ONLINE: Rusi sa podľa Pentagónu úplne stiahli z Kyjeva, USA uvalili na Rusko ďalšie sankcie

TA3 TASR ČTK
6.4.2022 06:39

Ukrajina sa obáva toho, že Rusko by na svoje útoky mohlo využiť aj územie separatistickej proruskej republiky Podnesterska. Putinov hovorca Peskov zase vyhlásil, že chcú pokročiť v rokovaniach smerom k ukončeniu "vojenskej operácie". Bombardovanie neutícha, obyvateľov viacerých oblastí vyzvali na evakuáciu. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE článok sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diana budeme pokračovať opäť zajtra.

23:54 Americká vláda dodala Ukrajine 5000 terminálov Starlink na satelitný internet od firmy SpaceX. Majú zabezpečiť spojenie, aj keď "Putinova brutálna agresia preruší ukrajinskú optickú alebo mobilnú komunikačnú infraštruktúru", píše CNN. 

23:40 Napriek ruskému stiahnutiu vojsk z regiónov pri Kyjeve znejú v hlavnom meste Ukrajiny sirény, píše agentúra Ukrinform.

23:28 Pred budovou Ríšskeho snemu v Berlíne demonštrovali na podporu Ukrajiny tisíce ľudí. Pamiatku obetí ruskej agresie si uctili tak, že si ľahli na zem.

22:49 Z bojových zón na Ukrajine bolo dnes evakuovaných takmer 4900 ľudí. Z nich asi 1170 sa vlastnými autami dopravilo z obliehaného Mariupolu do Záporožia. Informovala na facebooku ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

22:10 Ukrajina bude po vojne potrebovať aktualizovanú verziu Marshallovho plánu. Vyhlásil to eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn. Opravy zdevastovanej krajiny by podľa neho bez poskytnutia primeranej pomoci mohli trvať desaťročia.

21:46 Ruskí poslanci sa chystajú médiám zakázať preberať cudzie správy o armáde. Novinári v Rusku majú niesť podľa návrhu poslancov zodpovednosť za preberanie informácií iných médií, ktoré obsahujú "nedôveryhodné" informácie o použití ruských ozbrojených síl v zahraničí a diskreditácii ruskej armády.

21:43 USA obvinili oligarchu Malofejeva z pokusu obísť sankcie. Informoval o tom americký minister spravodlivosti Merrick Garland. Washington považuje Konstantina Malofejeva za jeden zo zdrojov financií pre Rusov podporujúcich separatizmus na Kryme. Jeho majetok sa odhaduje na dve miliardy dolárov.

21:33 Do Záporožia dorazil konvoj Červeného kríža s vyše 1000 civilistami. Stalo sa tak po tom, čo viaceré pokusy Červeného kríža prepraviť civilistov do bezpečia zlyhali. Väčšinu z osôb prevezených do bezpečia tvorili ľudia pochádzajúci z Mariupola, ktorí však boli evakuovaní z neďalekého mesta Berďansk.

21:17 Podľa starostu Mariupola bolo v meste zabitých vyše 5000 civilistov. Vadym Boichenko dodal, žemedzi mŕtvymi je aj 210 detí.

20:25 Bulharská vláda pošle na Ukrajinu 2000 prilieb a viest. Na dodávkach zbraní Ukrajine sa štvorčlenná vládna koalícia naďalej nezhoduje.

20:09 V Severodonecku v dôsledku ruského ostreľovania horí 10 výškových budov. Oznámil to gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. V Severodonecku v súčasnosti sídlia regionálne úrady Luhanskej oblasti.

20:00 Ruskí vojaci zničili ukrajinský sklad paliva v Charkovskej oblasti. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa v regióne podarilo zneškodniť aj vojenské vybavenie, ktoré Ukrajinci skladovali na železničnej stanici.

19:54 Ruské jednotky sa úplne stiahli z okolia Kyjeva a Černihiva. V Rusku a Bielorusku teraz pravdepodobne doplnia zásoby, aby sa pripravili na ofenzívu na východe Ukrajiny, uviedli vysokopostavení predstavitelia amerického ministerstva obrany.

19:45 V Taliansku niekto podpálil vilu zabavenú ruskému moderátorovi Vladimírovi Solovjovovi, ktorý patrí k hlavným tváram ruských prokremelských médií. Požiar vily v meste Menaggio vypukol dnes ráno, ale podarilo sa ho rýchlo uhasiť. Podľa vyšetrovateľov bol oheň založený úmyselne. Horeli nahromadené pneumatiky. Škody ale nie sú nijako rozsiahle.

19:32 Podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl sa ruská armáda na území Ukrajiny pokúša nelegálne ťažiť drevo. Jednému z týchto pokusov Ukrajinci úspešne zabránili. Pri tom zdemolovali niekoľko kusov ruskej ťažkej techniky.

19:29 Senát odmietol uzákoniť možnosť, podľa ktorej by sa českí dobrovoľníci mohli zapojiť do bojov o Ukrajine na základe vládnej výnimky. Za zamietnutie tejto senátorskej zmeny branného zákona dnes hlasovalo 35 z 63 prítomných senátorov.

19:22 Fínsko zabavilo umelecké diela v hodnote 42 miliónov eur, ktoré sa vracali do Ruska z dočasných pôžičiek v talianskych a japonských múzeách. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na fínsku colnú správu.

19:20 USA sa nebudú zúčastňovať na zasadnutiach skupiny G20, na ktorých bude prítomná Ruská federácia. Americký prezident Joe Biden minulý mesiac v Bruseli uviedol, že Rusko by malo byť vylúčené zo skupiny G20 pre jeho agresiu na Ukrajine. Na uskutočnenie tohto kroku je však potrebná dohoda aj ostatných členov zoskupenia. 

19:15 Inflácia v Rusku sa zrýchlila na začiatku apríla na takmer 17 %, čo predstavuje 7-ročné maximum. Spotrebiteľské ceny nahor vyhnali výkyvy ruského rubľa, ktoré sú dôsledkom bezprecedentných sankcií západných krajín voči Rusku po útoku na Ukrajinu.

19:10 Vývoj vojny na Ukrajine vedie k silnejúcemu odsudzovaniu údajných vojnových zločinov páchaných Rusmi a k volaniu po stíhaní zodpovedných osôb vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina. Zhromažďovanie dôkazov o takých zločinoch a prípadné postavenie obžalovaných pred súd sú však extrémne zložité a zdĺhavé procesy s neistým vyústením, hoci previnenia sa môžu zdať akokoľvek zjavné, upozorňujú analýzy médií.

18:55 Ruský volejbalový zväz sa obrátil na Športový arbitrážny súd a požaduje od  medzinárodnej federácie FIVB odškodnenie za odobrané usporiadateľstvo majstrovstiev sveta mužov. Zväz vyčíslil straty na takmer 80 miliónov dolárov.

18:45 Najmenej 1563 civilistov bolo zabitých a 2213 utrpelo zranenia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vyplýva to z údajov Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva. OHCHR sa však domnieva, že "skutočné počty sú značne vyššie, keďže informácie z niektorých oblastí, kde prebiehajú intenzívne boje, meškajú a mnohé správy je ešte potrebné overiť". 

18:39 Tureckí vojenskí potápači zneškodnili námornú mínu plávajúcu v Čiernom mori. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu išlo už o tretiu mínu, ktorá sa našla v tureckých vodách. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany. 

18:35 V ukrajinskom meste Hostomeľ, ktoré 35 dní okupovali ruské sily, je nezvestných viac ako 400 ľudí. Povedala to ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová, ktorú cituje agentúra Reuters. "Svedkovia tvrdia, že niektorí z nich boli zabití, avšak kde sa nachádzajú ich pozostatky, nie je známe," dodala.

18:32 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová o vraždení civilistov v ukrajinskom meste Buča podľa BBC vyhlásila, že dôkazov neviny ruských vojakov bolo predložených už toľko, že táto téma by mala byť uzavretá.

18:30 Európskej únii sa nepodarilo dosiahnuť konsenzus na nových sankciách proti Rusku, ktoré navrhla Európska komisia. Dôvodom sú podľa nemenovaných zdrojov technické otázky, medzi nimi napríklad aj možné dôsledky prípadného zákazu dovozu uhlia na existujúce zmluvy s Ruskou federáciou.

18:21 V rámci nových sankcií USA rozhodli o zablokovaní prístupu najväčšej ruskej banky Sberbank, ako aj najväčšej súkromnej banky v Rusku Alfa Bank k americkému finančnému systému. Sankcie okrem toho zakazujú Američanom akýkoľvek biznis s týmito inštitúciami. 

18:15 Spojené štáty oznámili ďalší balík sankcií proti Rusku, ktorých súčasťou bude zákaz nových investícií v krajine, ako aj ďalšie kroky proti ruskému bankovému systému a voči elitám, vrátane dcér prezidenta Vladimira Putina. 

18:10 Pentagón odhaduje, že Rusko dokončilo stiahnutie jednotiek od Kyjeva. Tie po zotavení vyšle znova na Ukrajinu, uviedol podľa Reuters nemenovaný činiteľ.

18:04 Ruský prezident Vladimir Putin označil správy o zločinoch údajne spáchaných ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča za "surové a cynické provokácie" pochádzajúce od vlády v Kyjeve. Putin to povedal počas telefonátu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, oznámil Kremeľ.

17:55 Zahraničný výbor dolnej komory švajčiarskeho parlamentu tesnou väčšinou zamietol návrh Sociálnych demokratov na zákaz priameho aj tranzitného obchodu s plynom, ropou a uhlím zo strany firiem, v ktorých väčšinu kontroluje Rusko alebo osoby blízke Kremľu. Sociálni demokrati navrhovali zákaz obchodov týchto firiem do skončenia vojny na Ukrajine.

17:33 Británia zmrazila aktíva ruskej inštitúcie Sberbank a Moskovskej kreditnej banky. Oznámila tiež, že do konca tohto roka ukončí dovoz ruského uhlia aj ropy. Uvalila tiež sankcie na ďalších osem oligarchov.

17:31 Väčšina obyvateľov Poľska v súvislosti s udalosťami na susednej Ukrajine podporuje zavedenie povinného základného vojenského výcviku pre verejnosť. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky v stredu zverejnil denník Rzeczpospolita.

16:52 Biely dom oznámil nové sankcie voči niekoľkým členom ruskej elity vrátane Putinových dcér a príbuzných ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, píše BBC.

16:46 Vojna na Ukrajine môže trvať ešte mesiace či dokonca roky, zatiaľ totiž nič nenasvedčuje tomu, že by ruský prezident Vladimir Putin upustil od svojich ambícií ovládnuť celú Ukrajinu. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

16:28 Británia daruje Ukrajine približne 20 sanitiek, ktoré nahradia ukrajinské záchranárske vozidlá zničené ruskými útokmi. V stredu to oznámila ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

16:25 Satelitné zábery z marca, ktoré má Nemecko k dispozícii, poskytujú závažné dôkazy odporujúce tvrdeniam Ruska, že jeho sily neboli zapojené do zabíjania civilistov ukrajinskom v meste Buča. Novinárom to v stredu povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, informuje agentúra AFP.

16:17 Ruskí vojaci znásilnili v ukrajinskom meste Buča najmenej 25 žien a dievčat. Splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre oblasť ľudských práv Ľudmyla Denisovová to v utorok povedala britskej stanici BBC.

16:03 Berlín vedie s Kyjevom dôverné rokovania o možných bezpečnostných zárukách, ktoré by mohol Ukrajine ponúknuť v súvislosti s prebiehajúcou ruskou ofenzívou. Nemecký kancelár Olaf Scholz to v stredu povedal v Spolkovom sneme, informuje agentúra Reuters.

15:41 Maďarský premiér Viktor Orbán v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom navrhol vyhlásiť okamžité prímerie na Ukrajine. Šéfa Kremľa pozval na mierové rokovania do Budapešti s ukrajinským a francúzským prezidentom Volodymyrom Zelenským a Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Putin reagoval pozitívne, ale uviedol, že bude mať podmienky.

15:30 Na Slovensku už sú vojaci z Česka, ktorí sem prišli chrániť východnú hranicu NATO. Okrem nich na našom území pôsobia vojaci z Holandska a Spojených štátov.

Viac si môžete prečítať aj tu:

15:02 Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vyzvala obyvateľov Charkova, Doneckej a Luhanskej oblasti, aby okamžite odišli. Potvrdila, že ruské bombardovanie by mohlo odrezať evakuačné koridory.

14:47 Pri vybavovaní príspevku za ubytovanie odídenca sa ministerstvo vnútra snaží vyjsť v ústrety. Šéf rezortu Roman Mikulec to uviedol po rokovaní vlády v súvislosti so štvrtkovým termínom na podanie výkazu za február a marec, ktorý podávajú poskytovatelia ubytovania na obecný úrad. Ministerstvo podľa Mikulca požiadalo obce, aby akceptovali aj žiadosti podané v neskorších dátumoch a prispôsobili náporu úradné hodiny.

14:37 Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo video zobrazujúce masívne škody v meste Boroďanka, ktoré sa nachádza asi 40 kilometrov od Kyjeva. "To isté chceli urobiť s celou Ukrajinou, ale naša armáda sa bránila," uviedlo ministerstvo.

14:16 Na Slovensku je aktuálne hospitalizovaných 64 ukrajinských pacientov, z toho je 37 dospelých a 27 detí. Najčastejšie sú na interných, traumatologických a onkologických oddeleniach. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

14:10 Ukrajinská armáda uviedla, že nemá informácie o ostreľovaní ruských pohraničníkov v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza na hraniciach s Ukrajinou. "Takúto informácie k dispozícii nemáme," uviedol hovorca ukrajinského generálneho štábu v odpovedi pre Reuters, ktorý požiadal o vyjadrenie k incidentu.

14:05 Guvernér východného regiónu Luhansk uviedol, že po ruskom ostreľovaní horí asi desať výškových budov. Obete zatiaľ nehlásili. Úrady dnes ráno vyzvali civilistov, aby z oblasti odišli. Zároveň varovali, že ruské bombardovanie môže odrezať únikové cesty.

13:45 Z Mariupoľu hlásia, že po meste sa začali pohybovať ruské mobilné krematóriá. Podľa starostu Vadima Boychenka mohli v meste zomrieť desaťtisíce ľudí a kremácia má "zakryť stopy zločinov".

13:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil váhavosť Európy v súvislosti so zákazom dovozu ruských energií, pričom uviedol, že lídri niektorých krajín sa zaoberajú viac finančnými stratami ako vojnovými zločinmi.

Podľa Zelenského používajú lídri novú "rétoriku", keď hovoria o sankciách. "Nemôžem tolerovať nerozhodnosť po tom všetkom, čím sme si prešli a čo nám Rusko urobilo," uviedol Zelenskyj počas príhovoru v írskom parlamente.

13:30 Ruské sily zrejme spustia úplnú ofenzívu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny "zhruba do niekoľkých dní", vyhlásil v stredu pre britskú stanicu Sky News gubernátor tejto oblasti Serhij Hajdaj.

13:16 Premiér Eduard Heger oznámil po rokovaní vlády, že odcestuje do Kyjeva spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Absolovovať má aj osobné rokovanie s ukrajinským prezidentom Zelenským.

13:12 Tím Červeného kríža viedol konvoj autobusov a áut s viac ako 500 ľuďmi z obliehaného Mariupoľu do Záporožia. "Príchod tohto konvoja do Záporožia je veľkou úľavou pre stovky ľudí, ktorí nesmierne trpeli a teraz sú už na bezpečnejšom mieste," uviedol Pascal Hundt, vedúci delegácie Medzinárodného výboru Červeného kríža na Ukrajine, s tým, že v Mariupole sú uväznené ešte tisíce civilistov, ktoré potrebujú pomoc.

13:00 Medzinárodné spoločenstvo musí ostro odsúdiť to, čo spôsobila ruská vojenská agresia voči civilistom na Ukrajine. V súvislosti s aktualizovanými informáciami o násilnostiach a zabíjaní civilistov v ukrajinských mestách a obciach ruskou armádou to po rokovaní vlády vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

12:45 Kremeľ uviedol, že mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom nenapredujú tak rýchlo, ako by si želali. Hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že k dosiahnutiu pokroku vedie ešte dlhá cesta.

12:41 Zomrel známy ruský politik a poslanec Vladimir Žirinovskij. Jeho smrť podľa agentúry TASS oznámil šéf dolnej komory parlamentu Vjačeslav Volodin. Vodca ruskej krajnej pravice sa liečil na koronavírus.

12:34 Vláda schválila finančné prostriedky vo výške 205.800 eur do rozpočtovej kapitoly ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na zabezpečenie nákupu osív a hnojív v rámci humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

12:15 Rusi strieľali na miesto ditribúcie humanitárnej pomoci vo Vuhledare, pričom zabili najmenej dvoch ľudí, informuje The Kyiv Independent. Guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko uviedol, že ruské sily tiež zranili najmenej 5 ďalších ľudí. Zdôraznil, že úrady dokumentujú všetky vojnové zločiny.

12:02 Grécko vyhostí 12 ruských diplomatov, oznámilo grécke ministerstvo zahraničných vecí. "Grécke úrady vyhlásili 12 členov diplomatickej a konzulárnej misie Ruskej federácie pôsobiacich v Grécku za nežiaduce osoby," uviedol grécky rezort diplomacie vo vyhlásení. Dodal, že činnosť vyhostených diplomatov bola v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

11:41 Kto podporuje Rusko? Portál The Economist zverejnil mapu, na ktorej farebne rozlíšil krajiny, ktoré Rusku od začiatku vojny na Ukrajine vyjadrili podporu.

Mapa o podpore. The Economist

11:38 Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že členské krajiny EÚ by mali uvažovať o ponúknutí azylu ruským vojakom, ktorí chcú dezertovať z bojísk na Ukrajine. Michel v prejave Európskemu parlamentu vyjadril "pobúrenie nad zločinmi proti ľudskosti" i zločinmi voči nevinným civilistom v meste Buča i ďalších mestách. Následne Michel ruských vojakov vyzval, aby neposlúchali rozkazy.

11:20 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel správy o tom, že by Rusko chcelo zabiť ukrajinského prezidenta Zelenského. Rusko sa podľa jeho slov tiež snaží pokročiť v rokovaniach, čo by mohlo mať za následok koniec "vojenskej operácie".

11:18 Generálny štáb ukrajinskej armády nevylúčil, že by ruské sily mohli k podpore svojej ďalšej ofenzívy na Ukrajine použiť územie separatistickej proruskej republiky Podnesterska. Rusi by podľa Ukrajincov mohli podporovať útok do oblasti rieky Južný Bug, teda na sever od významného ukrajinského prístavu Odesa.

11:10 Východné Slovensko chránia slovenské prostriedky protivzdušnej obrany. Ozbrojené sily SR postupne presunuli do palebných postavení príslušné systémy tak, aby pokryli čo najväčšiu časť východnej hranice.

Viac sa dozviete v tomto článku: 

10:52 Pápež František odsúdil "masaker v Buči" a na svojej týždennej audiencii vo Vatikáne ukázal ukrajinskú vlajku, ktorú mu z tohto mesta poslali.

"Nedávne správy z Ukrajiny priniesli namiesto úľavy nové zverstvá, ako napríklad masaker v Buči. Krutosť, ktorá je čoraz väčšia, dokonca aj voči civilistom, bezbranným ženám a deťom. Sú to obete, ktorých nevinná krv volá do neba a prosí: Zastavte túto vojnu! Nech zbrane stíchnu! Prestaňte rozsievať smrť. Včera mi priniesli túto vlajku z mesta Buča. Pochádza z vojny, z umučeného mesta," uviedol pápež, ktorého citovala agentúra Reuters.

Pápež František ukazuje ukrajinskú zástavu, ktorú mu poslali z mesta Buča. TASR/AP

10:47 Holandské colné úrady na základe sankcií zavedených voči Rusku zhabali v niekoľkých lodeniciach 14 jácht vrátane 12, ktoré boli ešte vo výstavbe. Oznámil to holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra.

10:37 Na Slovensku by sa mohla opravovať poškodená technika Ukrajiny. Rokovania potvrdil pred stredajším rokovaním vlády minister obrany Jaroslav Naď. Dodal, že opravy by firmy realizovali na štandardnej komerčnej báze, teda nie zadarmo.

10:30 Turecko presťahovalo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine späť do Kyjeva po tom, ako ho minulý mesiac z bezpečnostných dôvodov evakuovalo.

10:20 Všetky školy v ruskom meste Belgorod boli podľa miestneho starostu evakuované pre správy o mínach. Informovala o tom agentúra NEXTA. Belgorod leží asi 40 kilometrov od ukrajinských hraníc.

10:05 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v utorok 2365 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 649 mužov, 1208 žien a 508 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 636 osôb. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva vnútra.

10:02 Ukrajinská podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková informovala o tom, že na stredu bolo dohodnutých 11 humanitárnych koridorov. Tí, ktorí chcú opustiť Mariupoľ, však budú musieť použiť vlastné autá.

9:45 Predstaviteľ ruskej regionálnej vlády v stredu uviedol, že ruskí pohraničníci v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza na hraniciach s Ukrajinou, sa v utorok ocitli pod paľbou. Informovala agentúra Reuters. 

9:44 Maďarské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo v stredu veľvyslanca Ukrajiny pre reakciu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na nedeľňajšie maďarské parlamentné voľby. 

9:38 Maďarská diplomacia si predvolala ukrajinského veľvyslanca kvôli tomu, čo označuje za urážlivé komentáre Kyjeva o postoji Budapešti k ruskej invázii.

9:23 Po zákaze dovozu ruského uhlia do EÚ bude skôr alebo neskôr potrebný aj zákaz ruskej ropy a plynu, uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

9:22 Turecko v stredu vyhlásilo, že zdieľa bolesť ukrajinského ľudu nad "hroznými" zábermi, ktoré sa objavili z miest v okolí Kyjeva, a vyzvalo na nezávislé vyšetrovanie. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

8:48 Pohraničná stráž v Kurskej oblasti v Rusku bola terčom ostreľovania, tvrdí tamojší gubernátor. Kurská oblasť susedí s ukrajinskou Sumskou oblasťou.

8:42 Ruské sily zasiahli v noci na stredu sklad palív a továreň v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti, počet obetí nebol bezprostredne známy. V odkazovej aplikácii Telegram o tom v stredu informoval guvernér Valentyn Rezničenko, ktorého citovala tlačová agentúra AP. 

8:16 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok oznámila, že dodá na Ukrajinu tisíce dávok život zachraňujúcich antiretrovirálnych liekov na pokrytie potrieb pacientov infikovaných HIV na nasledujúcich 12 mesiacov. V stredu o tom informovali portál britského denníka The Guardian a tlačová agentúra Reuters. 

8:04 Do brány ruskej ambasády v rumunskej metropole Bukurešť narazilo v stredu ráno osobné vozidlo, ktoré začalo po náraze horieť. Šofér nehodu neprežil, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP. 

7:37 Ruské sily by mohli k novým útokom na južnú a juhozápadnú časť Ukrajiny nastúpiť tiež z Podnesterska, varoval v stredu generálny štáb ukrajinskej armády.

7:11 V ukrajinskom Mariupole naďalej pokračujú ťažké boje a mesto čelí ruskému ostreľovaniu. Už teraz zlá humanitárna situácia v obliehanom meste sa zhoršuje, ľudia nemajú lieky ani vodu. Vo svojej pravidelnej rannej správe o vojne na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

6:36 Za 35 dní okupácie ukrajinského Hostomelu ruskými vojskami sa stratilo vyše 400 ľudí. Niektorí sú mŕtvi, iní nezvestní, uviedol šéf správy obce.

6:36 Predseda Zboru náčelníkov štábov armády USA Mark Milley v utorok vyjadril presvedčenie, že na územie členských krajín NATO vo východnej Európe by malo byť vyslaných ešte viac amerických vojakov, aby odradili Rusko od ďalšej agresie. 

6:35 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok oznámil, že USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 100 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá zdôraznila, že navýšenie pomoci prichádza po správach o zverstvách, ktorých sa na Ukrajine dopúšťajú ruské invázne vojská. 

6:34 Americká vláda pripravuje nový balík sankcií voči Moskve, v rámci ktorého zakáže "všetky nové investície" v Rusku. Okrem toho pritvrdí existujúce reštrikcie voči ruským bankám a štátnym podnikom a rozšíri zoznam sankcionovaných ruských vládnych činiteľov a ich rodinných príslušníkov. 

6:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore kritizoval Organizáciu Spojených národov, ktorá podľa nedokáže plniť svoje poslanie - zaisťovanie mieru a bezpečnosti vo svete. Informovala televízia Sky News.

6:31 Príslušníci ruských inváznych síl v utorok nevpustili do obliehaného mesta Mariupol, kde sa stále nachádza asi 120-tisíc civilistov, evakuačné autobusy sprevádzané pracovníkmi Červeného kríža. Z mesta dovolili odísť len 1496 civilistom v osobných autách. 

6:30 Americká spoločnosť Twitter obmedzí obsah z viac ako 300 oficiálnych účtov ruského vedenia. Účty už nebudú odporúčané v časových osiach, v upozorneniach ani inde na stránke, spresnila spoločnosť s tým, že toto obmedzenie sa týka aj účtov šéfa Kremľa Vladimira Putina. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok