Krajiny NATO dodajú Ukrajine viac zbraní. Vojna môže trvať ešte dlhé mesiace, povedal šéf aliancie

TA3 ČTK
7.4.2022 16:29

Ministri zahraničia členských krajín Severoatlantickej aliancie sa vo štvrtok zhodli na tom, že štáty NATO budú dodávať Ukrajine viac zbraní. Na záver dvojdňového ministerského rokovania to v Bruseli vyhlásil šéf aliancie Jens Stoltenberg, podľa ktorého môže Rusko, ktoré teraz chystá novú ofenzívu na východe krajiny, viesť vojnu ešte dlhé mesiace.

Podľa ukrajinského ministra Dmytra Kulebu potrebuje Kyjev nové zbrojné systémy teraz, pretože za niekoľko týždňov môže byť neskoro. "Buď nám pomôžete teraz - a hovorím o dňoch, nie o týždňoch - alebo vaša pomoc príde neskoro a zomrie mnoho ľudí," povedal po rokovaní novinárom v Bruseli Kuleba.

Väčšina z tridsiatky aliančných krajín od začiatku ruskej invázie poskytuje Ukrajine zbrane, medzi ktorými sú protitankové strely či systémy protivzdušnej obrany. Kyjev dostáva aj drony, s dodávkami požadovaných stíhačiek však aliančné krajiny váhajú. Česko podľa neoficiálnych informácií ako prvý štát dodalo Kyjevu tanky.

Podľa Stoltenberga sa vo štvrtok ministri zhodli na posilnení vojenskej a ďalšej podpory Ukrajine, do ktorej bude zahrnutá "široká škála" zbraní. Podrobnosti šéf NATO odmietol oznámiť a nevyjadril sa ani k otázke, či sa aliancia zhodla na tom, že niektoré typy zbraní v obavách z ruskej reakcie nebude naďalej dodávať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok