Ruskí vojaci sa stiahli z jadrovej elektrárne v Černobyli, oznámil Kyjev

TA3 TASR
31.3.2022 22:28

Ruskí vojaci sa stiahli z oblasti nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, oznámili vo štvrtok večer predstavitelia vlády v Kyjeve. Informuje AFP.

Černobyľ 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Na území jadrovej elektrárne v Černobyle už nie sú žiadni cudzinci," uviedla na Facebooku ukrajinská štátna agentúra, ktorá dohliada na uzavretú zónu okolo tejto bývalej elektrárne.

Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom predtým informovala, že ruské jednotky sa začínajú presúvať z Černobyľa smerom k ukrajinsko-bieloruským hraniciam.

Energetická spoločnosť tiež uviedla, že ruská armáda sa pripravuje na odchod aj z neďalekého ukrajinského mesta Slavutyč, kde žijú prevažne zamestnanci komplexu Černobyľskej jadrovej elektrárne.

V prvý deň invázie – 24. februára – ruské okupačné vojská prevzali kontrolu nad černobyľskou lokalitou, kde sa stále skladuje rádioaktívny odpad. Ruské jednotky sa 4. marca zmocnili aj Zázporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej v Európe, a vyvolali poplach, keď ostreľovanie spôsobilo požiar vo výcvikovom zariadení. Ukrajina má 15 reaktorov v štyroch aktívnych jadrových elektrárňach, ako aj sklady jadrového odpadu vrátane Černobyľa – miesta najhoršej jadrovej katastrofy z roku 1986.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok