Zomrel známy ruský politik a vodca krajnej pravice Žirinovskij, liečil sa na covid

TA3 ČTK
6.4.2022 12:40

Zomrel známy ruský politik a poslanec Vladimir Žirinovskij (75). Jeho smrť podľa agentúry TASS oznámil šéf dolnej komory parlamentu Vjačeslav Volodin. Vodca ruskej krajnej pravice sa liečil na koronavírus.

Správy o tom, že chorobe Covid-19 podľahol, sa v ruských médiách objavili už koncom marca, vtedy sa ale nepotvrdili. "Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel Vladimir Žirinovskij," oznámil podľa ruskej agentúry predseda Štátnej dumy Volodin počas zasadania. Následne si poslanci uctili pamiatku zakladateľa a vodcu krajnej pravicovej a nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska minútou ticha a rokovanie bolo prerušené.

Správy o jeho smrti sa šírili už v marci

Denník Kommersant pripomenul, že Žirinovskij bol s koronavírusom prijatý na moskovskej centrálnej klinike už vo februári. Jeho stav sa zhruba v polovici marca zhoršil a podľa médií bol dokonca v umelom spánku.

Falošná správa o jeho smrti sa rozšírila v médiách 25. marca potom, čo ju na sociálnej sieti Telegram zverejnil senátor Alexandr Proňuškin. Informáciu však neskôr stiahol, keďže ju vtedy poprel Volodin a aj ministerstvo zdravotníctva.

Známy bol aj vyjadreniami proti Západu

Žirinovskij bol známy svojimi provokatívnymi vystúpeniami a vyjadreniami namierenými proti Západu, pripomína Reuters. Narodil sa 25. apríla 1946 v Alma-Ate, metropole vtedajšej Kazašskej sovietskej socialistickej republiky, a neskôr študoval na Inštitúte orientálnych jazykov pri Moskovskej štátnej univerzite.

Po skončení štúdií Žirinovskij odslúžil dva roky vojenskej služby v Tbilisi. Kariéru začal v zahraničnom oddelení Sovietskeho výboru na ochranu mieru. V roku 1991 dal na ministerstve spravodlivosti zaregistrovať Liberálnodemokratickú stranu Sovietskeho zväzu (neskôr Ruska, LDPR).

Liberálnodemokratická strana Ruska je parlamentnou stranou nepretržite od roku 1993, keď získala takmer štvrtinu všetkých poslaneckých mandátov v Štátnej dume. Žirinovskij bol prezidentským kandidátom v šiestich voľbách. Volodin vyzdvihol Žirinovského osobnosť a povedal, že bez tohto politika je "náročné predstaviť si vývoj politického systému moderného Ruska", píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok