Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo už viac ako 1200 civilistov, oznámil úrad OSN

TA3 ČTK
31.3.2022 21:47

Počas ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá trvá päť týždňov, zomrelo v tejto krajine najmenej 1232 civilistov. Oznámil to vo štvrtok Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva, ktorý doteraz potvrdil aj úmrtie 112 detí. Ukrajinská ombudsmanka vo štvrtok informovala o celkom 148 zabitých a 232 zranených deťoch.

ONLINE: Ukrajinská delegácia je v Istanbule. Na východnú Ukrajinu bola vyslaná Wagnerova skupina
TASR/AP

Úrad zaznamenal okrem 1232 zabitých civilistov aj 1935 zranených. Väčšinu civilných obetí má podľa úradu na svedomí použitie výbušných zbraní so "širokou dopadovou plochou" vrátane delostreleckého a raketového ostreľovania alebo leteckých úderov.

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva osobitne spomína obete v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Na tamojšom území, ktoré kontroluje ukrajinská vláda, úrad zaznamenal 338 zabitých a na teritóriu ovládanom proruskými separatistami potom 66 mŕtvych. V ostatných regiónoch Ukrajiny potvrdil 828 zabitých.

Skutočný počet obetí však bude podľa OSN vyšší, pretože príjem informácií z niektorých oblastí sa oneskoruje a mnoho ohlásených prípadov ešte úrad nepotvrdil. Týka sa to napríklad Mariupolu, Volnovachy, Izjumu, Popasnej alebo mesta Irpiň, kde sú hlásené početné civilné obete, ktoré sa teraz potvrdzujú a nie sú zahrnuté vo zverejnenej bilancii, uviedol vo štvrtok úrad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok