Ukrajina žiada, aby Rusko súhlasilo s jej možnosťou vstupu do EÚ

TA3 TASR
29.3.2022 19:58

Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij v utorok uviedol, že Ukrajina chce s Ruskom rokovať o možnosti svojho vstupu do Európskej únie za to, že urobí ústupky Moskve.

európsky parlament, európska únia, 1140x
TASR/AP

TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA. V ukrajinskom návrhu sa uvádza, že "Ruská federácia nenamieta proti snahám Ukrajiny v súvislosti so vstupom do Európskej únie", povedal Medinskij po poslednom kole ukrajinsko-ruských rokovaní, ktoré sa v utorok uskutočnili v tureckom Istanbule.

Kyjev podľa Medinského ponúkol výmenou perspektívu, že sa vzdá svojich nádejí na vstup do Severoatlantickej aliancie. Tento návrh sa však nemá týkať Krymského polostrova a Luhanskej alebo Doneckej oblasti. Rusko totiž požaduje, aby boli uznané ako nezávislé krajiny, píše DPA.

Rusko po ukončení utorkových rokovaní v Turecku uviedlo, že zníži svoju vojenskú aktivitu v blízkosti dvoch ukrajinských miest – Kyjeva a Černihiva. Ruská delegácia okrem toho označila rokovania v Istanbule za "zmysluplné". Medinskij však neskôr upozornil na to, že deeskalácia v súvislosti s Kyjevom a Černihivom neznamená prímerie.

"Toto nie je prímerie, ale naša snaha postupne dospieť k deeskalácii konfliktu aspoň v týchto oblastiach. Rozumieme, že v Kyjeve sú ľudia, ktorí musia prijímať rozhodnutia, preto nechceme toto mesto vystavovať ďalšiemu riziku," cituje vedúceho ruskej delegácie televízia CNN.

Rusko podľa Medinského spravilo "dva veľké kroky" smerom k mieru. Ukrajina podľa neho taktiež spravila krok vpred, keď predložila svoje požiadavky písomne. Ruský vyjednávač však dal najavo, že Moskva stále očakáva od Kyjeva viac ústupkov, píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok