Putin podpísal dekrét o odvode do armády. Povolal vyše 100-tisíc mladých mužov

TA3
31.3.2022 13:12

Ruský prezident podpísal dekrét, ktorým povolal do armády časť mužov vo veku 18 až 27 rokov. Odvod do armády čaká od prvého apríla do pätnásteho júla takmer 135-tisíc brancov. Základná vojenská služba v Rusku trvá jeden rok.

Nábor nových brancov, ktorý sa koná každoročne na jar, sa uskutoční v termíne od 1. apríla do 15. júla, a vzťahuje sa na mužov vo veku 18-27 rokov. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok uviedol, že ani jeden z povolaných brancov nebude vyslaný do ohniska prebiehajúcich bojov. Dodal, že na pridelené základne budú vyslaní koncom mája. "Väčšina vojenského personálu absolvuje odborný výcvik vo výcvikových strediskách po dobu troch až piatich mesiacov," priblížil Šojgu vo vyjadreniach zverejnených na webstránke svojho ministerstva.

Michail Beňjaš, právnik reprezentujúci niekoľkých členov Národnej gardy Ruskej federácie, ktorí odmietli ísť bojovať na Ukrajinu, však uviedol, že ruské zákony umožňujú brancov vyslať do bojov po niekoľkomesačnom výcviku.

Po tom, čo šéf Kremľa Putin opakovane tvrdil, že na ofenzíve sa podieľajú len profesionálni vojaci, rezort obrany potom 9. marca priznal, že na Ukrajinu boli vyslaní i branci. Putin podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova údajne pred spustením invázie na Ukrajinu nariadil "kategoricky vylúčiť" brancov z inváznych jednotiek a pohrozil trestom veliteľom, ktorí ich tam napriek tomu pošlú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok