Orbán pozval Putina do Budapešti. Navrhol mu vyhlásenie okamžitého prímeria na Ukrajine

TA3 TASR
6.4.2022 15:52

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v stredu telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Navrhol mu okamžité vyhlásenie prímeria na Ukrajine a tiež usporiadanie budapeštianskej schôdzky s európskymi lídrami - francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom - a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Orbán Vladimir Putin 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Premiér o tom informoval na tlačovej konferencii, ktorú naživo vysielala verejnoprávna televízia M1. Orbán povedal, že po utorňajšom telefonickom rozhovore s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom hovoril v stredu "celkom dlho" aj s Vladimirom Putinom.

"Putinovi som navrhol, aby nariadil okamžité prímerie. Navrhol som budapeštianske stretnutie s európskymi lídrami a s ukrajinským prezidentom v záujme dosiahnutia prímeria. Ruský prezident reagoval pozitívne, ale dodal, že pre takýto krok existujú podmienky," informoval maďarský premiér.

Maďari chcú mier

Orbán zdôraznil, že Maďarsko je zástancom mieru. "Na Ukrajine je 200 000 Maďarov, nesieme zodpovednosť za ich životy," podotkol premiér s tým, že je v ich záujme, aby sa Maďarsko nezapojilo do vojny.

Na margo ruského zemného plynu Orbán povedal, že ak Rusko chce platiť za zemný plyn v rubľoch, Maďarsko v tom nevidí problém.

K víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách Orbán uviedol, že ide o najlepší výsledok všetkých čias v Maďarsku, keď jeho strana Fidesz získala 54 percent hlasov voličov a v parlamente bude mať dvojtretinovú väčšinu. "Maďari chcú mier, u susedov je vojna, preto volili stranu, ktorá to zaručuje," konštatoval Orbán.

zdielať
mReportér