Rusko je vinné z genocídy na Ukrajine. Putinovi treba stanoviť tvrdé podmienky, uviedol poľský prezident

TA3 TASR
7.4.2022 15:46

Vojnové zločiny Ruska v ukrajinskom meste Buča napĺňajú definíciu genocídy. V rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN to povedal poľský prezident Andrzej Duda, ktorého vo štvrtok citovala tlačová agentúra PAP.

Andrzej Duda Poľsko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Prezident ďalej uviedol, že cieľom ruskej invázie je zlikvidovať ukrajinský národ, pričom ruské tvrdenia o "denacifikácii" Ukrajiny boli zámienkou na páchanie masakrov. Duda poznamenal, že Rusko napadlo Ukrajinu už v roku 2014, keď anektovalo Krym. Podľa neho ruský útok na Gruzínsko v roku 2008 ukázal, že dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom "nemá zmysel".

"Vladimirovi Putinovi treba stanoviť tvrdé podmienky a povedať mu, že ak ich nesplní, niet o čom rokovať. Vedenie dialógu, ktorý k ničomu nevedie, je len hrou o čas," povedal Duda a dodal, že pokusy o dialóg s Putinom umožnili Rusku ukázať svoju "civilizovanú tvár... a zároveň vraždiť ľudí tým najsurovejším spôsobom".

Poľský líder vyhlásil, že ruské sily pravdepodobne zavraždili tisíce civilistov, a preto sa k ruskému prezidentovi nemožno správať ako k normálnemu politikovi, ale ako k vojnovému zločincovi, ktorého treba potrestať, píše PAP.

Duda sa zároveň vyjadril k sprísneniu sankcií voči Rusku a prijatiu opatrení zameraných na elimináciu nákupu uhľovodíkov z Ruska. Skritizoval Nemecko za to, že napriek varovaniam Poľska investuje do projektov, ako sú plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2, čím sa stáva závislé od dodávok ruského plynu. "Rusko vydiera nielen Nemecko – Rusko vydiera celú Európu," upozornil.

Na margo možného ruského útoku na Poľsko prezident povedal: "Myslím si, že za týchto okolností nikto nepochybuje o tom, že Poľsko je potenciálne ohrozené ruskou agresiou v budúcnosti. Práve preto musíme vynaložiť prostriedky na svoju obranu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok