ONLINE: Ruskí vojaci sa stiahli z elektrárne v Černobyli. USA uvalili na Rusko ďalšie sankcie

TA3 TASR ČTK
31.3.2022 06:57

Severoatlantická aliancia nezaznamenala stiahnutie ruských síl na Ukrajine. Počet obetí utorkového útoku na budovu oblastnej správy v ukrajinskom Mykolajive stúpol podľa ukrajinských úradov z predchádzajúcich 15 hlásených na 20. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra. 

23:44 Situácia na juhu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zostáva mimoriadne zložitá. Rusko posilňuje svoje pozície pri Mariupole, uviedol ukrajinský prezident Zelenskyj.

22:57 Americké ministerstvo obchodu v nadchádzajúcich dňoch uvalí ďalšie sankcie zamerané na ruský obranný, letecký a námorný sektor, oznámil Biely dom.

22:25 Ruskí vojaci sa stiahli z oblasti nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, oznámili vo štvrtok večer predstavitelia vlády v Kyjeve. Informuje agentúra AFP. 

22:17 Nemecké ministerstvo hospodárstva kvôli obavám ohľadom dodávok energie uvažuje o vyvlastnení a zoštátnení nemeckých divízií ruských energetických spoločností Gazprom a Rosnefť. Informoval o tom vo štvrtok nemecký denník Handelsblatt s odvolaním sa na zdroje z vládnych kruhov.

22:04 Známy obdivovateľ Putina Gérard Depardieu odsúdil inváziu na Ukrajinu. Francúzsky herec povedal, že rozhodnutie poslať armádu do susednej krajiny je "neprijateľný a šialený exces", za ktorý ale obyčajní obyvatelia Ruska nenesú žiadnu zodpovednosť.

21:19 Británia a jej spojenci sa dohodli na tom, že pošlú Ukrajine viac smrtiacej vojenskej pomoci, aby jej pomohli brániť sa proti ruskej vojenskej invázii, oznámil vo štvrtok britský minister obrany Ben Wallace.  

21:18 Ukrajinské hlavné mesto Kyjev je naďalej vystavené vysokému riziku ruských náletov, povedal vo štvrtok vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra DPA. 

21:12 Rusko presúva do Bieloruska žoldnierov z Blízkeho východu a raketové komplexy, uviedol vo štvrtok v pravidelnom hlásení generálny štáb ukrajinskej armády.

21:11 Počas ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá trvá päť týždňov, zomrelo v tejto krajine najmenej 1232 civilistov, oznámil Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

20:43 Poľské mesto Krakov je teraz domovom približne 150.000 ukrajinských utečencov, informovali vo štvrtok miestne úrady.

20:39 Utorkové rokovania v Istanbule medzi Ukrajinou a Ruskom predstavovali výrazný pokrok, ich výsledky ale nie sú plne napĺňané. Vyhlásil to turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu, podľa ktorého Ukrajina súhlasila s tým, že zostane neutrálna a nevstúpi do NATO. Turecko sa ďalej snaží priblížiť postoje oboch štátov a Çavuşoglu dúfa, že sa do dvoch týždňov uskutočnia osobné rokovania medzi ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebou a šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

20:38 Mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou v Istanbule dali "zmysluplný impulz" úsiliu o ukončenie vojny na Ukrajine. Tvrdí to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý vo štvrtok telefonoval s ukrajinským partnerom Volodymyrom Zelenským.

20:30 Environmentálna organizácia Greenpeace uviedla, že jej aktivisti zo severských štátov zablokovali vo štvrtok pri pobreží Dánska dva ropné tankery a zabránili tak transferu ruskej ropy. Podľa organizácie išlo o pokus zastaviť financovanie ruskej vojenskej invázie na Ukrajine.

20:27 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa zrejme izoluje od svojho okolia a pravdepodobne prepustil niektorých svojich poradcov alebo ich dal dokonca do domáceho väzenia.

20:01 Do juhokrajinského Mariupoľu mieri konvoj 45 autobusov s humanitárnou pomocou, ktoré majú následne z obliehaného mesta evakuovať civilistov. Oznámila to dnes podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

19:58 Demoralizovaní ruskí vojaci na Ukrajine odmietajú plniť rozkazy, ničia svoju výzbroj a nešťastnou náhodou zostrelili vlastné lietadlo, oznámil vo štvrtok šéf britskej tajnej služby Jeremy Fleming. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

19:15 Dánsko vyšle v máji 800 svojich vojakov do Lotyšska. Ide o odpoveď na oficiálnu žiadosť Severoatlantickej aliancie.  

18:56 Španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok oznámil, že jeho krajina zatiaľ prijala vyše 30-tisíc ukrajinských utečencov a očakáva, že tento údaj dosiahne "do niekoľkých dní" hranicu 70-tisíc. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

18:45 Ruskí vojaci sa začali vo štvrtok sťahovať z oblasti nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli a smerujú k ukrajinsko-bieloruským hraniciam. Potvrdila to ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom. 

18:34 Lotyšskí zákonodarcovi odhlasovali vo štvrtok zákaz verejného vyobrazovania písmena Z, ktoré je podľa nich symbolom používaným na glorifikáciu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.  

18:33 Rakúsko nie je žiadnym spôsobom pripravené uvoľniť sankcie uvalené voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Vo štvrtok to vyhlásil rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer po rokovaní s nemeckým partnerom Olafom Scholzom v Berlíne. 

18:12 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že v reakcii na sankcie uvalené na Moskvu za jej vojenské akcie na Ukrajine rozšíri zoznam predstaviteľov Európskej únie, ktorým je zakázaný vstup do Ruskej federácie.  

17:45 Nemecko bude aj naďalej platiť Rusku za plyn v eurách. Povedal to vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz. Informuje o tom agentúra Reuters. 

17:11 USA uvalili na Rusko ďalší balík sankcií, ktorý smeruje na technologický sektor vrátane najväčšieho ruského výrobcu polovodičov firmy Mikron.

17:10 Červený kríž vo štvrtok oznámil, že je pripravený riadiť v piatok bezpečný odchod civilistov z obliehaného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny za predpokladu, že všetky strany budú súhlasiť s podmienkami evakuácie. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

17:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval vo štvrtok obchodníkov s diamantmi v Belgicku, ktorí stále dovážajú ruské vzácne kamene. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

16:58 Severoatlantická aliancia v súčasnom menej bezpečnom a konkurenčnejšom svete naďalej robí všetko, čo je potrebné, na udržanie "našich krajín a hodnôt" v bezpečí. Píše sa to v hodnotiacej správe NATO za rok 2021, ktorú v Bruseli vo štvrtok predstavil generálny tajomník Jens Stoltenberg. 

16:37 Spojené kráľovstvo vo štvrtok oznámilo nové sankcie voči ruským "propagandistom" a dvom mediálnym spoločnostiam financovaným Kremľom pre obvinenia zo šírenia "lží" o invázii na Ukrajinu. Informovala agentúra AFP. 

16:30 Nemecký kancelár Scholz s rakúskym kolegom Nehammerom odmietajú platby za plyn v rubľoch. Scholz povedal, že je na Putinovi, ako sa teraz zachová.

16:29 Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina medzi obyvateľmi Ruska stúpla od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu. Putinovo konanie schvaľuje vyše 80 percent Rusov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky nezávislého Analytického centra Jurija Levadu, známeho aj ako Centrum Levada. Napísala agentúra AFP.

16:07 Domnienky amerických predstaviteľov, že poradcovia ruského prezidenta Vladimira Putina sa mu boja povedať nepríjemnú pravdu o vojenskej operácii Ruska na Ukrajine, ukazujú, ako málo rozumejú jemu alebo ruskej vláde, uviedol vo štvrtok Kremeľ. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters. 

15:58 Ministri Francúzska a Nemecka Le Maire a Habeck odmietli Putinovu požiadavku rubľových platieb za ruský plyn. Podľa nich ide o porušenie zmlúv a vydierania.

15:57 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu pred 36 dňami prišlo už o 17.500 vojakov, 614 tankov, 1735 obrnených vozidiel, 311 diel, 96 raketometov, 54 kusov protileteckých zbraní, 135 lietadiel, 131 vrtuľníkov, 75 cisterien, 22 kusov špeciálnej techniky a štyri vypúšťacie zariadenia taktických rakiet, uviedol vo štvrtok ukrajinský generálny štáb. Tieto údaje nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

15:44 Prezident Putin podpísal dekrét, podľa ktorého musia zahraniční kupci od piatku platiť za ruský plyn v rubľoch, a to cez účty v ruských bankách.

15:29 Kvôli drobným sabotážam proti ruským železničným transportom zadržali už desiatky Bielorusov, píše Naša Niva. Poprela správy o vykoľajení vlakov.

15:24 Posilnenie východného krídla NATO v podobe vytvorenia predsunutej obrany a dislokácie bojových skupín je len začiatok našej obrany. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí východného krídla NATO, platformy známej ako Bukureštská deviatka. 

15:23 Severoatlantická aliancia nezaznamenala stiahnutie ruských síl na Ukrajine a očakáva dodatočné útočné akcie, uviedol vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovala agentúra AFP. 

15:21 Počet obetí utorkového útoku na budovu oblastnej správy v ukrajinskom Mykolajive stúpol podľa ukrajinských úradov z predchádzajúcich 15 hlásených na 20.

15:09 Turecko je v zásade pripravené byť ručiteľskou krajinou pre Ukrajinu, avšak musia byť dopracované detaily takéhoto formátu. Vo štvrtok to povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorého citoval turecký spravodajský kanál NTV. Informuje agentúra Reuters.

15:08 Nórsky premiér Jonas Gahr Störe vo štvrtok telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Témou ich rozhovoru bola vojenská invázia na Ukrajine, uviedol úrad predsedu nórskej vlády vo vyhlásení, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters.  

14:50 Ruský prezident Vladimir Putin si myslí, že na Ukrajine ešte nie sú vytvorené podmienky pre prímerie. Vyhlásil to v stredajšom telefonáte s talianskym premiérom Mariom Draghim, ktorý o tom podľa agentúry Reuters informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii v Ríme.

14:36 Velenie ukrajinskej armády podľa médií oznámilo oslobodenie piatich vsí v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, tentoraz výsadkovými jednotkami.

14:34 Poľsko, Lotyšsko a Litva údajne rokujú s Ukrajinou o uzavretí svojich pozemných hraníc s Bieloruskom, čím by sa zablokovali dodávky tovarov do Ruska. Informáciu o tom zverejnil vo štvrtok na svojom webe časopis Newsweek, ktorý sa odvolal na vyjadrenie ukrajinského veľvyslanca v Poľsku Andrija Deščyciu citované agentúrou Ukrinform.

14:15 Zákazníci z "nepriateľských" krajín si budú musieť nakupovať ruble za menu stanovenú v ich zmluvách pre následné nákupy ruského plynu. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Uviedol pritom, že do schémy nákupu plynu za ruble by mohla byť zapojená Gazprombank. Ceny a objemy to podľa neho neovplyvní. "Pre kupujúcich ruského plynu de facto nedôjde k žiadnym zmenám," povedal s tým, že podrobnosti schémy budú zverejnené neskôr vo štvrtok.

13:53 NATO očakáva ďalšie ruské útoky na Ukrajine napriek slovám Moskvy o sťahovaní jednotiek, povedal Stoltenberg. Ruské jednotky sa iba preskupujú, dodal šéf aliancie.

13:44 Belgickí spotrebitelia sa nemusia obávať nedostatku potravín v obchodoch. Vojna na Ukrajine môže skôr spôsobiť problémy priemyslu než potravinárskemu sektoru. Informuje o tom spravodajca TASR z Bruselu na základe prieskumov belgických médií.

13:23 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny tvrdia, že ovládajú takmer celú Luhanskú oblasť a viac ako polovicu Doneckej oblasti. Deklarovali to po tom, ako Moskva označila tieto územia v Donbase za hlavný cieľ svojej vojenskej operácie.

13:14 Ukrajinský prezident Volodymyr vyzval vo štvrtok Holandsko, aby poskytlo Kyjevu zbrane a pomoc pri obnove krajiny zničenej inváziou ruskej armády. Zároveň požiadal holandskú vládu o bojkot ruských energetických surovín a o podporu členstva Ukrajiny v EÚ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:11 V Nemecku sa má uskutočniť stretnutie ukrajinskej delegácie s vysokopostavenými nemeckými politikmi s cieľom získať prísľub "politickej, hospodárskej, humanitárnej a vojenskej pomoci". Na svojom účte na sociálnej sieti Twitter to vo štvrtok uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko, informoval denník Der Tagesspiegel.

12:42 V ukrajinskej metropole Kyjev bude od piatka od 1. apríla po mesiac trvajúcom zákaze opäť povolený predaj alkoholu. Alkoholické nápoje sa budú dať kúpiť v čase od 11.00 h do 16.00 h v obchodoch a v reštauráciách. Vo štvrtok to oznámili predstavitelia Kyjeva, na ktorých sa odvolala agentúra DPA.

12:34 Rezervačný systém Košického samosprávneho kraja (KSK) bude okrem ubytovania poskytovať aj dopravné služby pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Záujemcovia, ktorí sú ochotní bezplatne prevážať utečencov vlastnými autami, sa môžu registrovať prostredníctvom krajského webu ukrajinaksk.sk. Informoval o tom vo štvrtok predseda KSK Rastislav Trnka.

12:13 Putin podpísal výnos o jarných odvodoch do armády. K vojenskej službe má byť povolaných 134.500 Rusov vo veku od 18 do 27 rokov, oznámili agentúry. 

12:03 Taiwanské ministerstvo obrany zriadilo pracovnú skupinu, ktorá bude skúmať taktické postupy využívané počas Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine. Okrem iného chce preskúmať, ako sa Ukrajinci bránia proti ruským inváznym silám.

11:54 Keďže patriarcha Kirill je známy svojou podporou vojny na Ukrajine, ukrajinský parlament predkladá návrh zákona o zákaze ruskej pravoslávnej cirkvi. Návrh zákona predpokladá, že všetok majetok ROC bude znárodnený do 48 hodín po prijatí zákona.

11:23 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov by sa mohli do dvoch týždňov opäť osobne stretnúť na rokovaniach. Povedal to vo štvrtok šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra AFP.

11:04 Riaditeľ francúzskej vojenskej rozviedky (DRM) generál Éric Vidaud odchádza z funkcie pre chybnú analýzu ruskej hrozby voči Ukrajine, ktorá bola v rozpore s hodnotením tajných služieb USA. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský web France Info.

10:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že ruská vojenská agresia voči Ukrajine predstavuje bezpečnostnú hrozbu pre celý svet. Uviedol to vo vystúpení pred poslancami austrálskeho parlamentu, ktorým sa prihovoril vo štvrtok prostredníctvom videolinku. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

10:29 Čína sa bude snažiť Rusko podporovať skôr skryto, jej aktívny vstup do vojny je nepravdepodobný, uviedol námestník ministra zahraničných vecí Kozák.

10:22 Gazprom zvažuje možnosť zastavenia dodávok plynu do krajín Ruskom označovaných ako nie priateľské a vyhodnocuje možné dôsledky, napísal Kommersant.

10:07 Ukrajina by mohla byť schopná usporiadať referendum o svojej prípadnej neutralite najskôr za rok. Uviedol to Davyd Arachamija, šéf ukrajinskej delegácie na mierových rokovaniach s Ruskom, informuje vo štvrtok stanica BBC.

10:02 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny prešlo v stredu (30. 3.) na Slovensko 2892 ľudí. Z toho bolo 700 mužov, 1482 žien a 710 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1182 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

9:53 Slovensko a Litva sa zhodli v podpore obrany Ukrajiny a jej európskej perspektívy. Na stretnutí šéfa diplomacie Ivana Korčoka s litovským kolegom Gabrieliusom Landsbergisom sa v stredu (30. 3.) okrem situácie na Ukrajine súvisiacej s agresiou Ruska diskutovalo aj o rozvoji bilaterálnych vzťahov. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

9:47 Rokovania v Istanbule medzi Ukrajinou a Ruskom znamenali výrazný pokrok, ich výsledky ale nie sú plne napĺňané, myslí si turecký minister zahraničia.

9:41 Prvý diplomat vlády Talibanu bol v Rusku akreditovanýOznámil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Taliban je v Rusku stále uznávaný ako teroristické hnutie.

9:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ukrajinských veľvyslancov v Maroku a Gruzínsku. Zdôvodnil to tým, že nedokázali získať podporu pre pomoc Ukrajine a potrestanie Ruska za inváziu, ktorá sa začala 24. februára. Informovala o tom agentúra AP.

9:22 Ruskí hackeri sa v nedávnej dobe pokúsili preniknúť do sietí Severoatlantickej aliancie a armád niektorých európskych štátov. V stredu to vo vyhlásení uviedla skupina firmy Google pre analýzu hrozieb. TASR vo štvrtok prevzala túto správu od agentúry Reuters.

9:11 Rusko od začiatku invázie prišlo o 17.500 vojakov, viac ako 600 tankov, 1735 obrnených vozidiel a 135 lietadiel, tvrdí Kyjev. Údaje nemožno overiť.

9:07 Do Mariupolu mieri konvoj 45 autobusov s humanitárnou pomocou, ktoré majú z obliehaného mesta evakuovať civilistov, oznámila ukrajinská vicepremiérka.

8:59 Británia prijala v stredu novú právnu normu, na základe ktorej je zakázaná údržba lietadiel a lodí niektorých ruských oligarchov z jej sankčného zoznamu. Platí to tiež pre podniky patriace týmto osobám. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

8:41 Väčšina obyvateľov USA podporuje vysielanie ďalších amerických vojakov do krajín strednej a východnej Európy v reakcii na už päť týždňov trvajúcu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Vyplýva to z nového, v stredu zverejneného prieskumu agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos.

8:34 Taiwanské ministerstvo obrany zriadilo pracovnú skupinu, ktorá má študovať taktiku vojny na Ukrajine. Podľa nedávnej správy agentúry Reuters o tom rokuje so Spojenými štátmi. Taiwan, na ktorý si Čína nárokuje ako na svoje vlastné územie, zvýšil úroveň pohotovosti od ruskej invázie na Ukrajinu, pričom sa obával, že Peking by mohol urobiť podobný krok ako Rusko.

8:11 Členské krajiny Medzinárodnej agentúry pre energiu budú v piatok na mimoriadnom zasadnutí rozhodovať o spoločnom uvoľnení zásob ropy, uviedol Nový Zéland.

7:57 Mierové rokovania budú od piatka pokračovať online formou. Uviedol to v stredu večer Davyd Arachamija, člen ukrajinskej delegácie na rokovaniach. Arachamija zároveň povedal, že Ukrajina navrhla Rusku osobné stretnutie lídrov oboch krajín. Moskva však podľa jeho slov túto ponuku odmietla s tým, že najskôr je ešte potrebné viac pracovať na návrhu vzájomnej dohody.

7:42 Ruský rubeľ sa zotavil na svoju predvojnovú hodnotu napriek západným sankciám. Mena sa dnes ráno obchodovala za 75,5 k jednemu americkému doláru, začiatkom marca to bolo 140 za jeden americký dolár. Je to v skutočnosti lepšie ako 22. februára, dva dni pred inváziou, keď to bolo 80 za dolár, píše The Guardian.

7:35 Rusko a Ukrajina obnovia mierové rozhovory v piatok, prebehnú online. Ukrajinská strana uviedla, že žiada osobné stretnutie, Rusko chce najprv návrh dohody.

7:15 Niektorí ruskí vojaci na Ukrajine odmietajú poslúchnuť rozkazy a zámerne ničia vlastné vybavenie, uviedol riaditeľ britskej spravodajskej služby GCHQ Jeremy Fleming. Rusi podľa neho dokonca omylom zostrelili vlastné lietadlo.

6:56 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v stredu povedal, že Rusko neurobí žiadne ústupky vo svojej vojne na Ukrajine a že šéf ruských vyjednávačov Vladimir Medinskij sa vo svojich vyhláseniach pomýlil.

6:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že neverí prísľubom Ruska o znížení vojenskej aktivity voči Ukrajine, a uviedol, že ukrajinská armáda sa pripravuje na ďalšie boje na východe krajiny.

6:37 Ukrajina v stredu oznámila, že bol obžalovaný prvý občan v súvislostí s novým zákonom, ktorý zakazuje kolaboráciu s ruskými jednotkami. Za porušenie tohto zákona pritom obvinenému hrozí trest odňatia slobody až 12 rokov. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

6:26 Ruské sily sa začali sťahovať z nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, uviedol v stredu predstaviteľ americkej obrany deň po tom, ako Moskva oznámila, že obmedzí útoky na dve kľúčové ukrajinské mestá.

6:30 Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo od štvrtka lokálne prímerie, ktoré má umožniť evakuáciu civilistov z obliehaného juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok