Turecko zdieľa bolesť Ukrajincov, o vojnových zločinoch však nehovorí. Nechce si znepriateliť Rusko

TA3 TASR
6.4.2022 09:37

Turecko v stredu vyhlásilo, že zdieľa bolesť ukrajinského ľudu nad "hroznými" zábermi, ktoré sa objavili z miest v okolí Kyjeva, a vyzvalo na nezávislé vyšetrovanie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Británia: Mesto Mariupol je kľúčovým cieľom ruskej invázie na Ukrajine
TASR/AP

Turecké ministerstvo zahraničných vecí však vo svojom stredajšom vyhlásení nepripísalo vinu Rusku ani neoznačilo krutosti, zachytené na fotografiách, za vojnový zločin. Turecko sa mierni v kritike Ruska, pretože sa snaží vyvažovať svoje blízke vzťahy s Moskvou a s Kyjevom. Maloázijská krajina hostila predstaviteľov z oboch znepriatelených štátov na rozhovoroch zameraných na ukončenie vojny.

"Fotografie z masakru... sú hrozné a pre ľudstvo smutné. Zdieľame bolesť ukrajinského ľudu," uvádza sa vo vyhlásení tureckého ministerstva. "Cieliť na nevinných civilistov je neprípustné. Predovšetkým očakávame, že táto záležitosť bude predmetom nezávislého vyšetrovania, že zodpovedné osoby budú identifikované a postavené pred spravodlivosť," píše ďalej ministerstvo vo vyhlásení.

Scény z Buče, Irpiňa a ďalších ukrajinských miest oslobodených ukrajinskými silami viedli k obvineniam z vojnových zločinov a výzvam na prísnejšie sankcie proti Rusku. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Turecko bude pokračovať vo svojich snahách skoncovať s takýmito "scénami zahanbujúcimi ľudstvo a zaistiť čo najskôr mier".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok