Ukrajina navrhla Rusku systém záruk, ktorý by mohol viesť až k jej neutralite

TA3 ČTK
29.3.2022 14:10

Ukrajinská delegácia na dnešných vyjednávaniach v Istanbule navrhla ruskej strane systém bezpečnostných záruk. Ak by fungoval, Kyjev odsúhlasí neutrálny status Ukrajiny, uviedol podľa agentúry Reuters jeden z ukrajinských vyjednávačov. Najprv však podľa neho musí na celej Ukrajine zavládnuť mier. Podľa šéfa ruskej delegácie boli rokovania konštruktívne, návrhy Kyjeva teraz preštuduje ruský prezident Vladimir Putin.

Posun pri dnešnom rokovaní bol podľa ukrajinskej delegácie dostatočný na to, aby sa Putin stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Podľa ruskej delegácie je stretnutie na najvyššej úrovni možné iba v prípade, že dohodu potvrdia ministerstvá zahraničia.

"Svoje územie neposkytneme cudzím vojenským základniam, rovnako ako na svojom území nerozmiestnime vojenské kontingenty a nebudeme vstupovať do vojensko-politických aliancií," uviedol vyjednávač Oleksandr Čalyj k ukrajinskej neutralite.

Návrhy Kyjeva by tiež zahŕňali pätnásťročné konzultačné obdobie o statuse Ruskom anektovaného Krymu a mohli by nadobudnúť účinnosť iba v prípade úplného prímeria, povedali vyjednávači novinárom v Istanbule. Akúkoľvek dohodu tiež musí schváliť Ukrajinci v referende.

Ide o doteraz najpodrobnejšie a najkonkrétnejšie návrhy, ktoré Ukrajina ohľadom dohody s Ruskom zverejnila, napísala agentúra Reuters. Garanty navrhovaného bezpečnostného systému by sa mohli stať Poľsko, Izrael, Turecko a Kanada, uviedla ukrajinská delegácia.

Dnešné rokovania tímov Ukrajiny a Ruska v istanbulskom paláci Dolmabahçe na európskom brehu Bosporu trvali zhruba štyri hodiny. Išlo o prvé osobné stretnutie oboch delegácií od 7. marca, odvtedy delegácie rokovali prostredníctvom videokonferencií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok