Británia zavádza ďalšie sankcie voči Rusku, dotknú sa štátnych médií a propagandistov

TA3 TASR
31.3.2022 16:57

Spojené kráľovstvo vo štvrtok oznámilo nové sankcie voči ruským "propagandistom" a dvom mediálnym spoločnostiam financovaným Kremľom pre obvinenia zo šírenia "lží" o invázii na Ukrajinu.

Temža Londýn západ slnka 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Najnovšie opatrenia nasledujú po niekoľkých predchádzajúcich kolách sankcií voči vyše 1000 ruským a bieloruským jednotlivcom a subjektom v reakcii na vojnu, ktorú Rusko rozpútalo v susednom štáte.

"Británia pomáha svetu s odhaľovaním kremeľských dezinformácií a táto posledná séria sankcií zasahuje nehanebných propagandistov, ktorí šíria falošné správy a naratívy (ruského prezidenta Vladimira) Putina," uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Dodala, že ďalšie sankcie budú nasledovať s cieľom "zvýšiť tlak na Rusko a zabezpečiť, že Putin na Ukrajine prehrá".

Podľa oficiálneho hovorcu britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý poskytol vyjadrenie médiám zvlášť, je správne uvaliť sankcie na tých, ktorí sa snažia masovo dezinformovať ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Na sankčnom zozname sa ocitol aj ruský generálplukovník  Michail Mizincev, ktorý sa podľa britského ministerstva zahraničných vecí stal známym ako "mäsiar z Mariupola" v súvislosti s ruskými akciami v obliehanom ukrajinskom meste. Medzi 14 sankcionovanými je aj TV-Novosti - vlastník spravodajskej televízie RT. Ďalej spoločnosť Rossija Segodňa, ktorá ovláda tlačovú agentúru Sputnik.

Sankcie zasiahnu aj ruského televízneho moderátora Sergeja Briljova, známeho svojimi rozhovormi s významnými politickými osobnosťami. Londýn ho označil za "Putinovho propagandistu".

Britský mediálny regulátor Ofcom začiatkom marca odobral RT s okamžitou platnosťou vysielaciu licenciu s odôvodnením, že vysielanie televízie v krajine nie je "vhodné". Predstaviteľka RT Anna Belkinová v reakcii pre agentúru Reuters označila toto rozhodnutie Ofcomu za nespravodlivé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok