plyn. Vláda v Tallinne tvrdí, že jej cieľom je ukončiť dovoz ruského plynu včas pred začiatkom „vykurovacej sezóny“ na jeseň. Ministri tvrdia, že sa s Fínskom dohodli na prenájme plávajúceho terminálu, ktorý umožní dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG).

14:28 Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtkovom uznesení v Štrasburgu vyzvali na dodatočné represívne opatrenia voči Rusku vrátane okamžitého úplného embarga na ruský dovoz ropy, uhlia, jadrového paliva a plynu.

14:17 Porovnanie dvoch máp. 14. deň vs 42. deň vojny.

13:52  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok Západ, aby "postavil Rusko pred spravodlivosť". Kroky Ruska totiž podľa Zelenského neboli mierené iba proti Ukrajine, ale proti celej Európe.

13:48 Ruský rubeľ dnes v Moskve výrazne spevnil. Dostal sa na najsilnejšiu úroveň od 11. februára, teda od doby pred začatím ruského útoku na Ukrajinu.

13:36 Španielsko "podporuje" snahu Ukrajiny stať sa členom EÚ. Ale členstvo v Severoatlantickej aliancii "nie je na stole". Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares to vo štvrtok povedal pre britskú spravodajskú stanicu Sky News.

13:28 Ukrajinská delegácia navštívila vojenský výcvikový priestor vo Veľkej Británii. Počas návštevy Ukrajincom ukázali „rozsah vybavenia a možností ďalšej vojenskej podpory, vrátane obranných raketových systémov a vozidiel s chráneným pohybom“, uviedlo ministerstvo obrany, uvádza BBC.

13:13 Vojna na Ukrajine je aktom agresie, ktorý mnohých z nás prekvapil, takto zhodnotil prebiehajúci konflikt vo východnej Európe český prezident Miloš Zeman v rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

13:10 Utečenci z Ukrajiny si v Česku založili cez 100 000 bankových účtov a ďalšie pribúdajú. V asistenčných centrách vznikajú teraz stovky nových zmlúv denne.

13:05 Zelenskyj dnes zožal v gréckom parlamente búrlivý potlesk. Išiel k jadru veci tým, že svoj prejav začal zmienkou o Mariupole, strategickom juhovýchodnom prístavnom meste, ktoré sa stalo symbolom utrpenia. S viac ako 100-tisíc etnickými Grékmi, ktorí tam žijú, má obliehané mesto v gréckych srdciach osobitné miesto, opakovane povedal grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

12:56 Do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára dorazilo vyše 2,5 milióna utečencov z Ukrajiny. Poľská pohraničná stráž dnes na twitteri informovala, že hranica smerom z Ukrajiny doteraz prekročilo 2,548 milióna ľudí, za stredu to bolo 24.300 ľudí.

12:45 Rusko by malo byť vylúčené zo skupiny najväčších svetových ekonomík G20 a USA budú bojkotovať niektoré stretnutia v tomto formáte, pokiaľ by sa ich mali zúčastniť ruskí predstavitelia, povedala v stredu zákonodarcom americká ministerka financií Janet Yellenová.

12:38 Google bude v Rusku čeliť ďalším postihom kvôli údajnému šíreniu falošných informácií o postupe ruskej invázie na Ukrajine, ktorú Moskva nazýva "špeciálnou operáciou". Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor rozhodol o tom, že Google nesmie v krajine inzerovať svoje služby. Obvinil aj platformu YouTube, ktorú Google vlastní, že porušuje zákon, keď zámerne zverejňuje údajne skreslené informácie, a diskredituje tým ruskú armádu.

12:24 Poľský prezident Andrzej Duda považuje ruské kroky na Ukrajine za genocídu. Duda tiež vyzval Západ, aby posilnil sankcie a ponúkol Rusku ultimátum so slovami: "Pokiaľ nesplníte tieto podmienky, nemáme sa o čom rozprávať."

12:18 Ruské sily použili civilistov ako ľudské štíty. Ruské jednotky použili dedinčanov na severe Ukrajiny ako ľudské štíty, aby sa ochránili pred protiútokom ukrajinských síl, uviedla BBC.

12:06 Ruské jednotky za posledných 24 hodín 48-krát ostreľovali civilnú infraštruktúru Charkova. Traja ľudia boli zabití ruským delostrelectvom

11:58 Nemecká rozviedka BND zachytila hovory ruských vojakov o zabíjaní v Buči. Ďalšie podobné zločiny sa najskôr odohrali aj v Mariupole a okolí, píše der Spiegel.

11:51 Starosta Mariupoľu tvrdí, že viac ako 100-tisíc ľudí stále potrebuje urgentnú evakuáciu z mesta. Píše agentúra Reuters. Na celej Ukrajine má byť dnes otvorených desať humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov, no podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuk povedala, že obyvatelia, ktorí sa snažia opustiť Mariupoľ, budú musieť opäť použiť vlastné vozidlá.

11:42 Zaslanie amerických zbraní na Ukrajinu „neprispeje k úspechu“ mierových rozhovorov. "Posielanie zbraní na Ukrajinu neprispeje k úspechu rusko-ukrajinských rozhovorov," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas konferenčného hovoru s novinármi, keď sa ho pýtali na dodávky amerických zbraní Ukrajine. "Samozrejme, že to bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou negatívny vplyv."

11:34 Nová nástenná maľba v jednej zo štvrtí Kyjeva.

11:25 Zelenskyj sa s predsedníčkou Európskej komisie stretne v piatok. Hovorca Zelenskeho dmietol z bezpečnostných dôvodov poskytnúť médiám bližšie informácie týkajúce sa stretnutia ukrajinského prezidenta a predsedníčky EK.

11:12 Za zapojenie do bojov na Ukrajine medzi rokmi 2016 a 2020 potrestal pražský súd muža 20 rokmi väzenia. Obžalovaný je stíhaný ako utečený.

11:02 Paríž si predvolal ruského veľvyslanca vo Francúzsku kvôli jeho príspevku na sociálnej sieti twitter, v ktorom zľahčoval nález stoviek civilných obetí v ukrajinskom meste Buča. Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian to oznámil na twitteri.

10:59 Pred trestný tribunál by mali byť postavení nielen priami páchatelia vojnových zločinov na Ukrajine a ich nadriadení, ale predovšetkým masový vrah (ruský prezident Vladimir) Putin, povedal v stredajšej relácii "Události, komentáře" v Českej televízii predseda Ústavného súdu ČR Pavel Rychetský.

10:50 Pokračuje ostreľovanie malého mesta Popasna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, oznámila vo štvrtok ráno ukrajinská armáda.

10:48 Britsko-holandský ropný koncern Royal Dutch Shell uviedol, že v dôsledku odchodu z Ruska môžu odpisy jeho aktív dosiahnuť až 5 miliárd USD (4,58 miliardy eur). To je viac, než firma predpokladala pred mesiacom.

10:41 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo zhruba o 18 900 vojakov, uviedla dnes ukrajinská armáda. Naopak ruské ministerstvo obrany informuje o raste strát ukrajinských síl. Podobné informácie uvádzané oboma bojujúcimi stranami nemožno nezávisle overiť.

10:35 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že považuje za správne udržiavať dialóg s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, píše agentúra TASS.

10:24 Ukrajina dnes znovu ostro kritizovala Maďarsko za jeho postoj k ruskej invázii. Ukrajinské ministerstvo zahraničia v novom vyhlásení uviedlo, že Budapešť ničí jednotu Európskej únie, a odkázalo, že "nikdy nie je neskoro pridať sa na správnu stranu dejín". Maďarské ministerstvo zahraničia si v stredu kvôli predchádzajúcim komentárom Kyjeva predvolalo ukrajinského veľvyslanca.

10:16 V školách je umiestnených 6248 ukrajinských žiakov. Uviedol to počas štvrtkovej tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

10:11 Prvýkrát od druhej svetovej vojny schválil americký Senát návrh zákona o pôžičke a prenájme pre Ukrajinu. Kyjevu to umožní získať zbrane a vybavenie v rámci zrýchleného programu. Počas 2. svetovej vojny bola prijatá Lend-Lease na pomoc krajinám protihitlerovskej koalície.

10:04 Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová vo štvrtok oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu sa jej krajina rozhodla uvaliť nové sankcie na 67 ruských občanov.

9:56 Česko vydalo od začiatku vojny cez 269 000 špeciálnych víz pre ľudí zasiahnutých ruskou inváziou na Ukrajinu. V stredu ich pribudlo takmer 3000.

9:48 Ruský plynárenský koncern Gazprom naďalej vo výrazných objemoch dodáva plyn do Európskej únie cez ukrajinské plynovodné siete, napriek pokračujúcemu vojnovému konfliktu na Ukrajine.

9:34 Pracuje sa na výcviku amerických protitankových dronov pre Ukrajinu. USA vycvičili malý počet Ukrajincov na používanie pokročilých protitankových bezpilotných lietadiel, uviedol v stredu vysoký predstaviteľ americkej obrany. Switchblade, ktorý môže ľahko prenášať jedna osoba, má schopnosť vznášať sa nad cieľom na míle ďaleko od operátora, uvádza BBC.

9:27 Spojené kráľovstvo pošle obrnené vozidlá na Ukrajinu. Konkrétne britské ministerstvo obrany pripravuje plány na dodávku hliadkových vozidiel Mastiff a bojových obrnených vozidiel Šakal, uvádza The Kyiv Independent.

9:20 Hraničnými priechodmi prešlo 716 mužov, 1291 žien a 621 detí. O dočasné útočisko požiadalo 851 osôb.  

9:14 Zelenskyj vyzval Rusov, aby sa nebáli protestovať proti vojne na Ukrajine. "Ak sa čo len trochu hanbíte za to, čo robí ruská armáda na Ukrajine, potom je to pre vás, ruských občanov, kľúčový okamih: musíte žiadať – len žiadať – ukončenie tejto vojny."

9:01 Rusko blokuje prístup pre humanitárnu pomoc do obliehaného prístavného mesta Mariupoľ, pretože chce ukryť dôkazy o tisícoch ľudí, ktorí tam boli zabití. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

8:56 USA sa domnievajú, že budú schopné identifikovať ruské jednotky, ktoré páchali zverstváv Buči.

8:46 Pražský hrad je podozrivý z toho, že  narýchlo zničil ďalších 32 utajovaných dokumentov. Obsahovali informácie spravodajcov o aktivitách ruských ozbrojených síl pri hraniciach s Ukrajinou alebo informácie NATO k bezpečnostnej situácii v Iraku.

8:32 Na východe Ukrajiny pokračovalo ostreľovanie luhanského mesta Popasna. Ruské jednotky podľa Kyjeva chcú obnoviť ofenzívy zamerané na Rubižne a Nižne.

8:26 Rakúsko vyhostí štyroch ruských diplomatov. Rakúsko je poslednou európskou krajinou, ktorá oznámila diplomatické sankcie voči Rusku. Tamojšie ministerstvo zahraničia dnes ráno oznámilo, že vyhostí troch ruských diplomatov z veľvyslanectva vo Viedni a jedného z konzulátu v Salzburgu.

8:20 Ukrajina oznámila, že chce dnes otvoriť desať humanitárnych koridorov. Oznámila Iryna Vereščuk, ukrajinská podpredsedníčka vlády.

8:12 Rusko podľa Ukrajiny zvýšilo počet brancov. Rusko sa sústreďuje na blížiacu sa útočnú operáciu na východnej Ukrajine s cieľom prevziať kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany a potvrdilo správu západných spravodajských služieb.

8:01 Počet údajných ruských vojnových zločinov sa zvýšil na 4820. Podľa nedávnej aktualizácie ukrajinskej generálnej prokuratúry. Predpokladá sa tiež, že v dôsledku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých 167 detí.

7:53 V Mariupole zahynulo viac ako 5000 civilistov. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých viac ako 5000 civilistov vrátane 210 detí, uviedol starosta mesta. Vadym Boichenko poznamenal, že ruské sily bombardovali nemocnice vrátane jednej, kde uhorelo 50 ľudí.

7:45 Ruskí vojaci sa "preskupujú a robia prieskum" pre ofenzívu v Donbase na východe Ukrajiny, kde sa nachádzajú aj odštiepenecké ukrajinské republiky. Uviedli to vo štvrtok ukrajinské ozbrojené sily v správe o 42. dni bojov.

7:38 Rusko blokuje humanitárny prístup do obliehaného prístavného mesta Mariupoľ, pretože chce skryť dôkazy o „tisícoch“ zabitých ľudí, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

7:26 Kanada si predvolá ruského veľvyslanca kvôli zabíjaniu civilistov v Buči. Kanada si predvolá ruského veľvyslanca kvôli údajným vraždám civilistov na kyjevských predmestiach Buča a Irpiň, uviedla ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová.

7:15 OSN bude dnes hlasovať o tom, či by malo odvolať Rusko z Rady OSN pre ľudské práva kvôli správam o zverstvách spáchaných v oblastiach Ukrajiny, ktoré obsadilo. Rezolúciu zaviedli USA po tom, čo sa na kyjevskom predmestí Buča objavili dôkazy o zabíjaní civilistov, píše BBC.

7:08 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu uviedol, že na štvrtkovom stretnutí so svojimi partnermi z NATO a G7 bude žiadať o "všetky potrebné zbrane".

7:04 Česká vláda rozhodla v stredu o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. Malo by ísť o obranné zbrane v hodnote 133 miliónov korún (približne 5 435 582 eur), informoval spravodajský web ČT24.

6:52 Fínsko v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zvýši počas nasledujúcich štyroch rokov svoje vojenské výdavky o 2,2 miliardy eur. Peniaze pôjdu na stovky nových profesionálnych vojakov, lepšiu bezpečnosť hraníc a zbrane vrátane rakiet a munície.

6:47 V garáži v ukrajinskom meste Hostomeľ bolo objavených 11 tiel, informovala vo štvrtok agentúra DPA. Podľa nej o tom informovali noviny Ukrajinska pravda s odvolaním sa na bývalého ministra vnútra Ukrajiny Arsena Avakova. Mŕtvymi sú údajne civilisti, ktorých zabili ruskí vojaci, uviedla DPA s tým, že tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

6:42 Podľa západných predstaviteľov môže konflikt na Ukrajine trvať ešte dlho. Šéf NATO Stoltenberg hovorí o mnohých mesiacoch alebo dokonca rokoch.

6:35 Ukrajina môže "absolútne" vyhrať vojnu proti Rusku, vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii hovorca Pentagónu John Kirby.

6:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvtok Západ, aby sa dohodol na embargu na ruskú ropu.

6:30 Z ukrajinských miest bolo v stredu evakuovaných cez humanitárne koridory 4892 civilistov, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok