ONLINE: Ukrajina chce s Ruskom rokovať o možnosti svojho vstupu do Európskej únie. Rusko obmedzí vojenské aktivity

TA3 TASR ČTK
29.3.2022 06:38

V Istanbule sa konalo ďalšie kolo mierových rokovaní, Rusko následne oznámilo, že výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu. Ukrajinská strana hovorila o neutralite, najprv by však mal na celom jej území zavládnuť mier. Ruské ostreľovanie Mykolajiva si vyžiadalo aj niekoľko obetí. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:28 Rusko na Ukrajine opakovane použilo hypersonické rakety. Vyhlásil to americký generál a veliteľ síl NATO v Európe Tod Wolters. "Väčšina týchto útokov bola namierená na špecifické vojenské ciele," doplnil.

23:11 Od začiatku invázie svoje domovy opustilo viac ako 10 miliónov Ukrajincov. Viac ako polovicu tvoria deti. Uviedol to predstaviteľ OSN pre humanitárne záležitosti. Z tohto počtu je 6,5 milióna vnútorne vysídlených a 3,9 milióna prekročilo hranice do susedných krajín.

22:49 V Mariupole pravdepodobne zahynuli tisíce civilistov. Podľa Reuters to povedala šéfka ľudskoprávnej misie OSN na Ukrajine Matilda Bognerová. Posledné odhady hovoria o vyše 5-tisíc obetiach a 210 detských obetiach. 90 % budov mesta bolo poškodených a 40 % zničených.

22:26 Podľa Zelenského ruská hrozba pretrváva. V nočnom prejave podľa BBC povedal, že hoci boli počiatočné signály z mierových rokovaní "pozitívne", "neprehlušujú" výbuchy ruských granátov. Dodal, že Ukrajina môže dôverovať iba konkrétnym výsledkom akýchkoľvek rokovaní.

22:06 Rusko presúva malý počet svojich vojenských síl pri Kyjeve, avšak nesťahuje ich a hlavné mesto Ukrajiny zostáva ohrozené. Uviedol to v utorok hovorca amerického ministerstva obrany. TASR prevzala informácie od agentúr AFP a Reuters.

21:56 Rusko blokuje evakuáciu do Záporožia. Podľa guvernéra Záporožskej oblasti Oleksandra Starucha Rusko zablokovalo vopred dohodnuté evakuačné trasy z Enerhodaru a Berďanska, píše The Kyiv Independent.

21:25 Americký prezident Joe Biden v utorok povedal, že Západ si musí počkať na to, či Rusko "dodrží sľub" a bude deeskalovať situáciu na Ukrajine. Podľa šéfa Bieleho domu sa teraz čaká na to, ako Rusko upraví svoju vojenskú prítomnosť na Ukrajine.

21:18 Ruské sily v utorok zasiahli raketami vojenské letisko v meste Starokosťantyniv na západe Ukrajiny a zničili zásoby palív, oznámil starosta Mykola Meľnyču. "Od prvého dňa vojny sme boli zasypávaní raketami, ale dnešný útok bol veľmi vážny a spôsobil značné škody," napísal na Facebooku. Dodal, že útok si nevyžiadal žiadne obete.

21:10 Pri dedine Krasnyj Okťabr pri Belgorode na západe Ruska došlo k výbuchu. Medzi obyvateľmi obete a zranenia nie sú, povedal miestny guvernér. Podľa neoverených správ, ktoré uvádza napríklad telegramový kanál Baza, mohlo dôjsť k výbuchu muničného skladu.

21:00 Pod vplyvom ruskej agresie proti Ukrajine lotyšská vláda rozhodla o zvýšení výdavkov na obranu v nasledujúcich rokoch. Do roku 2025 majú stúpnuť na 2,5 percenta hrubého domáceho produktu, informovala agentúra DPA.

20:54 Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, označil pravdepodobnosť zapojenia Bieloruska do vojny za nízku. "Stiahnutie ruských vojsk zo severu Ukrajiny ukazuje zmierenie s tým, že Lukašenka nepresvedčí,“ cituje ho Nexta.

20:40 Ukrajina utrpela obrovské ekonomické straty. "Straty Ukrajiny, vrátane strát v nasledujúcich rokoch, predstavujú viac ako 1 bilión dolárov. Prišli sme o mosty, cesty, obydlia, budovy. Straty našej ekonomiky sú cez 290 miliárd dolárov. Čísla denne rastú. Rusko treba okamžite zastaviť,“ nalieha premiér Ukrajiny Denys Šmyhal.

20:35 USA a ich kľúčoví západoeurópski spojenci budú aj naďalej poskytovať Ukrajine pomoc a podporu, aby sa mohla brániť proti nevyprovokovanému útoku zo strany Ruskej federácie. Počas spoločného telefonátu sa na tom v utorok zhodli americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi.

20:33 Podmienky na uskutočnenie humanitárnych operácii, o ktoré sa usiluje Francúzsko s cieľom pomôcť obyvateľom ukrajinského mesta Mariupol, nie sú v "tejto fáze" naplnené. Uviedol to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho telefonickom rozhovore so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Ten odpovedal, že "o tom popremýšľa".

20:30 Veľmi silné ľudské stretnutie s mladými ľuďmi odhodlanými brániť svoju vlasť a nasadzovať život za jej európsku budúcnosť. Tak hodnotí prezidentka SR Zuzana Čaputová utorkové stretnutie, na ktorom privítala poslankyne Verchovnej rady Ukrajiny Olenu Khomenkovú a Mariu Mezentsevuovú i starostu mesta Melitopoľ Ivana Fedorova.

20:22 V Zaporožskej oblasti ruskí vojaci uniesli ukrajinskú novinárku Irinu Dubčenkovú, uviedol šéf Národného zväzu novinárov Ukrajiny. Bola odvezená do Donecka "na vykonanie vyšetrovacích akcií“. Irina u seba doma podľa informácií televízie Nexta ukrývala ťažko zraneného ukrajinského vojaka.

20:15 Veľká Británia usporiada vo štvrtok darcovskú konferenciu, ktorej cieľom je zabezpečiť Ukrajine ďalšie zbrane a vojenské vozidlá. Konferenciu, na ktorej sa stretnú krajiny, ktoré sú ochotné Ukrajine darovať vojenské vybavenie, zvolal minister obrany Ben Wallace. Informoval o tom server BBC News.

20:10 Americký prezident Biden a lídri Británie, Francúzska, Talianska a Nemecka na telekonferencii potvrdili odhodlanie zvyšovať ekonomický tlak na Rusko, uviedol Biely dom.

20:03 Francúzsky prezident Macron sa v telefonáte s ruským prezidentom Putinom neúspešne pokúsil presadiť prímerie pre ostreľovaný ukrajinský Mariupol. Hovorili aj o platbách za plyn v rubľoch.

19:55 Poľský kabinet prijal balík návrhov zákonov, ktoré zredukujú vzťahy Varšavy s Moskvou. Vláda podnikla ďalšie kroky, aby mohla na domácej úrovni rozšíriť sankčné opatrenia. Schválila návrh zákona umožňujúci zmrazenie majetku subjektov, ktoré podporujú inváziu Ruska na Ukrajine.

19:50 Pohyb ruských vojsk pri Kyjeve znamená ich premiestňovanie, nie odchod. Hovorí podľa Guardianu jeden z amerických predstaviteľov. "Svet by mal byť pripravený na pokračovanie veľkých ofenzív proti iným oblastiam Ukrajiny. Preraďujú... Nikto by si to nemal mýliť s tým, že Rusko ukončilo konflikt," dodal.

19:45 Úroveň kybernetickej pripravenosti sa v jednotlivých orgánoch Európskej únie líši a celkovo nezodpovedá silnejúcim hrozbám. Keďže orgány EÚ sú úzko prepojené, slabé miesto v jednom z nich môže vystaviť bezpečnostným hrozbám aj ostatné. Vyplýva to z osobitnej správy, ktorú v utorok zverejnil Európsky dvor audítorov (EDA) so sídlom v Luxemburgu. 

19:33 Donecko bude pravdepodobne uvažovať o pripojení sa k Rusku. A to vtedy, keď budú Rusi ovládať celú ukrajinskú Doneckú oblasť, povedal podľa ČTK šéf separatistov.

19:25 Veľký trajekt v juhofrancúzskom prístavnom meste Marseille má slúžiť ako ubytovňa pre 1600 ukrajinských utečencov. V utorok o tom informovali noviny Le Parisien a následne tlačová agentúra DPA.

19:22 Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij v utorok uviedol, že Ukrajina chce s Ruskom rokovať o možnosti svojho vstupu do Európskej únie za to, že urobí ústupky Moskve. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

19:07 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok v telefonáte francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi povedal, že "nacionalisti" v ukrajinskom meste Mariupol musia zložiť zbrane. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Kremľa.

19:04 Americký prezident Joe Biden v utorok telefonoval o situácii na Ukrajine s kľúčovými západoeurópskymi spojencami. Ako prvá o témach rozhovoru informovala kancelária britského premiéra Borisa Johnsona, z ktorej vyhlásenia citovala TASR.

18:54 Dánska vláda ponúka, že vyšle ďalšie stovky vojakov do pobaltských krajín v prípade, že ju o to oficiálne požiada Severoatlantická aliancia (NATO). TASR tieto informácie získala z agentúry DPA. Dánska premiérka Mette Fredriksenová v utorok oznámila, že Dánsko, ktoré je jednou zo zakladajúcich krajín NATO, bude pripravené vyslať do Estónska, Lotyšska a Litvy približne 800 vojakov.

18:39 Fínsko sa musí pripraviť na ruské hybridné útoky, upozornili v utorkovej správe fínske bezpečnostné služby. Varovanie prišlo v čase, keď v krajine intenzívne diskutujú o členstve v Severoatlantickej aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:25 Spojené štáty a Británia sú skeptické ohľadom vážnosti Ruska pri rokovaniach s Ukrajinou. Svoje pochybnosti v utorok po skončení ukrajinsko-ruských rokovaní v Turecku vyjadrili americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a britský premiér Boris Johnson. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

18:01 Aktuálna mapa ruských okupačných vojsk na #Ukrajine podľa britských spravodajských služieb.

17:37 Šéf Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) Francesco Rocca v utorok uviedol, že podľa odhadov bude na Ukrajine potrebovať humanitárnu pomoc 18 miliónov ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AP.

17:23 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vyhlásil, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou v utorok v Istanbule priniesli "najvýraznejší pokrok" od začiatku vojny, ktorú rozpútalo Rusko v susednom štáte. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

17:20 Spojené kráľovstvo plánuje posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Arktíde. Oznámil to v utorok britský minister obrany Ben Wallace. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

17:12 Írsko požiadalo štyroch predstaviteľov ruskej ambasády v Dubline, aby opustili krajinu. Uviedol to v utorok írsky rezort diplomacie. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

16:59 Úrady na talianskom ostrove Sardínia zhabali luxusný osobný automobil patriaci ruskému oligarchovi Ališerovi Usmanovovi. V utorok o tom informoval taliansky denník Corriere della Sera.

16:50 Poľská vláda schválila návrh zákona, ktorý zakazuje dovoz uhlia z Ruska. Poľsko dováža asi pätinu spotrebovávaného uhlia, väčšinou práve z Ruska.

16:40 Prezident Ukrajinskej obchodnej a priemyselnej komory Čyžykov apeloval na stretnutie s podnikateľmi na uľahčenie exportu ukrajinských výrobkov na trh EÚ. 

16:34 Európska komisia (EK) v utorok uviedla, že v rámci kampane Postav sa za Ukrajinu (Stand Up For Ukraine) vytvorila nový systém smerovania nepeňažných darov zo súkromného sektora na Ukrajinu, do Moldavska a do členských štátov EÚ susediacich s Ukrajinou, aby pomohla vnútorne vysídleným osobám a a utečencom, informuje spravodajca TASR. 

16:25 Holandská vláda v utorok vyhlásila, že vyhostila 17 ruských spravodajských dôstojníkov, pričom ich prítomnosť v krajine označila za "hrozbu pre národnú bezpečnosť". TASR informácie prevzala od agentúr AFP, AP a Reuters.

16:18 Belgicko vyhostilo 21 ruských diplomatov. Uviedli to v utorok popoludní viaceré belgické médiá s upozornením, že dôvodom tohto kroku je podozrenie zo špionáže a vyvíjania aktivít, ktoré ohrozujú verejnú bezpečnosť, informuje spravodajca TASR.

16:11 Euro výrazne posilňuje vďaka správam o pokroku v mierových rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou. Pripisuje si zhruba 1,3 percenta na 1,1130 USD.

15:52 Britské úrady v utorok v Londýne zhabali superjachtu patriacu ruskému podnikateľovi. Ide o prvú takúto loď zhabanú v britských vodách na základe sankcií zavedených voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry DPA a stanice BBC.

15:47 EÚ poskytne 70-tisíc vakcín Česku, Slovensku a Moldavsku na očkovanie ukrajinských detí, povedala komisárka Kyriakidisová. Ďalších 200-tisíc dá Ukrajine.

15:42 Centrum právnej pomoci (CPP) ponúka viacero foriem pomoci utečencom z Ukrajiny. Zamestnanci CPP im poskytujú informácie v infopointoch, ktoré sú zriadené vo veľkokapacitných centrách a na bratislavskej hlavnej vlakovej stanici. Spolu s Ligou za ľudské práva zriadili aj infolinku. TASR o tom informovala Henrieta Kunová z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

15:34 Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou podľa Turecka dosiahli doteraz najvýznamnejší pokrok. V stredu pokračovať nebudú, uviedla turecká diplomacia.

15:30 Johnson & Johnson pozastavuje dodávky svojich produktov osobnej starostlivosti do Ruska z dôvodu invázie na Ukrajinu.

15:28 Zaistenie medzinárodných bezpečnostných záruk Ukrajine zostáva kľúčovou podmienkou pre to, aby Kyjev súhlasil s prímerím. Novinárom to v utorok v tureckom Istanbule povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. 

15:12 Rusko výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu, uviedol po rokovaní v Istanbule námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin.

15:03 Americký prezident Joe Biden bude v utorok telefonicky diskutovať o ruskej invázii na Ukrajinu s kľúčovými západoeurópskymi spojencami, uviedol Biely dom. TASR informáciu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

14:48 Prípadná dohoda o prímerí na Ukrajine nebude stačiť na zrušenie britských sankcií uvalených na Rusko za jeho vojenskú agresiu voči Kyjevu. Uviedol to v utorok prostredníctvom svojho hovorcu britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala agentúra Reuters. 

14:42 Českí piloti odleteli v utorok do Litvy na štvormesačnú misiu, aby s piatimi stíhačkami typu Gripen strážili vzdušný priestor pobaltských republík. Informuje server iDNES.cz. 

14:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v utorok ruské obliehanie a útoky v meste Mariupol za "zločin proti ľudskosti". Vyjadril sa tak vo videoprejave v dánskom parlamente, informuje agentúra AFP.

14:11 Ukrajina navrhuje Rusku pätnásťročné konzultačné obdobie o statuse anektovaného Krymu, uviedla podľa Reuters po rokovaní ukrajinská delegácia.

14:01 Francúzsky športový reťazec Decathlon v utorok oznámil, že pozastavuje prevádzku svojich obchodov v Rusku, niekoľko dní po tom, ako Ukrajina vyzvala na bojkot francúzskych firiem, ktoré tam stále pôsobia. 

13:55 Vyjednávanie medzi Ruskom a Ukrajinou bolo konštruktívne, uviedol ruský vyjednávač. Podľa Kyjeva bol posun dostatočný na uskutočnenie stretnutia prezidentov.

13:54 Ukrajina Rusku navrhla systém bezpečnostných záruk. Ak by fungoval, Kyjev odsúhlasí neutrálny status, uviedol jeden z ukrajinských vyjednávačov.

13:30 Ruský minister Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl sa výrazne znížil, čo ruským jednotkám umožňuje sústrediť sa na dosiahnutie hlavného cieľa, za ktorý označil "oslobodenie Donbasu" na východe Ukrajiny. 

13:28 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že podozrenie z otravy ruského miliardára Romana Abramoviča na mierových rozhovoroch, ktoré sa konali začiatkom marca, nemá s realitou nič spoločné.   

13:23 Najmenej sedem mŕtvych a 22 zranených si vyžiadalo ruské ostreľovanie Mykolajiva, uviedol Zelenskyj podľa BBC. Odpratávanie trosiek pokračuje.

13:21 Rokovania medzi delegáciami Ruska a Ukrajiny sa skončili, uviedla podľa Reuters ukrajinská ambasáda v Turecku. Závery zatiaľ ani jedna strana nezverejnila.

13:14 Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo vyhostenie celkom desiatich diplomatov z Estónska, Litvy a Lotyšska. Ide o odvetu za obdobný krok pobaltských štátov, ktoré predtým tento mesiac vyhlásili za nežiaduce osoby celkom desať pracovníkov ruských zastupiteľských úradov.

13:07 Spojené štáty a ich spojenci plánujú nové sankcie, ktoré zasiahnu ďalšie sektory ruskej ekonomiky a dôležité dodávateľské reťazce, uviedol námestník z amerického ministerstva financií Wally Adeyemo. Podľa agentúry Reuters nespresnil, ktorých odvetví či spoločností by sa pripravované rozšírenie sankčného režimu mohlo dotknúť.

12:47 Vojna na Ukrajine vstúpila do veľmi nepredvídateľnej fázy a scenárov vývoja bojov je mnoho. Talianskemu denníku Corriere della Sera to povedal americký generál a bývalý šéf Ústrednej spravodajskej služby David Petraeus. Kľúčové sú podľa neho boje o Mariupol či dodávky zbraní Ukrajine. Zásadná pre obe strany bude schopnosť zaručiť zásobovanie, prísun zbraní a nadobudnutie nových vojenských kompetencií, tvrdí americký generál v rozhovore.

12:29 Jednou z možností, ako aspoň čiastočne nahradiť ruské dodávky zemného plynu do Európy, by mohol byť plynovod medzi Izraelom a Tureckom, dosiahnutie dohody v tomto smere však nebude jednoduché. Uviedli to v utorok niektoré zdroje z vlády aj energetického sektora obidvoch krajín.  

12:27 Jeden z niekdajších vodcov proruských separatistov na výhode Ukrajiny Alexej Alexandrov považuje ruskú inváziu na Ukrajinu za chybu. Vyjadril sa tak v nedávnom rozhovore pre agentúru Reuters, ktorá ho v utorok označila za náznak toho, že Kremeľ nemôže rátať ani s podporou všetkých proruských separatistov na Ukrajine. 

12:13 Zahraničné spoločnosti musia pochopiť, že "ekonomická vojna" proti Rusku zmenila situáciu. To znamená, že musia nakupovať ruble a platiť za plyn v ruskej mene, keďže sa Moskva snaží ochrániť pred sankciami. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

12:10 Hlavnou témou na rokovaniach s Ruskom sú pre Ukrajinu bezpečnostné záruky, uviedol poradca ukrajinského prezidenta. Rieši sa podľa neho aj prímerie.

11:55 Abramovič nie je oficiálnym členom ruskej delegácie, ale mierových rozhovorov sa osobne zúčastňuje, uviedol Kremeľ, podľa ktorého toto zapojenie schválili obe strany.

11:45 Rusko pred utorkovými mierovými rozhovormi s Ukrajinou v Turecku údajne upustilo od požiadavky "denacifikácie" Ukrajiny. Tvrdí to britský denník The Financial Times s odvolaním sa na štyri zdroje oboznámené s obsahom rokovaní v Istanbule. Informovala o tom stanica BBC. 

11:42 Americká spoločnosť Bloomberg sa rozhodla pozastaviť svoje operácie v Rusku a Bielorusku. Jej klienti v týchto krajinách nebudú mať prístup k žiadnemu z finančných produktov Bloombergu vrátane terminálov, dátových licencií, dátových kanálov a platforiem elektronického obchodovania. Informovala o tom v utorok agentúra AP. 

11:31 Na Ukrajinu pricestoval šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, s ukrajinským vedením bude rokovať o zaistení bezpečnosti jadrových elektrární.

11:29 Ostreľovanie Černihivu na severe Ukrajiny si podľa starostu celkovo vyžiadalo 400 mŕtvych. Na juhu paľba zasiahla Mykolajiv, nezvestných niekoľko ľudí

11:28 Rusko sa chystá v utorok obnoviť vývoz skvapalneného ropného plynu (liquefied/light petroleum gas - LPG) z prístavu v Azovskom mori, po prvý raz od začiatku invázie na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na údaje z prístavu a od spoločnosti Refinitiv Eikon. 

11:16 Budovu regionálnej správy v ukrajinskom meste Mykolajiv zasiahla v utorok raketa vystrelená ruskou armádou, uviedol gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Informovala o tom agentúra AFP. 

NEXTA zverejnila na Twitteri fotografiu budovy po útoku:

11:15 Ukrajinský prezident Zelenskyj sa na Twitteri poďakoval českému premiérovi Fialovi za podporu Ukrajiny a významnú humanitárnu i bezpečnostnú asistenciu.

10:53 Ruské ministerstvo financií v utorok uviedlo, že vyplatilo kupón z ruského dlhu denominovaného v eurách, ktorý je splatný v roku 2035. Ide o tretiu výplatu kupónov z ruských dlhopisov po zavedení bezprecedentných západných sankcií, ktoré vyvolávajú pochybnosti o schopnosti Moskvy splácať dlhy v cudzej mene.

10:11 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v utorok krajiny sveta, aby zakázali používanie písmena "Z", ktorým je označená časť vozidiel ruských inváznych vojsk na Ukrajine. Podľa Kulebu by používanie tohto symbolu malo byť trestné, keďže ide o verejné vyjadrenie podpory vojenskej agresii, informoval denník The Guardian. 

10:03 Hollywoodsky herec Sean Penn je opäť na Ukrajine, kde chce pomáhať s charitatívnymi programami  pre vojnových utečencov. Informovala o tom v utorok verejnoprávna stanica BBC. Penn so svojím tímom má v pláne rozšíriť na Ukrajine programy neziskovej organizácie CORE (Community Organized Relief Effort), založenej v roku 2010, a spolupracovať pritom s miestnymi úradmi. 

9:39 V Istanbule v utorok začali mierové vyjednávania medzi Ruskom a Ukrajinou, oznámili turecké a ukrajinské médiá. Zástupcovia oboch strán skôr uviedli, že od prvých rozhovorov tvárou v tvár od začiatku marca nečakajú prelom. Rozhovorov sa podľa zdrojov agentúry Reuters zúčastňuje aj ruský miliardár Roman Abramovič, o ktorého zapojení do rokovaní o prímerí v posledných dňoch hovorili západné médiá.

9:25 Kyjev plánuje otvoriť tri humanitárne koridory na evakuáciu civilistov z obliehaných miest, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

9:24 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odporučil účastníkom akýchkoľvek rokovaní s Ruskom, aby počas nich nič "nejedli ani nepili". Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Sky News. Zároveň pripomenula, že ukrajinská a ruská delegácia sa v utorok stretnú v tureckom Istanbule na ďalšom kole mierových rokovaní. 

8:54 Erdogan vyzval ruských a ukrajinských vyjednávačov na uzavretie prímeria a povedal, že Turecko je pripravené usporiadať schôdzku Putina a Zelenského. Píše agentúra TASS.

8:51 Nálada nemeckých spotrebiteľov sa kvôli vojne na Ukrajine podľa inštitútu GfK výrazne zhoršuje. Príjmové a ekonomické očakávania sú najnižšie od 2009.

8:50 USA vyčlenia miliardy dolárov na pomoc Ukrajine, zdania bohatých a znížia svoj deficit. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2023, ktorý v pondelok predstavil prezident Joe Biden. Informuje o tom agentúra AFP. 

8:49 Ruské invázne sily zničili od 24. februára už viac než 60 ukrajinských chrámov, kostolov a iných náboženských objektov. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na údaje ukrajinského krízového centra. 

8:24 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej najnovšej aktualizácii vojenskej situácie uviedol, že ruské jednotky pokračujú v raketových útokoch na obytné štvrte po celej krajine, pričom sa zameriavajú na priestory na skladovanie paliva v snahe "skomplikovať logistiku" a "vytvoriť podmienky pre humanitárnu krízu". Informovala o tom v utorok stanica BBC. 

8:22 Nemecko potrebuje tri roky na to, aby si zabezpečilo alternatívne dodávky plynu a stalo sa v tomto ohľade nezávislé od Ruska, povedal šéf firmy E.ON.

8:06 Ruské sily naďalej ohrozujú Kyjev, hoci ukrajinské jednotky pokračujú v protiútokoch severozápadne od metropoly, uviedla britská rozviedka.

7:46 Od začiatku ruskej invázie sa na Ukrajinu vrátilo okolo 510-tisíc Ukrajincov. Vyplýva to z bilancie zverejnenej ukrajinskou pohraničnou službou. V noci na utorok o nej informovala agentúra DPA. 

7:34 Ukrajinské sily odrazili sedem ruských útokov v Donbase, držia obranu a miestami podnikajú protiútoky, uviedol ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení.

7:13 Moskva zvažuje možnosť zastavenia dodávok plynu v prípade, že by EÚ odmietla platiť v rubľoch. "Žiadna platba - žiadny plyn," povedal v rozhovore hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko podľa neho počká na konečnú odpoveď dvadsaťsedmičky a potom určí ďalšie kroky.

6:35 Ľudskoprávna organizácia Amnesty International odsúdila v utorok pri príležitosti zverejnenia svojej výročnej správy "vojnové zločiny" páchané ruskými vojenskými silami na Ukrajine a tamojšiu situáciu prirovnala k vojne v Sýrii.

6:34 Ukrajinská delegácia pristála v pondelok večer v tureckom meste Istanbul, kde budú pokračovať mierové rokovania s ruskou stranou. Začať sa majú podľa plánu v utorok približne o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ). 

6:33 Sedem členských štátov Európskej únie vyzvalo v pondelok svojich občanov, aby sa nepridávali k bojom na Ukrajine, ktorá sa bráni voči invázii zo strany ruských síl. Túto výzvu adresovali svojim obyvateľov ministri spravodlivosti Francúzska, Nemecka, Holandska, Španielska, Talianska, Luxemburska a Belgicka. 

6:32  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas videopríhovoru, ktorý bol zverejnený v noci z pondelka na utorok na sociálnej sieti Telegram, apeloval na západné krajiny, aby urýchlene prijali tvrdšie sankcie voči Moskve, ktoré budú "účinné" a "závažné" vrátane embarga na dovoz ropy z Ruska. Informovala agentúra Reuters. 

6:31 Rusko by pristúpilo k použitiu jadrových zbraní jedine v prípade "ohrozenia existencie" vlastnej krajiny, a nie ako dôsledok súčasného konfliktu na Ukrajine. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelkovom rozhovore pre americký televízny reťazec Public Broadcasting Service. 

6:30 Do bojov na východnú Ukrajinu boli vyslaní žoldnieri z ruskej polovojenskej organizácie známej ako Wagnerova skupina. V pondelok to uviedlo britské ministerstvo obrany. Informujú o tom denník The Guardian a stanica Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok