ONLINE: USA sa chystajú odoslať časť dodávky zbraní na Ukrajinu. Rusko vyhostí amerických diplomatov

TA3 TASR ČTK
23.3.2022 06:35

Rusi zničili černobyľské laboratórium. USA a NATO veria, že Bielorusko by sa čoskoro mohlo pripojiť vo vojne k Rusku. Lídri NATO súhlasia s rozmiestnením bojových skupín NATO vo východnej Európe – na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra. 

23:43 Británia dodá na Ukrajinu ďalších 6-tisíc obranných rakiet a pošle 25 miliónov libier (vyše 30 miliónov eur) na platy vojakov a pilotov, uviedol premiér Johnson.

23:28 Mimoriadny summit NATO v Bruseli, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 24. marca, je mimoriadny aj tým, že sa koná presne mesiac od začatia ruskej invázie na Ukrajine. V stredu večer to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, krátko po odlete zo Slovenska

23:06 Spojené štáty už čoskoro odošlú na Ukrajinu prvú časť ďalšej dodávky zbraní, ktorú minulý týždeň schválil americký prezident Joe Biden. Podľa nemenovaného predstaviteľa Pentagónu, ktorého citovala agentúra Reuters, odletí zásielka možno už vo štvrtok. USA novo sľúbili Kyjevu protilietadlové a protitankové zbrane a tiež bezpilotné lietadlá za zhruba 800 miliónov dolárov

23:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odporučil v telefonáte svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi, aby počkal s uvalením sankcií na ruského oligarchu Romana Abramoviča. Ten môže byť podľa Zelenského dôležitým sprostredkovateľom pri mierových rokovaniach medzi Kyjevom a Moskvou. 

22:41 Bezpečnostná rada OSN odmietla ruskú rezolúciu o humanitárnej pomoci Ukrajine, ktorá nespomína úlohu Moskvy. Za hlasovalo len Rusko a Čína, píše Reuters.

22:30 Na Ukrajine sa v stredu podarilo z miest obliehaných ruskými jednotkami evakuovať 4554 civilistov, oveľa menej ako v utorok, uviedla prezidentská kancelária.

22:28 Americký prezident Joe Biden pricestoval v stredu večer do Bruselu na sériu mimoriadnych summitov, zameraných na zastavenie vojny na Ukrajine, ktorú tam rozpútalo Rusko. Informovala o tom americká spravodajská stanica CNN.

22:09 Rusko označilo za absurdné obvinenia Bieleho domu o pripravovaných kybernetických útokoch na kritickú infraštruktúru. V stredu to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Oleg Syromolotov.

21:58 Izrael zabránil tomu, aby si Ukrajina zakúpila sofistikovaný špionážny softvér Pegasus, ktorý vyvinula izraelská firma NSO Group. Izraelské úrady sa totiž obávali reakcie Ruska. 

21:26 Francúzska automobilka Renault oznámila, že pozastavuje činnosť v Rusku. Zastavila výrobu v továrni v Moskve, zvažuje ďalší postup v AvtoVAZe.

21:13 Inflácia v Rusku zrýchlila po polovici marca na vyše 14,5 %, čo predstavuje viac než šesťročné maximum. 

20:48 Britské a holandské veľkoobchodné ceny zemného plynu výrazne stúpli po oznámení Ruska, že sa chystá požadovať platby zaň len v rubľoch.

20:46 Nemecké ministerstvo obrany plánuje dodať Ukrajine ďalších 2-tisíc protitankových zbraní, tzv. pancierových pästí. 

20:37 Petrohradský súd poslal do väzby miestneho občana, ktorý dve húfnice stojace pred miestnym múzeom delostrelectva natrel modrou a žltou - teda farbami Ukrajiny. "Tieto delá až príliš dlho mierili na západ," uviedol dotyčný na sociálnych sieťach, kým ho polícia zadržala. Po zatknutí sa k činu priznal, uviedol petrohradský server Bumaga s odvolaním sa na komuniké súdu. Hrozia mu až tri roky väzenia.

20:19 Švajčiarsky potravinársky koncern Nestlé zastaví v Rusku predaj viacerých neesenciálnych výrobkov, medzi nimi známych čokoládových tyčiniek KitKat a cereálií Nesquik. Firma tak nakoniec ustúpila tlaku, aby svoje aktivity na ruskom trhu obmedzila v podstatne väčšej miere, než oznámila v predchádzajúcich dňoch.

20:18 ČR bude na summitoch NATO a EÚ presadzovať jednotný postup Západu, ďalšie sankcie voči Rusku a podporu Ukrajiny po všetkých stránkach, povedal Fiala.

20:07 Cenzúrny úrad v Rusku zablokoval Google News. Aplikácia podľa neho sprístupňuje falošné správy o operácii ruskej armády na Ukrajine, píše Interfax.

20:00 Vláda Spojených štátov na základe dostupných informácií vyhodnotila, že príslušníci ruskej armády sa na Ukrajine dopustili vojnových zločinov, oznámil v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

19:58 V Kyjeve pri ruskom ostreľovaní prišla o život novinárka pracujúca pre ruský The Insider. Fotila trosky po ostreľovaní, keď priletela ďalšia raketa.

19:55 Ruské ministerstvo zahraničia odovzdalo americkému veľvyslanectvu v Moskve zoznam vyhosťovaných pracovníkov zastupiteľského úradu, ktorých Rusko označilo za nežiaducich. Ide o odvetu za vypovedanie ruských diplomatov pôsobiacich v centrále OSN v New Yorku, uviedla agentúra TASS.

19:49 Roskosmos bude uzatvárať nové zmluvy so zahraničnými partnermi výhradne v rubľoch, uviedol podľa TASS šéf ruskej vesmírnej agentúry Rogozin.

19:11 Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa musia prispôsobiť tak, aby mali schopnosť rýchlo reagovať v prípade vypuknutia akéhokoľvek konfliktu. Uviedol to v stredu veliteľ Spoločného veliteľstva spojeneckých síl NATO a veliteľ síl rýchlej reakcie NATO, nemecký generál Jörg Vollmer.

19:06 Spojené štáty vo štvrtok oznámia ďalší balík sankcií proti Rusku. Týkať sa budú politikov a oligarchov, uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu.

18:57 Mesiac po ruskom vpáde na Ukrajinu sa v Bruseli stretnú špičky Severoatlantickej aliancie a Európskej únie, aby na dvoch nadväzujúcich vrcholných stretnutiach prerokovali možnosti ďalšieho spoločného postupu voči Rusku a pomoci trpiacej Ukrajine.

18:36 Muž podozrivý zo zastrelenia bývalého hviezdneho argentínskeho ragbistu Federica Martina Aramburua, ktorého zatkli v noci z utorka na stredu na maďarsko-ukrajinskom hraničnom priechode Záhony, tvrdil, že ide bojovať na Ukrajinu. 

18:12 Európska komisia v stredu predstavila nové opatrenia na podporu členských štátov EÚ pri zaisťovaní potrieb vojnových utečencov z Ukrajiny. 

18:11 Útoky Ruska zasiahli 600 vzdelávacích zariadení, povedala ombudsmanka Ukrajiny. Vojaci podľa nej vozia ľudí do Ruska proti ich vôli.

18:07 Ruská mena v stredu výrazne posilnila, pričom nakrátko sa dostala na trojtýždňové maximum. Pomohlo jej vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko začne požadovať od štátov, ktoré nepovažuje za priateľské, platby za dodávky plynu v rubľoch. V reakcii na oznámenie Putina kurz ruskej meny dosiahol v Moskve nakrátko 94,9875 RUB/USD. 

17:56 Poľsko zmrazilo bankové účty ruského veľvyslanectva, uviedol podľa TASS veľvyslanec Andrejev a posťažoval sa na porušenie viedenského dohovoru.

17:31 Nemecko dodá Ukrajine ďalších 2-tisíc pancierových pästí, uviedla DPA. Švédsko krajine napadnuté Ruskom pomôže ďalšími 5000 protitankovými zbraňami.

17:18 Ukrajinská armáda tvrdí, že počas bojov o juhoukrajinské mesto Mariupol zahynul ďalší z veliteľov ruských inváznych síl. Informoval o tom časopis Newsweek s tým, že ide už o 15. vysoko postaveného dôstojníka, ktorý bol zabitý počas bojov s ukrajinskou armádou. 

17:01 NATO odhaduje, že od začiatku invázie na Ukrajinu padlo 7-tisíc až 15-tisíc ruských vojakov. Usudzuje tak na základe ukrajinských, ruských a otvorených zdrojov.

16:51 Bielorusko vyhostí väčšinu ukrajinských diplomatov. Dôvodom je ich zasahovanie do vnútorných záležitostí Bieloruska. V stredu to oznámil hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz

16:50 Medzinárodná plavecká federácia FINA sa po dlhšom vyčkávaní rozhodla kvôli invázii na Ukrajinu vylúčiť športovcov Ruska a Bieloruska zo svojich súťaží.

16:33 Na Ukrajine sa po ruskej invázii množia na sociálnych sieťach snímky zachytávajúce údajných zlodejov či lupičov priviazaných k stĺpom verejného osvetlenia. Niektorí spútaní mladí muži mali dokonca stiahnuté nohavice, informovala v stredu agentúra DPA.

16:30 Ruské ostreľovanie zničilo v obkľúčenom Mariupole budovu umeleckého múzea Archipa Kuindžiho, oznámila miestna radnica. Správu nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

16:18 Ruský parlament v stredu schválil zákon, ktorý oprávňuje príslušníkov ruských inváznych síl na Ukrajine na získanie štatútu vojenských veteránov a ďalších výhod od štátu. 

16:17 Americký prezident Joe Biden v stredu opäť varoval, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane, čo označil za reálnu hrozbu. 

16:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videoprejave pred poslancami francúzskeho Národného zhromaždenia vyzval francúzske spoločnosti, aby opustili ruský trh.

16:00 Prudký rast cien priemyselných hnojív prinútil farmárov po celom svete obmedziť ich používanie a zredukovať osevné plochy. Dôvodom je vojna na Ukrajine a sankcie voči Rusku, pričom niektorí zástupcovia agrosektora varujú, že súčasný stav môže viesť k nedostatku potravín. 

15:50 Pápež František v stredu počas pravidelnej generálnej audiencie naliehal na predstaviteľov vlád, aby pochopili, že nákup a výroba zbraní konflikt na Ukrajine nevyriešia. Informuje agentúra AP. 

15:43 Slovensko obnovuje činnosť svojej ambasády na Ukrajine, diplomati budú novo pracovať v Užhorode pri slovensko-ukrajinských hraniciach miesto v Kyjeve. Novinárom to dnes povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Slovenská vláda v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu súhlasila s návrhom, aby krajina vystúpila z dvoch medzinárodných bánk, v ktorých má účasť aj Rusko. Bratislava tiež zriadi komisiu pre koordináciu protiruských sankcií.

15:41 Medzinárodná organizácia práce stredu oznámila, že prerušuje všetku technickú spoluprácu s Ruskom, kým nezastaví vojnu na Ukrajine. To Moskvu ešte viac izoluje na svetovej scéne. Informáciu zverejnila agentúra AFP.

15:31 Poľské ministerstvo kultúry organizuje pre múzeá na Ukrajine dodávky pomoci s cieľom zachrániť umelecké diela a kultúrne artefakty. Súčasťou dodávok sú hasiace prístroje, protipožiarne závesy, špeciálne pásky a iné materiály určené na ochranu umeleckých diel v čase pokračujúcej ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

15:28 V Mariupole okupanti zničili Múzeum umenia Arkhip Kuindzhi. Budovu z roku 1902 zasiahli leteckou bombou. Podľa miestnej histórie sa vo vnútri nenachádzali žiadne originálne maľby Kuindzhi. Diela iných umelcov vystavené v múzeu však boli zničené, píše Stratcom Centre UA na Twitteri.

15:23 Viete, kto je vinný za násilie na Ukrajine, povedal ukrajinský prezident Zelenskyj francúzskym poslancom. Prirovnal Mariupoľ k bitke pri Verdune.

15:20 Charkovskú oblasť cez noc ostreľovali 32-krát. Podľa guvernéra Charkovskej oblasti Oleha Synyehubova bolo v meste Lozova zranených 8 civilistov.

15:11 Ukrajinci obkľúčili ruské jednotky v Irpini, Buči a Hostomeli, uviedli miestne úrady. Oblasti severozápadne od Kyjeva hrozí humanitárna katastrofa.

15:05 Štyri nové bojové skupiny NATO smerujú do východnej Európy. Lídri NATO súhlasia s rozmiestnením bojových skupín NATO vo východnej Európe – na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku.

14:48 Musíme zabezpečiť, aby vojna neeskalovala za hranice Ukrajiny, povedal šéf NATO. Ďalej povedal, že má pre Rusko jasný odkaz – že jadrovú vojnu nemožno vyhrať a nikdy by k nej nemalo dôjsť.

14:39 Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina údajne opustil rady ruskej vlády a ušiel z krajiny. Podľa agentúry Reuters ide o skúseného reformátora a osobitného predstaviteľa pre životné prostredie Anatolija Čubajsa.

14:35 Lídri krajín Severoatlantickej aliancie by sa mali na štvrtkovom summite dohodnúť na posilnení síl na východnom krídle Aliancie rozmiestnením štyroch nových bojových skupín v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Uviedol to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

14:32 Rusko už za plyn určený pre Európu nebude brať euro ani doláre, platby sa chystá požadovať len v rubľoch. Oznámil to v stredu prezident Vladimir Putin.

14:27 Od zahájenia invázie na Ukrajinu vyhostilo ruských diplomatov Bulharsko či Pobaltie. Poľsko vyhostí 45 ruských diplomatov, Varšava ich viní zo špionáže.

14:18 Finančný analytický úrad v Česku rieši prípady obchádzania sankcií. Firmy chceli presunúť niekoľko desiatok miliónov Čk. Účty zmrazil a podal trestné oznámenie.

14:15 Spojenci musia Ukrajine poskytnúť ďalšiu obrannú vojenskú pomoc. Johnson povedal, že Putinove činy už prekročili prah barbarstva, a západ by nemal váhať ísť ďalej v posilňovaní sankcií a poskytovaní ďalšej obrannej vojenskej pomoci Ukrajine.

14:11 Poľsko zaznamenáva prudký nárast vojenských prihlášok. Mnohí si nemyslia, že vojenské útoky prezidenta Vladimira Putina skončia na Ukrajine.

14:08 Irpin.

14:02 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz dôrazne varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred nasadením chemických alebo biologických zbraní vo vojne na Ukrajine, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Heberstreit v stredu v Berlíne.

13:57 Vysoký ruský predstaviteľ odstúpil z funkcie na protest proti vojne na Ukrajine. Ruský vyslanec pre klímu Anatolij Čubajs, odstúpil a opustil krajinu na protest proti vojne prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine, čím sa stal najvyšším predstaviteľom, ktorý sa rozišiel s Kremľom kvôli invázii.

13:45 Bielorusko oznámilo niektorým ukrajinským diplomatom, aby opustili krajinu. Informovala bieloruská tlačová agentúra Belta. Bielorusko plánuje zatvoriť ukrajinský konzulát v juhozápadnom meste Brest, ktoré je blízko hraníc Poľska a Ukrajiny.

13:38 Rokovania s Ruskom o ukončení takmer mesiac trvajúcej ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine sprevádzajú "značné ťažkosti", uviedol v pondelok vyjednávač Kyjeva. Jeho vyjadrenie prišlo po tom, čo Moskva obvinila Spojené štáty z marenia mierového úsilia.

13:31 Občania vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku a Švédsku v drvivej väčšine podporujú silnejšie sankcie proti Rusku. Aj keď vedú k zvýšeným ekonomickým problémom doma, ukazujú nové prieskumy.

13:22 Ruský minister obrany sa 12 dní neobjavil na verejnosti, všímajú si médiá. Sergej Šojgu sa od 11. marca, teda už dvanásty deň, neukázal na verejnosti, všimli si ruské a ukrajinské médiá. Rusko pritom vedie na Ukrajine ostro sledovanú vojnu. Ruská štátna televízia vysielala staré zábery s ministrom a vydávala ich za nové, upozornil ruský portál Agenstvo.

13:10 Moskovská burza vo štvrtok čiastočne obnoví obchodovanie s akciami, oznámila centrálna banka. Neobchoduje sa tam od začiatku invázie na Ukrajinu.

12:58 Ruské vojenské jednotky zničili nové laboratórium pri jadrovej elektrárni v Černobyli, v ktorom sa okrem iného pracuje na zlepšení zaobchádzania s rádioaktívnym odpadom. Uviedla to v utorok Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie, zodpovedná aj za uzavretú zónu v Černobyli. Informovala o tom agentúra AP.

12:46 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) tam prišlo o život už 15 600 ruských vojakov, uviedla v stredu ukrajinská vláda. Informovala o tom televízia Sky News.

12:42 Francúzska spoločnosť TotalEnergies nie je schopná ukončiť nákupy ruského plynu. Pretože by si to vynútilo čiastočnú odstávku ekonomiky v Európe.

12:38 V centre Moskvy neznámy človek hodil na múr Kremľa Molotovov koktail.

12:31 Ruské noviny nepíšu o vojne, ale opisujú „bitky pri Kyjeve“. Kremeľ odmieta nazvať svoju ofenzívu na Ukrajine vojnou a ruským médiám bolo povedané, aby to nenazývali „inváziou“. Dnešné ruské noviny však hovoria o „bitkách pri Kyjeve“. Existujú fotografie tankov a vojakov, ktorých Moskva prezentuje ako „hrdinov“.

12:23 Poľsko vyhostilo 45 ruských diplomatov za špionáž. "Poľsko vyhostilo 45 ruských špiónov, ktorí sa vydávali za diplomatov. S plnou dôslednosťou a odhodlaním rozbíjame sieť agentov ruských tajných služieb v našej krajine," uviedol Kamiňski na sociálnej sieti Twitter.

12:14 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v stredu uviedla, že spravodlivé rozdelenie ukrajinských utečencov v rámci Európskej únie je absolútnou prioritou. Vyzvala všetky členské štáty EÚ, aby rešpektovali dohodu o prijímaní utečencov.

12:10 Taliansky premiér Mario Draghi vyzval v stredu Čínu, aby nepodporovala Rusko po jeho vojenskej invázii na Ukrajinu a využila svoj vplyv na úsilie o nastolenie mieru v tejto napadnutej východoeurópskej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:04 Vojna na Ukrajine zrejme bude mať negatívny vplyv na zisky bánk v USA. Dôvodom sú aktíva spojené s Ruskom. Podľa analytikov straty budú závisieť od toho, čo sa stane do konca marca, a ako trhy zareagujú.

11:54 Počet utečencov z Ukrajiny vo vlakoch do Česka sa postupne znižuje. Proti predchádzajúcim týždňom ich je asi polovica, stále ide však o tisíce ľudí denne.

11:47 Do Užhorodu niekoľkokrát týždenne dochádza malý tím pracovníkov ambasády v Kyjeve a konzulátu v Ľvove. V ďalšej fáze sa plánuje ich trvalá prítomnosť v úrade.

11:32 Čína označila v stredu Rusko za dôležitého člena skupiny G20. Urobila tak po tom, ako Spojené štáty hovorili o perspektívach možného vylúčenia Ruska z G20 v súvislosti inváziou na Ukrajinu, píše AFP.

11:25 Nie nadarmo sa Černihivskej oblasti hovorí krajina partizánskej slávy, pretože ľudia bránia svoju zem spolu s Ozbrojenými silami Ukrajiny, píše NEXTA.

11:23 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko označil ruský vojenský útok na svoju vlasť za vyhladzovanie národa. "Je to genocída," povedal niekdajší profesionálny boxer v stredu počas živého spojenia s nemeckým Mníchovom, ktorý je partnerským mestom ukrajinskej metropoly. Informovala o tom agentúra DPA. 

11:21 Obsadenie ukrajinského mesta Mariupoľ by vytvorilo bezpečné pozemné spojenie s anektovaným polostrovom Krym. Uviedol to v stredu zástupca prezidentského vyslanca pre ruský Južný federálny okruh Kirill Stepanov. Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej ruský predstaviteľ týmito vyjadreniami "nezvyčajne jasne" vysvetlil, prečo je jedným z hlavných ruských vojenských cieľov dobytie Mariupoľa.

11:13 Medzinárodné spoločenstvo nepomáha Ukrajine dostatočne, vyhlásil v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Konkrétne spomenul Organizáciu Spojených národov. Jeho slová zazneli v prejave k japonskému parlamentu prostredníctvom videospojenia.

11:07 Kyjev, okres Ševčenko. Následky ranného ostreľovania mesta. Rusi ostreľovali súkromný sektor a elitný obytný komplex.

11:04 Niekdajší ruský prezident i bývalý premiér Dmitrij Medvedev v stredu obvinil Spojené štáty z toho, že sa posledných 30 rokov snažia "ponížiť, obmedziť, podlomiť, rozdeliť a zničiť" Rusko. Napísal to v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

10:52 Zelenskyj najnovšie vystúpil online v parlamente v Japonsku. Počas video hovoru im poďakoval za to, že odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu a uvalili na Rusko sankcie.

10:39 Viac než 2,17 milióna ukrajinských utečencov prekročilo od začiatku ruskej vojenskej invázie hranice do susedného Poľska, uviedla v stredu na sociálnej sieti Twitter poľská pohraničná stráž.

10:36 Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť identifikovala 45 ruských diplomatov, ktorí sú podozriví zo špionáže, a vyzvala poľský rezort diplomacie, aby ich vyhostil z krajiny. Poľské ministerstvo zahraničných vecí si už predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave. Podľa neoficiálnych informácií chce krajina zrejme vyhostiť podozrivé osoby. Informovali o tom agentúry AFP, PAP a Reuters.

10:32 Vojenská invázia ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine sa napriek každodenným útokom zo strany jeho jednotiek "zastavila", uviedol v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz.

10:26 Hlásia detské obete pri ruskom ostreľovaní panelákov. Pri útoku na panelák v meste Rubežnoje na východe krajiny zahynuli traja ľudia, z toho dve deti, uviedol veliteľ vojenského úradu v Luhansku.

10:15 Spôsob, akým oficiálne vedenie Maďarska v poslednom čase pristupuje k Ukrajine, je dokonca horší než spôsob niektorých ruských satelitov z bývalého Sovietskeho zväzu. Napísala to v utorok na Facebooku podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

10:13 Vyslanie mierových síl NATO na Ukrajinu by viedlo k priamej konfrontácii medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou. V Moskve to vyhlásil minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov. Obvinil aj Spojené štáty z údajného marenia "ťažkých" rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou.

10:04 Kým sa Ukrajina snaží vyrovnať s bezprostrednými obeťami ruskej vojenskej invázie, existujú obavy, že vojna zničí aj jej doterajší pokrok dosiahnutý v boji proti tuberkulóze. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

9:55 Ruské jednotky bombardovali a zničili most v obkľúčenom meste Černihiv na severe Ukrajiny, uviedol v stredu gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus.

9:43 Ruské sily zasiahli sklad zbraní v meste Rivne na západe Ukrajiny, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany.

9:38 Na Ukrajine bude pokračovať snaha evakuovať civilistov cez deväť humanitárnych koridorov, na ktorých sa dohodli ukrajinské úrady a ruská armáda.

9:31 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa vo štvrtok v Moskve stretne s prezidentom Medzinárodného výboru Červeného kríža Petrom Maurerom.

9:25 Ruská vojenská invázia na Ukrajine si dosiaľ vyžiadala životy 121 detí, informovala v stredu ukrajinská prokuratúra.

9:16 V utorok prišlo na Slovensko 3426 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 677 mužov, 1745 žien a 1004 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1980 osôb.

9:07 Rusko sa chystá obkľúčiť ukrajinské jednotky na východe. Najnovšie spravodajské informácie britského ministerstva obrany uvádzajú, že ruské jednotky sa sťahujú zo severu a juhu, aby „obkľúčili ukrajinské sily na východe krajiny“. Vojská postupovali z Charkova a Mariupoľu.

8:58 Ruské jednotky na severe Ukrajiny sa zrejme snažia reorganizovať pred obnovením rozsiahlych útočných operácií, uviedlo britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb. Informoval o tom v stredu denník The Guardian.

8:52 Jeden človek zahynul pri ostreľovaní kyjevskej štvrte Obolon. K ruskému ostreľovaniu došlo približne o 13:00. 22. marca v severnom Kyjeve. Útok podľa miestnych úradov poškodil dve budovy a vozidlo.

8:42 Rusko ďalej zhromažďuje techniku pri bieloruských hraniciach s Ukrajinou, uvádza velenie ukrajinskej armády. Bieloruskí odporcovia vojny vraj poškodzujú železnicu.

8:30 Štyri ukrajinské deti odcestovali do USA na liečenie po tom, čo ich terapiu rakoviny prerušila ruská vojenská invázia na Ukrajinu, oznámili v utorok Spojené štáty. Informovala o tom agentúra AFP.

8:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil mierové rokovania s Ruskom za "veľmi ťažké". Urobil tak vo videoposolstve zverejnenom v stredu ráno.

8:21 Nové satelitné snímky obliehaného Mariupoľu. V obkľúčení je asi stotisíc obyvateľov mesta. Žijú pod neustálou hrozbou ostreľovania, bez vody, jedla a liekov.

8:14 Ruský predstaviteľ vytýčil plán koridoru Krym-Mariupoľ-Donbas. Dodal, že tento koridor a pozemný most Krymu budú tvoriť "tranzitné územie" spájajúce región Kaukazu, námorné prístavy pozdĺž severných brehov Čierneho mora a priemyselné centrá Ruskom okupovaných oblastí Doneck a Luhansk.

8:07 Rusi zničili černobyľské laboratórium. Ruskí vojaci, ktorí okupujú jadrovú elektráreň v Černobyle, "vyrabovali a zničili" miestne laboratórium, tvrdia ukrajinskí predstavitelia.

8:01 Vojna na Ukrajine si doteraz vyžiadala 121 obetí. Uviedla kancelária generálneho prokurátora dnes v správe pre Telegram s tým, že počet zranených detí dosiahol 167.

7:53 Oleksandr a jeho priateľ Andrii už niekoľko týždňov jazdia do vojnových zón mimo Kyjeva, privádzajú kritické zásoby a dostávajú ľudí preč z kritických oblastí. Oleksandr odhaduje, že evakuovali viac ako 250 civilistov.

7:49 Detská nemocnica v meste Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa stala terčom útoku ruských jednotiek, uviedla v utorok ukrajinská štátna pohotovostná služba.

7:43 Ukrajinské ozbrojené sily dnes ráno zverejnili svoju operačnú správu. Tvrdia, že ich armáda pokračuje v obrane južného prístavného mesta Mariupol, ako aj Černihivu, aby odradila ruský postup smerom ku Kyjevu. Predstavitelia najmä uviedli, že povstalci pôsobiaci v Bielorusku proti ruskej vojne na Ukrajine čiastočne zrušili železničné spojenie medzi Bieloruskom a Ukrajinou.

7:36 Ukrajinskí civilisti naďalej utekajú zo svojej vlasti. Podľa údajov UNHCR utieklo od začiatku ruskej invázie viac, ako 3 557 245 Ukrajincov.

7:32 Satelitné snímky letiska v Čornobajvke už neukazujú žiadne ruské vrtuľníky. Na tomto letisku ukrajinské ozbrojené sily osemkrát ostreľovali vybavenie okupantov.

7:28 Putin má v úmysle zúčastniť sa na summite G20. Summit organizuje Indonézia koncom tohto roka, povedal včera ruský veľvyslanec v Jakarte po výzvach niektorých členov, aby bola krajina vylúčená zo skupiny. "Nielen G20, mnohé organizácie sa snažia vyhnať Rusko. Reakcia Západu je absolútne neprimeraná," povedala na stredajšej tlačovej konferencii veľvyslankyňa Ľudmila Vorobjová.

7:20 Pentagón odsudzuje odmietnutie Kremľa vylúčiť použitie jadrových zbraní. Ruský prezident Vladimir Putin upozornil na hrozbu použitia jadrových zbraní a Peskov v utorok v rozhovore pre CNN odmietol ich použitie vylúčiť.

7:13 Podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny existuje pravdepodobnosť, že sa ozbrojené sily Bieloruska zapoja do vojny proti Ukrajine. Podľa dostupných informácií sa na ňom veľké množstvo personálu a niektorí velitelia odmietajú zúčastniť.

6:58 Rozsiahly požiar v Trostyanets v Sumskej oblasti nie je možné uhasiť pre ostreľovanie a pouličné boje, hovorí šéf regionálnej správy Sumy Dmitrij Zhivitsky. Apeluje na všetkých obyvateľov mesta, aby si zatvárali okná a zdržiavali sa v krytoch.

6:40 Ukrajinská armáda hlási tvrdé boje pri Charkove, vraj tam drží pozície. Pripúšťa, že úplne stratila spojenie s Izjumom, ktorý Rusi ovládli minulý týždeň.

6:35 Takmer 100 000 ľudí je uviaznutých v ruinách ukrajinského mesta Mariupol, kde čelia hladu a smädu, a neustálemu ruskému bombardovaniu. Povedal to v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

6:32 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok prostredníctvom telefónu so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom hovoril o vojne na Ukrajine vrátane podmienok na prímerie. Telefonát trval približne hodinu, píše BBC.

6:30 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok povedal, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine pokračuje presne podľa vopred stanovených plánov a cieľov, informuje CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok