Švédsko začalo vyšetrovať vojnové zločiny na Ukrajine. Môžu pomôcť svedkovia útokov na civilistov

TA3 TASR
5.4.2022 23:46

Švédska prokuratúra začala predbežné prešetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. Zároveň vyzvala všetkých, ktorí boli na Ukrajine svedkami agresie namierenej proti civilnému obyvateľstvu, aby sa prihlásili na miestnych úradoch.

Vláda premiéra Löfvena padla, poslanci jej vyslovili nedôveru
TASR/AP

"Na základe informácií o situácii na Ukrajine sa domnievame, že v krajine sa páchajú závažné vojnové zločiny," píše sa vo vyhlásení. Prokuratúra zároveň dodala, že zatiaľ nemá žiadneho konkrétneho podozrivého.

Americký prezident Joe Biden v pondelok vyzval na začatie súdneho procesu voči lídrovi Ruska Vladimirovi Putinovi za údajné vojnové zločiny. Vyjadrenie šéfa Bieleho domu prišlo po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil mesto Buča, kde podľa ukrajinských orgánov našli po odchode ruských vojakov telá zabitých civilistov. Kremeľ obvinenia odmietol.

Aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok vyhlásila, že Európska únia vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude zhromažďovať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ku ktorým došlo počas ruskej invázie.

Dodala, že už prebiehajú rozhovory medzi Eurojustom a Medzinárodným trestným súdom so sídlom v Haagu s cieľom spojiť sily a stať sa súčasťou vyšetrovacieho tímu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok