Ukrajinské sily odrazili sedem ruských útokov v Donbase, tvrdí velenie armády

TA3 ČTK
29.3.2022 07:46

Ukrajinské jednotky v Donbase na východe krajiny počas uplynulých 24 hodín odrazili sedem útokov ruských vojsk a zničili 12 tankov a desať bojových vozidiel pechoty. Ukrajinské letectvo v rovnakom čase zostrelilo 17 vzdušných cieľov, vrátane 8 lietadiel, troch vrtuľníkov, štyroch dronov a dvoch striel s plochou dráhou letu. Oznámil to v utorok ukrajinský generálny štáb. Uvedené údaje nešlo overiť z nezávislých zdrojov.

Ruská armáda vstúpila do ďalšieho mesta,
TASR/AP

Ruské sily vzhľadom na svoje úderné schopnosti naďalej predstavujú vážne ohrozenie Kyjeva, hoci ukrajinské jednotky pokračujú v protiútokoch severozápadne od metropoly, uviedla britská vojenská rozviedka podľa agentúry Reuters. Ruské sily tiež pokračujú v útokoch na Mariupol, aj keď centrum mesta zostáva v rukách ukrajinských síl. Inde ruské jednotky držia svoje pozície, zatiaľ čo sa snažia preskupiť a obnoviť svoje sily, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Rusko od začiatku invázie prišlo o 17.200 vojakov, 597 tankov, 1710 ďalších obrnených vozidiel, 303 diel, 96 raketometov, 127 lietadiel, 129 vrtuľníkov a 71 bezpilotných lietadiel, uviedol ukrajinský generálny štáb.

Naopak, ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské letectvo počas noci zničilo 68 ukrajinských vojenských objektov, vrátane troch raketových systémov protivzdušnej obrany Buk-M1. Ruské sily od začiatku "špeciálnej operácie" zničili 123 ukrajinských lietadiel, 311 dronov, 1738 tankov a ďalších obrnencov, napísala agentúra TASS.

Rusko v utorok podniklo útok raketami na Nikopol na juhu Ukrajiny, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady, podľa ktorých bol zasiahnutý obytný dom. Zatiaľ nie je známe, či si zásah vyžiadal obete alebo ranených. Záchranári v meste Ljubotyn pri Charkove z trosiek domu, rozstrieľaného nepriateľom, vyslobodili mŕtveho muža, ďalší dvaja ľudia sa podarilo zachrániť, dodal denník.

Ukrajinské sily pri obrane úspešne zadržiavali nepriateľa na východnom, juhovýchodnom a severovýchodnom smere, na jednotlivých smeroch podnikajú protiútoky, tvrdí generálny štáb. Agentúra Unian dodala, že ukrajinské jednotky naďalej bránia Mariupol a Černihiv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok